Sponsor

Gerucht: Intel Raptor Lake bezit 24 kernen; onthulling Alder Lake op 25 oktober?

Hardware nieuws, pc

We krijgen vandaag een aantal sappige geruchten omtrent de aanstormende Alder Lake en Raptor Lake-reeksen van Intel. De informatie komt van bekende YouTuber Moore’s Law Is Dead (MLID), die aanduidt dat het embargo van Alder Lake op 25 oktober ligt van dit jaar. Naast dat deelt de beste man de configuraties voor de diverse uitingen. De configuratie bepaalt simpelweg de balans tussen de krachtigere Golden Cove-kernen en efficiëntere Gracemont-kernen.

Diverse configuraties

Zo bezit Alder Lake-S een tweetal configuraties: S1 en S2. De eerste is bestemd voor desktop en speciale mobiele platformen en bezit acht kernen van beide soorten, ofwel 8+8. De tweede is enkel voor de desktop en brengt zes Golden Cove-kernen met zich mee, ofwel 6+0. De mobiele processoren komen in P1 en P2-vorm, met configuraties van 6+8 en 2+8 respectievelijk. De M-reeks van Alder Lake komt tenslotte met 2+8 kernen.

Naast de kernconfiguraties deelt MLID een aantal interessante details. Zo zal er ondersteuning zijn voor PCI Express 5.0, doch enkel voor de PCIe-sloten en niet voor M.2. Verder bevestigt hij dat zowel DDR4 als DDR5-geheugen ondersteund wordt. Daarnaast zou socket LGA 1700 meerdere generaties mee moeten gaan. Na Alder Lake krijgen we de vermoedelijke opvolger die fungeert als verfijning: Raptor Lake. Daar wist MLID eveneens informatie over te delen.

Raptor Lake en verder

Zo duidt hij aan dat Raptor Lake in het bezit zal zijn van wel 24 kernen, om precies te zijn een configuratie van 8+16. De kleine kernen betreffen wederom Gracemont, maar de grotere kernen gaan dan door het leven als Raptor Cove, een verbeterde versie van Golden Cove. Dat resulteert in een verbeterde IPC (instructions per cycle), hogere frequentie en betere verhouding tussen prestaties en stroomverbruik. Tenslotte moet Raptor Lake hogere DDR5-snelheden aan kunnen.

Al met al lijkt Intel aanzienlijke sprongen te maken qua architectuur en de features van bijbehorende processoren. Zo weet MLID ook nog de de processoren dáárna te hypen, want die zouden de grootste prestatieverbeteringen dusver gaan bieden. In dat geval niet alleen Meteor Lake en Lunar Lake, maar ook de reeksen erna. Of dat daadwerkelijk het geval zal zijn, moet we logischerwijs gaan ondervinden. Tot die tijd staat ons als eerste Alder Lake te wachten – hopelijk in oktober.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid