Gesponsord: MSI MEG Z490i Unify – Klein maar fijn

Pim
Door Pim

Introductie

Op basis van onze praktijkervaring;

Productpagina;

Klein maar fijn - de MSI MEG Z490i Unify

De zoektocht naar een geschikt moederbord kan de nodige vragen met zich meebrengen. De voorselectie begint op basis van het processorkamp dat je verkiest; Intel of AMD. Voor beide fabrikanten valt wat te zeggen, waar we verschillende sockets samen met chipsets zien. Wederom luidt de vraag alsnog:

“Wat is een geschikt moederbord voor jouw nieuwe build?"

Het formaat van je build speelt hier een cruciale rol bij. Veelvoorkomende moederbordformaten zijn ATX, Micro-ATX én Mini-ITX. Het is de laatste die vandaag onder de loep genomen wordt. Zodoende staat in dit artikel het MEG Z490i Unify-moederbord centraal, een Mini-ITX moederbord van MSI met een verrassend rijke featureset.

Features & vorm

De dans tussen formaat en features

De MSI MEG Z490i Unify heeft verrassend veel te bieden voor een formaat van 17 bij 17 centimeter. Het ontwerp van een Mini-ITX-moederbord is veelal uitdagender dan bij grotere moederborden. De crux zit in het samenbrengen van componenten op een kleiner printplaatje, ofwel moederbord. Tegenwoordig is het bouwen op Mini-ITX steeds populairder, gezien het groeiende aanbod van compacte behuizingen. Je levert veelal niet in op prestaties en de belangrijkste features zijn vaak aanwezig.

Het voorbeeld van vandaag is de MEG Z490i Unify van MSI. Dit betreft een feature-rijk Z490-moederbord met een VRM-ontwerp om van te smullen - een belangrijk aspect voor het overklokken! Dit bord is namelijk voorzien van een 9-fasen powerdesign met een 8 (Vcore) + 1-configuratie (SOC). De 90 A vermogensfasen (VRM’s) zijn knap voor een moederbord van dit kleine kaliber. Al dit moois zit onder een deftige VRM-heatsink.

MSI MEG Z490i Unify 1

Nog méér op de printplaat

Het VRM-huishouden is van hoogwaardig niveau, maar er is nog méér moois te vinden op dit moederbord. Zo krijg je een LAN-controller van 2,5 Gbps tot je beschikking, ingebakken Wi-Fi 6, Thunderbolt 3 tot 40 Gbps, een aantal USB 3.2-poorten tot wel 10 Gbps en twee M.2-sloten. Qua connectiviteit en functionaliteit lever je dus weinig tot niets in om een Mini-ITX-bord zoals deze te benutten.

MSI MEG Z490i Unify 2

MSI MEG Z490i Unify 3

In combinatie met de kwalitatieve VRM’s kan je dus vrijwel alles doen met de MSI MEG Z490i Unify wat je hartje begeert. De waslijst aan features is voor een moederbord überhaupt uitzonderlijk te noemen, laat staan op een Mini-ITX-platform. Daarbij is niet te vergeten dat de Z490-chipset ondersteuning biedt voor Intel’s Rocket Lake-S-reeks, dus het bord is tevens ‘future proof’.

In de praktijk

Hoe krijgt zo’n Mini-ITX-build vorm?

De liefde voor compacte builds stijgt de laatste jaren flink. Dat is mede terug te zien aan de grotere selectie van dergelijke behuizingen. Zo wist ik de MSI MEG Z490i Unify recentelijk te combineren met de Cooler Master NR200P SFF-behuizing. Voeg daar een SFX-voeding van klein formaat aan toe en de fundering is gelegd. De vraag dan is waar het moederbord mee geaccompagneerd kan worden.

In dit geval, om het ‘nul compromissen’-aspect te demonstreren, een MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio. Deze videokaart heeft een indrukwekkende lengte van 33,3 cm; bijna tweemaal zo lang als dat de MSI MEG Z490i Unify breed is. Dit resulteert in een unieke creatie die tegelijkertijd compact blijft. Ondertussen is er op het gebied van aansluitingen en features niets ingeleverd. Het resultaat is als volgt:


Naast een zéér krachtige videokaart moet het Z490 gepaard gaan met het (vooralsnog huidige) vlaggenschip: de Intel Core i9 10900K. Op een printplaat van 17 cm breed én hoog bevindt zich genoeg gamingkracht om het merendeel aan huidige pc’s omver te blazen. Kortom, je hoeft geen ‘rauwe’ prestaties in te leveren om een compacte build mogelijk te maken.




Balans & prijs

Nou komt het samenbrengen van zéér krachtige hardware, in een compact formaat, niet zonder gevolgen. Om in dit geval een Core i9 10900K én een RTX 3080 in bedwang te houden, is adequate koeling benodigd. Met degelijke aftermarket koelers op CPU én GPU zou dat tweetal naar behoren dienen te presteren. Echter bots je dan wel tegen de ‘schurk’ aan van compacte builds: geluidsproductie.

Hoe je wenst te balanceren tussen geluidsproductie en prestatie, is aan de liefhebber. Zo kán je de processor en videokaart in je systeem omláág klokken om lagere temperaturen, ofwel een lagere geluidsproductie mogelijk te maken. Maar ja, dan lever je wel degelijk in op het ‘nul compromissen’-aspect. Wat betekent dat in de praktijk? Veelal een hogere investering in koeling.

Daar speelt adequate VRM-koeling mede een rol in, zoals bij de MSI MEG Z490i Unify. Als je in een compacte build dusdanige kracht wil huisvesten, dan dient de fundering kwalitatief te zijn. Dat wil zeggen: een krachtige processorkoeler, moederbord met inherente koeling/heatsinks, kwalitatieve aftermarket videokaart en ventilatoren die een hoge statische druk teweeg kunnen brengen. Er is nou eenmaal weinig ruimte voor airflow.

Nou mag er uiteindelijk dus één aspect zijn om te overwegen bij een SFF-build (Small Form Factor): de prijs. Kwalitatieve, stille onderdelen zijn inherent duurder dan de ‘adequate’ uitingen die voldoen aan de basale verwachting. Het is niet voor niets dat men graag een centje neerlegt voor een aftermarket koeler, hetzij voor een processor of videokaart. Compactheid en luxe zijn nou eenmaal geen goedkope eigenschappen.

Samenvatting

Het doel van vandaag is om mee te geven hoe vér compacte moederborden en builds zijn gekomen. Daarvan mag de MSI MEG Z490i Unify een goed voorbeeld zijn, dankzij een waslijst aan features in én op een bord van 17 bij 17 cm. Er is, afhankelijk van de behuizing waarin je het bordje plaatst, genoeg ruimte om de sterkste hardware te installeren en te benutten. Een uitzonderlijke prestatie voor een Mini-ITX-moederbord.

Hoewel je op prestatiegebied niet in hoeft te leveren, brengt een compacte build wel een hogere prijs met zich mee. Dit meestal voor het stukje ingenieurschap om alles in klein formaat samen te brengen. Daarnaast vereisen SSF-builds uitmuntende koeling en dat kan, afhankelijk van je wens naar stilte, een stevige deuk in de portemonnee slaan. Maar ja, daar krijg je dan wel een unieke, schattige creatie voor terug.

Daarin speelt de MEG Z490i Unify in dit overzicht de hoofdrol. Terecht, want het bord biedt alles waar een moderne gamer naar kan wensen. Tenslotte is er de mogelijkheid om, met een BIOS-update, een Intel Rocket Lake-S-processor in die LGA1200-socket te installeren. De MEG Z490i Unify van MSI is dus gereed voor de toekomst van compacte builds en die toekomst ziet er ongetwijfeld positief uit.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *