Sponsor
De beste Wi-Fi 6-routers van ASUS

Gesponsord: De beste Wi-Fi 6-routers van ASUS

Pim Door Pim Showcase

Introductie

Voor meer informatie; Navigatie;

Met de komst van Wi-Fi 6 kan het zomaar zijn dat je letterlijk de bomen door het “Wi-Fi-bos" niet meer kan zien. Hoe vormt dit zich allemaal tot verschillende routermodellen en wat mag je er dan exact van verwachten? We zijn op onderzoek uit gegaan met drie verschillende ASUS-routers, waarin belangrijke factoren zoals basiseigenschappen, snelheid, dekkingsgebied en de aanschafprijs allemaal meewegen.

Daar gaan we in deze showcase dieper op in, alsmede in videovorm hieronder. In de video houden we diverse zaken oppervlakkig, dus mocht je inhoudelijk dieper in de onderwerpen willen duiken, dan kan je bovenaan dit artikel terecht bij diverse van onze Wi-Fi-guides. In deze showcase gaan we per ASUS-router de belangrijke aspecten af, in samenhang met het prijssegment waarin de routers zich bevinden.

ASUS RT-AX53U

De beste router met een budget - ASUS RT-AX53U

De ASUS RT-AX53U is de kleinste en goedkoopste Wi-Fi 6-router van het besproken trio. Wellicht heb je de video gekeken of ben je direct doorgegaan naar deze geschreven tekst. Om de boodschap duidelijk te maken: we zijn aangenaam verrast door de zeer schappelijke aanschafprijs. Deze AX1800 dual-band Wi-Fi 6-router maakt de stap naar Wi-Fi 6 toegankelijk. Vanaf een bestaand modem, dat veelal nog Wi-Fi 5 draait, is dit zonder twijfel een interessante upgrade. Onder de 5GHz-frequentieband biedt de router snelheden tot wel 1201 Mbps. Hoewel dat niet de hoogst haalbare snelheden van Wi-Fi 6 zijn, is dit voor de doorsnee gebruiker aanzienlijk sneller dan Wi-Fi 5.

De ASUS RT-AX53U overbrugt een acceptabel dekkingsgebied, maar verwacht hier geen wonderen voor een groot huishouden. Ook beschikt de router niet over ASUS’ AiMesh-feature, waarmee je deze kan toevoegen binnen een netwerk van meerdere ASUS-routers die onderling communiceren voor een groter en stabieler dekkingsgebied. Laat je niet ontmoedigen door deze woorden, gezien we met de neuzen op de feiten gedrukt worden: de RT-AX53U is als Wi-Fi 6 router al beschikbaar vanaf € 75,00. Voor dat geld krijg je toegang tot Wi-Fi 6, vier Gigabit-poorten, levenslang TrendMicro-antivirus en zeer redelijke prestaties. Het scenario studentenkamer past overigens prima in het plaatje van de ASUS RT-AX53U.

Productpagina | Waar te verkrijgen

ASUS RT-AX86S

De beste router voor gaming - ASUS RT-AX86S

De ASUS RT-AX86S heeft veel weg van de ASUS RT-AX86U waar we eerder een review over schreven. Er zijn in de basis wel wat verschillen tussen de twee, waar de AX86S het met één USB 3.0-poort minder moet doen, maar daar in de ruil wel weer een USB 2.0-poort voor terugkrijgt. Hoewel USB 3.0 terugwaarts compatibel is met USB 2.0, is een USB 2.0-poort voor 100% ondersteuning voor oudere apparaten nooit verkeerd.

In de basis laat de ASUS RT-AX86S vergelijkbare gevoelens achter als de ASUS RT-AX86U. Je krijgt hoge Wi-Fi 6 en Wi-Fi 5-snelheden die veel clients/verbindingen gelijktijdig aanspreken. De dekking is zeer acceptabel, hoewel beide routers het écht van de betrouwbare snelheden moeten hebben op acceptabele afstand. Hier gaan deze twee routers gewoon voor goud. Naast de WEB UI is er ook nog de ASUS Router-app. Hiermee kan je vanuit je luie stoel configuraties en wijzigingen toepassen. Overigens is deze ASUS Router-app verassend uitgebreid voor wat een app te bieden heeft, zoals we deden aankaarten in onze review van de RT-AX86U. Dit maakt het gebruik van de WEB UI voor ook al wat grotere wijzigingen minder frequent, wat onder de eindstreep gewoon erg gebruiksvriendelijk is. Overigens ligt de prijs van ongeveer € 189,00 erg aantrekkelijk.

Productpagina | Waar te verkrijgen

ASUS ZenWiFi AX (XT8)

Mesh-routers met Wi-Fi 6 - ASUS ZenWiFi XT8

De ASUS ZenWiFi XT8 is als enige niet besproken in onze reviews. Toch willen we er nog wat aandacht op vestigen, gezien deze mesh-set het over een andere boeg gooit. Met een mesh-set heb je standaard de vrijheid om eenvoudig te kunnen uitbreiden voor een groter dekkingsgebied. Standaard maken fabrikanten nog wel eens onderscheid tussen de router en bijhorende satellieten voor dat grotere dekkingsgebied. Besparingen zitten hem dan vooral op het weglaten van diverse functies en/of aansluitingen op de satellieten. In het geval van de ASUS ZenWiFi XT8 is er geen onderscheid. Iedere router/satelliet beschikt over dezelfde eigenschappen, kortom, je haalt volwaardige routers met vergelijkbare specificaties in huis.

De ASUS ZenWiFi XT8 is een Tri-band mesh-systeem, daarmee biedt de set een 2,4GHz-frequentieband en twee 5GHz-frequentiebanden, ofwel in drievoud. Meer frequentiebanden is pure luxe om diverse apparaten te verdelen. Je hebt hiermee de vrijheid om de ZenWiFi XT8 zelf het werk te laten doen; in veel gevallen bepaalt de mesh-set dan welke frequentieband op dat moment optimaal is voor gebruik. Drukte op de frequentieband kan hiermee gebalanceerd worden, zodat het netwerkverkeer optimale doorgang kan vinden voor een betrouwbare werking en hogere snelheden. Zelf heb je ook de vrijheid om te bepalen welk apparaat met welke frequentieband mag verbinden. Met een frequentieband extra krijg je royale ruimte om dit nog beter te coördineren. Inmiddels is de ASUS ZenWiFi XT8 al verkrijgbaar vanaf € 399,00. Daarmee is de mesh-set sinds zijn lancering fors goedkoper geworden - een mooie deal!

Productpagina | Waar te verkrijgen

ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Dé high-end Wi-Fi 6-router - ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Waar menig netwerkhart sneller van gaat kloppen, is de Rapture GT-routerreeks van ASUS. Met de ROG Rapture GT-AX6000 staat snelheid en gaming centraal, wat het een terechte aanvulling maakt voor de serieuze gamingsetup. De router zit vol met gamingfuncties, bestaande uit o.a. een LAN-poort met prioriteit, die voorrang geeft aan internetverkeer van gameservers. Dit doet de ASUS ROG Rapture GT-AX6000 op basis van zijn ingebouwde Game Boost, een QoS (Quality of Service) gefixeerd op gaming.

Op routerniveau is het mogelijk om games en applicaties toe te voegen om deze zo prioriteit te geven. Voorbeelden hiervan zijn DOTA 2, League of Legends, Diablo 3 en Call of Duty. Hier komt de Open NAT-functie van de router ook om de hoek kijken, zodat poorten correct geconfigureerd staan om optimaal te presteren in het gevechtsveld.

Als het om dekkingsgebied en snelheid gaat, weet de ASUS ROG Rapture GT-AX6000 het beste te presteren van de besproken routers in dit artikel. Hoewel de ASUS ROG Rapture GT-AX6000 wel zijn plaats moet delen met de ASUS ZenWiFi XT8 als het om dekkingsgebied gaat - hier laat deze mesh-set namelijk enorme spierballen zien. Overigens is de ASUS ROG Rapture GT-AX6000 volledig passief gekoeld, iets wat je niet zou zeggen voor een quad-core-processor. Inmiddels is zijn grotere WiFi 6E broer, de ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, ook gearriveerd op kantoor, waar we binnenkort op ingaan met een review. Prijstechnisch leg je al snel € 200,00 meer neer voor de Wi-Fi 6E-uiting, waar de ASUS ROG Rapture GT-AX6000 (Wi-FI 6) vanaf circa € 419,00 beschikbaar is.

Productpagina | Waar te verkrijgen

Delen op
2 Reacties
  • Vaak wordt er alleen over routers gesproken. Sinds mijn overstap van provider heb ik geen ingebouwde modem meer maar een modem/router van de provider. Wat is de beste oplossing om een modem weer in huis te krijgen – aparte modem of gecombineerde modem/router? Ik heb nog een Asus AC87U router in huis.

    • Hoi Rene,

      Een optie is om de modem/router in bridge te zetten, waarna je de ASUS AC87U als router laat functioneren. Het SSID van je modem/router is dan ook uitgeschakeld en zal niet de strijd aangaan met de ASUS AC87U.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *