Sponsor
MSI - Ultieme laptopscherm voor HDR-gaming

Gesponsord: Het ultieme laptopscherm voor HDR-gaming!

Jonah Door Jonah Guide

Introductie

Links; Navigatie;

Bij de aanschaf van een gaminglaptop kijken we met name naar de mobiele videokaart, ofwel GPU. Daar zijn we in onze guide met MSI over vermogens van laptop-GPU’s dieper op ingegaan. Nét zo belangrijk is het scherm dat je verkrijgt bij een gewenste laptop. Goede gamingprestaties zijn een must, maar het laptopscherm dient ook een soepele, kleurrijke én heldere ervaring te bieden. Het is zonde om een aanschaf te doen van een ‘gaminglaptop’ die mogelijk niet eens gaminggerichte features in huis heeft, zoals een hoge refresh rate.

Zodoende bespreken we in deze guide als eerste twee ultieme voorbeelden van laptopschermen. Dat middels de gloednieuwe Titan GT77 HX en Stealth 17 Studio van MSI, die beiden te kiezen zijn met een Nvidia RTX 4090 Mobile. Die ‘monsters’ van 17,3″ zijn in bezit van hetzelfde 4K/144Hz-scherm met o.a. Mini-LED en DisplayHDR 1000. De Titan gooit daar nota bene een schepje bovenop met local dimming. Wat die features en certificeringen betekenen, komt allemaal aan bod. Daarbij zetten we ook nog even de allerbelangrijkste features voor gaming op een rij!

MSI Titan GT77 HX

Geoptimaliseerd voor HDR-gaming

Het scherm van de nieuwe MSI Titan GT77 HX mag - zonder enige twijfel - een bijzondere genoemd worden. Het is namelijk de eerste van zijn soort op de laptopmarkt. Hoewel de combinatie van 4K en 144 Hz geen nieuwe is, mag de combinatie met Mini-LED erbij wél nieuw zijn. Dat is waarom de Titan GT77 HX 13VI met een RTX 4090 Mobile welgeteld € 6500,- kost bij onze webshoppartner Megekko. Een groot gedeelte aan kosten zit toch echt in het scherm, want een losse IPS-monitor met die specificaties en een certificering zoals DisplayHDR 1000 ontstijgt makkelijk de € 1000,-.

Uiteraard zijn de productiekosten van een losse monitor en laptopscherm niet hetzelfde. Nochtans is het geen goedkoop schermpje dat aanwezig is en het eindresultaat mag er bij de Titan wezen. Daarbovenop is het IPS-scherm voorzien van Mini-LED als achterliggende verlichtingstechniek en 1008 local dimming zones. Samen met de zogeheten Adaptive Control Technology van AmLED - die belichting en kleuren dynamisch aanstuurt - belooft MSI al met al een puike HDR-ervaring, hetzij in games of met andere media.

Kleuren, respons en helderheid

Nou zijn er meer zaken die een rol spelen bij HDR, zoals de kleurdekking. Die mag bij de Titan 100% zijn voor de DCI-P3-kleurruimte, kortom, volledig naar behoren. Logischerwijs worden de Titans vanuit de fabriek kleurgekalibeerd, wat zeker geen onbelangrijk proces is voor zowel accuraatheid als een kleurrijke belevenis. Daaromheen belooft MSI een responstijd van 3 ms voor het scherm bij het gebruik van Overdrive. Dat is niet de allersnelste pixelrespons, maar voor een laptopscherm met alle specificaties van dien, is dat meer dan voldoende.

Productpagina | Waar te koop

Een alternatieve keuze voor het laptopscherm had dan OLED kunnen zijn, voor de uitzonderlijke responstijd van ~0,1 ms die dat type veelal belooft. Daarentegen stoot OLED momenteel nog tegen een typerend probleem aan: een lagere piekhelderheid. Zo zijn er nog geen 4K OLED-schermen op de markt met DisplayHDR 1000 én een refresh rate van 120+ Hz. Kortom, veel fabrikanten vallen vooralsnog terug op andere schermtypes met local dimming en bijbehorende features om alsnog een propere HDR-ervaring te bieden.

MSI Stealth 17 Studio

Mobiele contentcreatie

Tegenover de GT77 HX Titan staat een laptopreeks met hetzelfde ultieme scherm: de Stealth 17 Studio van MSI. Daar valt tevens te kiezen voor een RTX 4090 Mobile om zowel te gamen als aan de slag te gaan met contentcreatie. In het topmodel krijg je dus wederom een 4K IPS-scherm met Mini-LED, DisplayHDR 1000-certificering en Calman-fabriekskalibratie. In dit geval staan local dimming zones op de productpagina niet vermeld, maar die zijn meest waarschijnlijk aanwezig. Echter doe je daar tijdens het uitvoeren van kleurgevoelige taken geen gebruik van maken, omdat consistente belichting cruciaal is voor dergelijk werk.

Productpagina | Waar te koop

Een belangrijk verschil met de Titan is dat de Studio in een slanker chassis komt. Zodoende komt een Stealth 17 Studio met maximaal een Intel Core i9-13900H i.p.v. de Core i9-13980HX bij de Titan. Hoewel de eerstgenoemde slechts 20 threads bezit - 12 stuks minder - krijg je alsnog een maximale frequentie van 5,4 GHz tot je beschikking. Voor gaming en de meeste professionele doeleinden voldoet de i9-13900H ongetwijfeld alsnog, waar een Studio-laptopje wat slanker van aard is en mogelijk wat koeler en stiller blijft dan de reuzentitaan die zich met name het interessantst maakt voor gaming.

Dé features voor gaming!

Het is amusant om topmodellen van de Titan en Studio op een rijtje te zetten, maar laten we wel wezen, voor de meesten zijn deze laptops buiten bereik. Nochtans kan je op zoek gaan naar features die in gaminglaptops minimaal aanwezig moeten zijn. Denk maar aan een hoge refresh rate van minimaal 120 Hz, wat niet alleen soepel doet gamen, maar ook voor algemeen gebruik prettig voor de ogen is. Om die reden bieden de nieuwe RTX 4000-laptops van MSI zelfs bij de betaalbaarste modellen - zoals de Cyborg en Thin - een IPS-scherm van 144 Hz. Het is simpelweg een must-have voor de gamers onder ons.

Over IPS gesproken: dat is tevens een prettig iets om te hebben als zijnde scherm, want IPS biedt veelal betere kleuren en kijkhoeken. Tevens belangrijk zijn zaken zoals een anti-glare-coating en een piekhelderheid van minstens 250 nits. Anders zal je tijdens zonnige omstandigheden weinig zien van je scherm. Net zo prettig is dat er een degelijke kleurdekking is van de sRGB-kleurruimte voor SDR-content en DCI-P3-kleurruimte voor HDR-content, zodat kleuren niet uitgewassen ogen én accurater zijn.

Mocht je meer willen weten over laptopschermen voor gaming, dan kan je terecht bij onze andere guide met MSI. Daarin gaan we dieper in op schermtypes, een balans tussen resolutie en formaat, de diverse laptopreeksen van MSI en nog veel meer. In deze guide hebben we de belangrijkste punten in ieder geval op een rij gezet. Er is gewoonweg een minimale standaard voor het scherm dat gewenst is bij een gaminglaptop, zodat je optimaal kan blijven gamen en genieten.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *