Sponsor
Extendable Routers van ASUS

Gesponsord: Koop geen router, koop een extendable router!

Jonah Door Jonah Guide

Introductie

Links; Navigatie;

De aanschaf van een router heeft vaak twee beweegredenen: meer opties om het thuisnetwerk te beheren en het verbreden van het dekkingsgebied. Laatstgenoemde kan nog weleens lastig zijn om op te zetten. Om die reden heeft ASUS haar ‘Extendable Routers’ in het leven geroepen. Dit zijn routers die naadloos op elkaar aansluiten om de dekking van één Wi-Fi-netwerk te verbreden. De achterliggende techniek betreft iets dat wij vaker hebben besproken in onze reviews: ASUS AiMesh.

In deze guide duiken we in op het gemak dat Extendable Routers kunnen bieden t.o.v. traditionele routers en Wi-Fi-extenders. Denk maar aan een gegarandeerde samenwerking van de routers en het beheer daarvan in één stukje software. Kortom, met de Extendable Routers van ASUS kan je het Wi-Fi-netwerk in huis uitbreiden én aanpassen naar wens. Dat zijn slechts enkele van de verscheidene, te benutten features die we doen uitlichten!

ASUS RT-AX53U

Productpagina | Waar te koop

Extendable vs. reguliere routers

Met haar Extendable Routers biedt ASUS een aantal voordelen tegenover gebruikelijke routers. In plaats van meerdere Wi-Fi-netwerken valt alles met de Extendable Routers onder één dak, ofwel onder één netwerk. Dat versimpelt het gebruik van je Wi-Fi en voorkomt onnodige verwarring met meerdere verbindingspunten in huis. Daarnaast krijg je gecentraliseerd beheer over het Wi-Fi-netwerk, wat bij het gebruik van Wi-Fi-extenders niet altijd mogelijk is óf aparte software vereist.

Een ander voordeel ligt in automatisch beheer van de aangesloten apparaten. Binnen het totale dekkingsgebied wordt automatisch de beste connectie bepaald tussen de aangesloten routers en ervaar je een naadloze overgang. Zo ben je overal in huis voorzien van een solide connectie met je telefoon, laptop, etc. Mocht het gewenst zijn, dan kan je per router de specifieke connectiviteit en features benutten. Flexibiliteit en gemak staan dus voorop bij Extendable Routers.

ASUS RT-AX59U

Productpagina | Waar te koop

AiMesh

De achterliggende technologie van Extendable Routers betreft AiMesh. Routers van ASUS die dáár gebruik van maken, kunnen met elkaar verbonden worden voor dat centrale Wi-Fi-netwerk in huis. Inmiddels bestaat AiMesh al sinds 2017, waarbij wij in 2019 kennis wisten te maken middels de ASUS RT-AX88U. Mocht je reeds in bezit zijn van een moderne ASUS-router, dan is de kans groot dat je een variant hebt staan die voorzien is van AiMesh.

Vanwege de slimme werking tussen AiMesh-routers kan je netwerk meer stabiliteit genieten. Als een router of verbinding onverhoopt wegvalt, dan schakelt het AiMesh-netwerk automatisch over naar het beste alternatief binnen het netwerk. Dat garandeert een werking van je Wi-Fi, ongeacht of een stofzuiger onverhoopt een stekker uit een stopcontact trekt. Daarnaast vindt een slimme schakeling plaats tussen de diverse Wi-Fi-banden, indien aanwezig op je router.

ASUS Router-app

Voor dat centrale beheer van je AiMesh-netwerk kan je terecht bij de bekende ASUS Router-app, beschikbaar voor zowel Android als Apple. Daarin doorloop je een setup en krijg je allerlei opties tot je beschikking voor het beheer. Daarnaast krijg je een overzicht van aangesloten apparaten en wat de optimale plaatsing is van je router(s). In tegenstelling tot reguliere routers en extenders krijg je daarmee een duidelijker overzicht van de werking van je Wi-Fi-netwerk.

Pathé Thuis

40 euro tegoed voor Pathé Thuis!

Is de interesse in een Extendable Router van ASUS opgewekt? In dat geval kan je tot 9 juli terecht voor de actie met Pathé Thuis, waarvoor je tot € 40,- aan tegoed kan ontvangen. Deze actie geldt voor de onderstaande lijst aan modellen van ASUS, die allemaal in de categorie van Extendable Router vallen. Voor meer informatie en deelname kan je terecht op de officiële actiepagina.

Model Codes per inzending
RT-AXE7800
GT-AX6000
RT-AX88U Pro
TUF-AX6000
RT-AX86U Pro
RT-AX86S
RT-AX82U V2
7
RT-AX5400
TUF-AX4200
RT-AX59U
6   
RT-AX58U V2
TUF-AX3000 V2
4
RT-AX57
RT-AX53U
RT-AX1800U
3   

Beveiliging en features

In de ASUS Router-app krijg je naast het netwerkbeheer een sluw aan features tot je beschikking. Een focus van ASUS ligt namelijk mede op beveiliging, in samenwerking met het welbekende Trend Micro. Zo worden gevaarlijke sites geblokkeerd en kunnen aangesloten apparaten gecontroleerd worden op besmetting met virussen die malafide praktijken in het oog hebben. Daarnaast kun je gebruikmaken van het zogeheten Instant Guard, een gratis VPN-app voor een extra beveiliging in bijvoorbeeld het openbaar. Dat overigens zonder extra kosten, hetzij nu of in de toekomst.

ASUS TUF Gaming AX4200

Productpagina | Waar te koop

Parental controls en gaming

De ouders onder ons kunnen tevens terecht in de ASUS Router-app voor een sluw aan typerende ‘parental controls’. Denk maar aan het monitoren van alle online activiteiten - altijd handig in dit digitale tijdperk. Daarnaast kan een limiet ingesteld worden op het gebruik van internet, zodat schermtijd effectief verminderd wordt. Uiteraard is dat instelbaar per aangesloten apparaat en valt dat te allen tijde aan te passen. Met een enkel Wi-Fi-netwerk ben je gegarandeerd dat de ingestelde regels in werking blijven.

Voor de mobiele gamers zijn er tevens handige features. Uiteraard is het naadloze dekkingsgebied prettig, maar met inschakeling van de Mobile Game Mode wordt de beste verbinding gehanteerd. Daarnaast zijn zaken zoals port forwarding, het beheren van uitgaand verkeer en openstellen van NAT (Network Address Translation) niet te vergeten. Op de ROG-routers krijg je als kers op de taart de zogeheten Triple-Level Game Acceleration. Daarmee wordt volledige prioriteit gegeven aan al het netwerkverkeer afkomstig van games.

Geavanceerde features

Tenslotte zijn er geavanceerde opties om te benutten. Een eerste voorbeeld is de ondersteuning voor PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), een beveiligde dataverbinding tussen twee lokaal aangesloten computers. Verder is er L2TP/IPSec-ondersteuning, een VPN-protocol dat nóg veiliger van aard is ten opzichte van PPTP. Wel moet hier ondersteuning voor zijn, want L2TP is afhankelijk van UDP-poort 500 en die kan soms geblokkeerd worden door providers en bedrijven.

In betrekking tot VPN is er mede gebruik te maken van OpenVPN en WireGuard, waarmee je content via een VPN-verbinding kan benaderen die anderzijds geblokkeerd is. Met behulp van VPN Fusion kan je zowel je reguliere verbinding als VPN-verbindingen per apparaat benutten. Daarmee kunnen apparaten die aangesloten zijn op het reguliere netwerk ongestoord hun ding doen, terwijl gewenste apparaten met een VPN-verbinding aan de slag kunnen.

ASUS RT-AXE7800

Productpagina | Waar te koop

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *