Sponsor

Gerucht: Ryzen 4000 zal gebaseerd zijn op 5 nm

Hardware nieuws, pc

Het is niet onbekend dat TSMC druk bezig is met de productie van chips op 5 nm. Zo heeft Nvidia een flinke pre-order geplaatst aan 5nm- en 7nm-chips voor haar toekomstige RTX 3000-serie. Daarnaast hebben Apple en Huawei, al hangt er omtrent laatstgenoemde het een en ander in de lucht, een grote order uitstaan voor mobiele chips van 5 nm. Over dat procedé weet DigiTimes meer te vertellen.

Zo beweert die partij dat het “5nm Plus FinFET”-procedé van TSMC klaar wordt gestoomd voor het 4e kwartaal van 2020. Dat is niet onwaarschijnlijk, gezien de aanvragen vanuit de eerder genoemde partijen. Waar de bekende korrel met zout aan te pas komt, is bij de bewering dat ook Ryzen 4000 gebaseerd zal zijn op het 5nm-procedé.

Dit is in tegenstrijd met de diverse roadmaps van AMD, waaronder die van 2018, 2019 en natuurlijk nog 2020. Daarin wordt Zen 3 duidelijk aangegeven als een processorreeks op basis van een verbeterd 7nm-procedé. Pas bij de Zen 4-architectuur kunnen we een 5nm-procedé verwachten en dat rond 2022.

AMD CPU Roadmap 2020

Tijdens de Bernstein Strategic Decisions Conference wist Lisa Su, president van AMD, te reageren op een vraag omtrent het gerucht. Hierbij maakt Su duidelijk dat het 5nm-procedé bestemd is voor Zen 4. Tegelijkertijd doet ze het gerucht niet direct ontkennen:

I think 5nm is an important node, and one that we will use quite heavily in our roadmap. I’m not ready to talk about timing yet, but I will say that Zen 4 is deep in design, and we are very collaborative with TSMC. The way to think about it is, the process nodes usually start with mobile, and mobile is usually a simpler process from the standpoint of the performance it is trying to get. [..] 5nm will be important for Zen 4, as well as our GPU roadmap, will be using 5nm, but we’ll talk about timing as we get a little bit closer.

Nou kan het zijn dat er toch nog ruimte is voor de productie van 5nm-chips voor AMD. Zo doet eveneens het gerucht de ronde dat TSMC de order van Huawei heeft laten vallen. Dit in verband met de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Desondanks blijft het onwaarschijnlijk dat Ryzen 4000 geproduceerd zal worden op 5 nm. Dit mede doordat kinderziektes van nieuwe procedés eerst worden verholpen bij de productie van mobiele chips.

Bron: Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid