Review: Gelid Solutions Tranquillo Rev.4
Links: Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 productpaginaDe Gelid Solutions Tranquillo Rev.4, deze CPU-koeler is al even op de markt. Ergens in 2016 kwam Gelid met de opvolger van de Tranquillo Rev.3, zonder het al te complex te maken is dit nummero 4. Met de Tranquillo Rev.4 richt Gelid zich op de volgende elementen: degelijke prestaties voor een vriendelijke prijs. Deze CPU-koeler kost namelijk op het moment van schrijven circa 29,85 euro. Daarmee is de Tranquillo Rev.4 de goedkoopste CPU-koeler die tot zover op mijn Ryzen test bench belandt.
De Tranquillo Rev.2 deed het destijds erg goed, met 100 gebruikersreviews op Tweakers.net kun je er niet echt omheen. Of de Tranquillo de achtkoppige AMD Ryzen 7 1700X met een overklok aankan, dat lees je tijdens deze review!
Een overzicht van de specificaties:
Waarin valt de Tranquillo Rev.4 op? Om te beginnen de Direct Touch. Op het oppervlak van het CPU blok zijn de heatpipes te zien, deze maken direct contact met de CPU, volgens Gelid wordt de hitte sneller overgedragen via de heatpipes richting te heatsink, iets wat de koelpotentie ten goede zou moeten komen. Aanschouw je het blok, dan zijn er een totaal van vier koperen heatpipes te vinden.
Meegeleverd is één 120mm fan met een minimale RPM van 750 en een maximale RPM van 1600. De fan is voorzien van een 4-pin connector voor PWM mogelijkheden i.c.m. een 4-pin header. In de verpakking zitten vier metalen fan brackets, waarvan twee zijn voor de meegeleverde fan, en twee voor een optionele tweede fan. De Tranquillo Rev.4 is compatible met het Intel en AMD platform. Ook het AM4 platform gaat samen met de Tranquillo Rev.4. Voor socket 2011 moeten montageclips apart worden gekocht. Net als de eerdere Gelid Solutions Phantom Black CPU-koeler review geeft Gelid een garantie van 5 jaar. Voor een budget CPU-koeler als de Tranquillo Rev.4 is dit erg schappelijk.
De verpakking heeft een klein handgreepje en vertelt ons duidelijk wat mogelijk is: compatible met Intel en AMD, met netjes de diverse platformen vermeldt. Specificaties vinden we achterop de verpakking. Binnenin vinden we een kartonnen doosjes met accessoires, de Tranquillo Rev.4 zelf en de bijhorende 120mm fan.
Van start gaan we met de kleinere onderdelen. Meegeleverd zijn de brackets voor het Intel en AMD platform, beide vereisen een andere werkwijze, om die reden levert Gelid diverse schroefjes, boutjes, moertjes en afstandbusjes mee. Socket 775 (way back) is ook gangbaar, hier vinden we aparte montage materialen voor.
Kenbaar maken dat je Gelid in je bakkie hebt zitten? Voilà! Een Gelid case badge. Tevens is er gedacht aan koelpasta om het beestje op CPU vast te draaien. Een backplate voor zowel Intel als AMD gecombineerd en de fan clips mogen hier ook niet ontbreken.
Door naar de Tranquillo Rev.4 zelf: koper met aluminium. Het blok is niet recht-toe-recht-aan, er is wat ruimte gehouden wanneer de fan dadelijk gemonteerd is op het blok aan aluminium. Het is zeker geen standaard design, echter is het ook niet een uniek design. Vergelijken we de Tranquillo Rev.4 met zijn voorgangers, dan is het blok weldegelijk wat agressiever in uitstraling. De koperen heatpipes vormen de basis van het ontwerp, en lopen volgens het Direct Touch principe volledig door naar het CPU blok, waarna de heatpipes weer omhoog lopen. In theorie gaat de warmte zowel links als recht omhoog via de heatpipes van het CPU blok.
De fan is uitgevoerd in het zwart met wit, 4-pin connector eraan, hop PWM en gaan! Bovenop het blok is de tag ‘Tranquillo Rev.4’ te vinden, the one and only! Het installeren van de fan is eenvoudig met de fan brackets. In de oogjes op de fan steek je de uiteindes van de brackets, waarna je deze klikt op de uitsparingen/sleufjes op het blok, in de praktijk wijst het zich vanzelf, anders kun je de handleiding raadplegen.
Door met het monteren. De basis van onze montage is de meegeleverde backplate. Plaats deze aan de achterzijde van het moederbord, schroefje via de achterzijde door de backplate, het zwarte ringetje op het PCB van je moederbord plakken en het moertje (afstandbusjes) vastdraaien. In het geval van monteren zou ik schroefje per schroefjes op deze methode vastdraaien. De schroeven hebben namelijk geen houvast op de backplate, als je het moederbord vervolgens omdraait kun je deze van de vloer afschrapen. Vooral in het donker levert dit van die leuke ‘dropping in het bos’ speurtocht momentjes op. Ik herken de frustraties van het zoeken naar één schroefje op de grond… Grrr! Voor de duidelijkheid: ik monteer de Tranquillo Rev.4 op een AM4 moederbord.
Het is wel wenselijk dat je de zwarte ringetjes op het moederbord plakt, om zo kortsluiting te voorkomen. Met de backplate op zijn plaats lopen de onderdelen niet meer weg, een solide basis om je huis… Tranquillo Rev.4* te monteren! Van het moederbord switchen we over naar de Tranquillo Rev.4 voor wat kleine aanpassingen. We pakken de metalen plaatjes erbij voor de uitlijning met de reeds gemonteerde schroeven. Aan weerszijde draaien we twee kleine schroefjes vast, als het goed is klopt de uitlijning nu met de schroeven op het moederbord. Zo niet? Try again!
Ergens in dit proces is het wenselijk om wel wat koelpasta te spreiden op je CPU, anders vallen de koelprestaties alsnog tegen. Koelpasta ben ik eigenlijk nooit vergeten, wel ben ik laatst de beschermende folie op een andere CPU-koeler vergeten. Ik kwam hier net achter voordat ik de computer wilde opstarten. Geloof mij: hier gaat nog wel eens wat fout.
Nu mag de Tranquillo Rev.4 plaats nemen. Nu is het nog de bedoeling dat we de Tranquillo Rev.4 vastschroeven op de reeds geïnstalleerde schroeven. Met de meegeleverde duimschroeven en springveertjes doet je dit in een handomdraai, woordgrap: grappig (even lachen). Je kunt deze schroeven overigens ook een tikje vastdraaien met een kruiskopschroevendraaier. Het laatste tikje met de schroevendraaier geeft dat gevoel van waarborgen. De test? Even de test bench op zijn kant voor nog wat pikante Tranquillo Rev.4 foto’s.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
De resultaten: de heilige graal van iedere CPU-koeler review. Weet de Tranquillo Rev.4 met zijn Direct Touch (erg intimiderend voor de CPU en zijn personal space) hier ons te verassen? Voor de prijs van circa 24,90 euro exclusief verzendkosten en 29,85 euro inclusief verzendkosten ben ik benieuwd. Directe concurrent is de Raijintek Leto. We beginnen bij het begin van de CPU-evolutie: de standaardwaarde, oftewel stock resultaten idle. Opvallend is dat de Tranquillo Rev.4 de Antec Mercury 240 AIO-set hier nog net wat voor is. Het kan een kleine schommeling zijn in de omgevingsvariabelen, echter zijn deze zeker niet zo groot dat we het over 1 tot 2 graden Celsius hebben. Met een overklok van 4GHz zien we dat de Antec Mercury 240 de Tranquillo Rev.4 weer nipt voorbij gaat. Goede resultaten idle tot dusver, zeker gezien de vrij forse temperatuurverschillen met de Leto.
We gaan aan de Prime95 met small fft’s om de ruimte te verwarmen, dit scheelt weer wat stookkosten. Zonder gekkigheid, toen ik een paar maanden geleden aan het minen was, was het hier niet uit te houden, dit is de voornaamste reden dat ik gestopt ben mining. Zowel met een stock 1700X en op 4GHz moet de Tranquillo Rev.4 het al snel afleggen tegen de Antec Mercury 240. Naar verwachting, gezien het prijsverschil en bijhorende koelpotentie. De Mercury 240 is niet relevant, we moeten gezamenlijk naar de Tranquillo Rev.4 versus de Leto kijken. Waar er al snel sprake is van temperatuurverschillen van 6 tot 8 graden Celsius. De Tranquillo Rev.4 laat hier het lichtpuntje zien aan prestaties. Een 1700X stock is comfortabel, met een maximale temperatuur van 66,25 graden Celsius. Het blijft onder mijn persoonlijke ‘ik-wil-niet-boven-de-70-graden-Ceslius-grens’ op stock, wat eigenlijk ook geldt voor 4GHz. Dit kan ik natuurlijk niet vragen van de Tranquillo Rev.4. Met de overklok van 4GHz blijft deze circa 3,25 graden Celsius onder de Leto zitten. Op temperaturen zoals deze is iedere graad er één.
We draaien de test nog eens op maximale RPM, in het geval van de Tranquillo Rev.4 op 1600RPM. Op dit moment is de koeler goed hoorbaar, niet tot storend toe. In zijn PWM modus is de koeler op stock lichtjes hoorbaar, in een behuizing zal het nog een stuk minder zijn dan op de test bench. De temperaturen lopen nog niet zo drastisch op met stockinstelling, PWM in samenhang met het moederbord doet het stilletjes aan. Groter verschillen op MAX RPM zien we niet.
Hoe complex gaan we het maken. Laat ik de afsluiting van dit hoofdstuk lekker beknopt en simpel houden. Directe competitie: de Raijintek Leto. Deze CPU-koeler is 5 tot 6 euro duurder dankzij pakketpost. Je krijgt voor deze prijs het volgende t.o.v. de Tranquillo Rev.4: een zwart aluminium blok en een LED fan naar keuze (wit, rood of blauw). Boeit dit je totaal niet? Dan is de goedkopere Tranquillo Rev.4 een betere keuze als het om prestaties gaat. Twee smaakjes: easy as that!
De Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 CPU-koeler, wat mag je verwachten voor een prijs van circa 29,85 euro? Een acceptabele koeler met genoeg potentie om een 1700X op stock te koelen. Voor het zware overklok werk zal ik je deze CPU-koeler minder snel aanraden, wat ook helemaal niet de productpositionering van de Tranquillo Rev.4 is. Voor deze prijs mag je geen wereldwonderen verwachten, wel kun je acceptabele koeling verwachten, geheel in lijn met de prijs.
Kort samenvattend heb je in de eerste alinea al de belofte van de Tranquillo Rev.4 te pakken. Concreter en duidelijker kan ik het niet maken. Wel kan ik er nog wat informatie bovenop gooien, om je verder te helpen met je keuze. De Tranquillo Rev.4 zal niet zo opwindend zijn als je nieuwe GTX1060 of misschien wel je nieuwe 1070 Ti, het koelblok oogt degelijk, daarbij is de constructie in orde. Het montagesysteem is niet het meest vriendelijke op de markt, schroeven één-voor-één plaatsen die niet vastklikken in de backplate, het plaatsen van plak ringetjes op het PCB van je moederbord om kortsluiting te voorkomen, het zijn vooral de kleine details. Wanneer je de CPU-koeler een keer op een ander moederbord wilt plaatsen, is de plaklaag van deze ringetjes niet meer wat het was. Zoals ik al zei: het zijn vooral de kleine details. Ook de handleiding mag beter, zoals eerder opgemerkt bij de luxere Gelid Solutions Phantom Black.
Koelprestaties liggen goed in lijn met de prijs. De Tranquillo Rev.4 vecht lekker mee met de prijsvechters, en maakt hier zeker zijn naam kenbaar. Met een zwaardere overklok, zoals 4GHz op een 1700X komt de koeler te kort. Stock een 1700X draaien is echter geen probleem, de achtkoppige draak blijft netjes onder de 70 graden Celsius. Voor CPU’s in zijn algemeen: een lichte overklok is acceptabel met de Tranquillo Rev.4. Met PWM en hoe agressief je PWM curve staat ingesteld op je moederbord, zul je met een overklok rond de 70 graden Celsius al snel de maximale RPM van 1600 aantikken. De Tranquillo Rev.4 is op het moment van 1300 RPM een stuk beter hoorbaar, het vormt gelukkig geen grote irritaties.
Voor deze review was directe competitie de Raijintek Leto. Hoewel deze Leto met een zwarte heatsink komt en LED fan, moest deze CPU-koeler het afleggen in prestaties t.o.v. de Tranquillo Rev.4. Qua prijs verschillen beide CPU-koelers niet immens veel. Het zit hem hier vooral in de gevoeligheid van je keuze. Ga je voor zwart met LED of betere prestaties? Meer voorbeelden van koelers in dit prijssegment kan ik je nog niet adviseren, gezien het beperkt aantal CPU-koeler reviews, iets voor de toekomst. De Tranquillo Rev.4 valt voor de prijs gelijk aan 21 zakjes Haribo Kikkers (250 gram) niet tegen, terwijl je spaarrekening netjes intact blijft, great deal!