Sponsor

Gesponsord: RGB vs ARGB met Cooler Master

Wieger Door Wieger Showcase

Introductie

Links; Navigatie;
Het middelpunt van je setup

Vandaag wagen we een gesponsorde guide aan het belangrijkste onderdeel van iedere build: de verlichting. Hoe krachtig je systeem ook is zonder geschikte RGB-verlichting doe je eigenlijk alles voor niks (pun intended). Hierbij is er de keuze tussen RGB en ARGB-verlichting, iets waar we ons licht over laten schijnen in deze guide.

In deze guide bespreken we dan ook de voornaamste verschillen tussen RGB en ARGB-verlichting. Cooler Master biedt een uitgebreide lijn aan RGB-producten om iedere build een stralend middelpunt van je gaming setup te maken. Tot en met 31 maart 2024 zijn er veel mooie aanbiedingen van Cooler Master te vinden bij onze webshoppartner Megekko.

RGB vs ARGB

De verschillen

Laten we beginnen met de olifant in de kamer, wat is nou eigenlijk het verschil tussen RGB en ARGB? Makkelijk gezegd is het verschil dat RGB maar in één enkele kleur kan aansturen daar waar ARGB verschillende kleuren per LED kan aansturen. Hiermee omschrijven we het verschil heel basaal, gezien er meer speelt als het om RGB en ARGB-verlichting gaat.

RGB

Primair zit het verschil hem tussen de manier waarop de verlichting informatie uit het moederbord verkrijgt. RGB-verlichting krijgt zijn data via drie connectoren: één voor rood, één voor groen en één voor blauw. Samen geven deze drie kleuren één enkele kleurcombinatie die weergegeven wordt. Daarnaast is er een vierde pinconnector die stroom naar de fan brengt, de zogenaamde anode. De spanning die geleverd wordt aan de RGB-verlichting is 12 volt. Op je moederbord vind je dus een 4-polige pinheader voor RGB-verlichting, deze technologie is ouder dan ARGB-verlichting. Voorbeelden van RGB-verlichting zijn de Cooler Master SickleFlow RGB fans, de MasterFan MF122R RGB fans maar ook in all-in-one koelers zoals de MasterLiquid ML240R RGB koeler en behuizingen zoals de MasterBox Q300P.

ARGB

ARGB-verlichting werkt op een andere manier. Hierbij wordt de verlichting geregeld via een enkele datakabel, die middels een microprocessor in het component met verlichting wordt uitgelezen en omgezet. De spanning die geleverd wordt aan deze verlichting is maar 5 volt. Met deze technologie kunnen meerdere kleuren tegelijkertijd worden weergegeven, hierdoor is het dus mogelijk om de welbekende regenbogen te weergeven. Deze kleuren zijn meestal softwarematig in te stellen, bij Cooler Master gebeurt dit via de MasterPlus+ software. Inmiddels is ARGB 2.0 ook beschikbaar, deze versie biedt nog meer opties voor aanpasbaarheid dan de eerste generatie. Zo kan met ARGB 2.0 onder andere ook per LED de intensiteit van de verlichting bepaald worden. Voorbeelden van ARGB 2.0 hardware zijn de Cooler Master Mobius 120P ARGB fans en de MasterFan MF120 Halo. Ook de nieuwere cases en koelers zijn uitgerust met ARGB 2.0 zoals de Cooler Master HAF 700 en de MasterLiquid ML360 Illusion.

Kiezen voor RGB of ARGB

Je build voorbereiden voor RGB of ARGB

Als je een nieuwe build gaat plannen is het belangrijk om van te voren te bepalen welke vorm van RGB je in deze build wil hebben. Dit is namelijk bepalend voor een hoop van de componenten in je build. Dit kan ook de prijs beïnvloeden, ARGB-componenten zijn gemiddeld namelijk duurder dan RGB-componenten.

Afhankelijk van welke soort verlichting je wil gebruiken en hoeveel verlichting je aan wil sluiten zijn er een aantal keuzes om te maken. Als eerste het moederbord, RGB en ARGB hebben namelijk niet dezelfde aansluiting, of header op het moederbord nodig. RGB is een 4-pin 12V-aansluiting en ARGB is een 3-pin 5V-aansluiting. Omdat het aantal pinnen en de spanning niet hetzelfde is kunnen RGB-componenten dus niet op ARGB-headers worden aangesloten en vice versa. Het is dus belangrijk om van te voren te bedenken wat je aan wil sluiten aan verlichting en welke headers je nodig hebt. Moederborden van de nieuwste generatie, vanaf LGA1700 en AM5 zijn standaard uitgerust met ARGB-headers, hierbij wordt dus veelal niet vermeld op de productpagina welke er op het moederbord zitten. Bij oudere borden staat dit wel aangegeven, er zijn ook borden die beide headers ondersteunen.

Beschikbare controllers

Dan is het goed om te kijken welke behuizing je voor je build wil hebben en wat die aan verlichtingsopties heeft. Veel van de grotere kasten zoals de Cooler Master MasterCase H500P worden geleverd met een RGB-controller om extra veel fans aan te kunnen sluiten. Meestal zijn de reeds geïnstalleerde fans hier dan al op aangesloten.

Als je veel RGB-componenten wil gebruiken in je build heb je vaak niet genoeg headers op het moederbord zitten om alles aan te kunnen sluiten. Je kunt er dan voor kiezen om met splitters te werken, zodat je toch genoeg hebt aan de aanwezige headers. Een andere optie is het gebruiken van een RGB- of ARGB-controller, zoals de Cooler Master MasterFan ARGB en PMW controller om de componenten op aan te sluiten. Bijkomend voordeel hiervan is dat je hiermee vaak ook de fan-snelheid makkelijk kan laten regelen door de software die hoort bij de controller.

De keuze is reuze

Zoals door alle voorbeelden in de vorige paragrafen al een beetje duidelijk werd is de keuze in RGB-componenten enorm groot. Zoals eerst al besproken is er de keuze tussen RGB en ARGB, maar er is ook een enorme keuze in het soort componenten die verlichting hebben. Zo zijn er alleen al vier verschillende 120mm ARGB-fans van Cooler Master om uit te kiezen. Waaronder de zeer gunstig geprijsde Cooler Master MasterFan MF120 Halo.

Daarnaast zijn er tal van andere opties om je build verder te verlichten. Zo heeft Cooler Master een prachtige ARGB GPU riser, overigens ook zeer gunstig geprijsd bij onze webshop partner Megekko, en zijn er tal van fabrikanten die een heel scala aan verlichtingsmogelijkheden verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LED-strips voor in en om je behuizing en verlichte powerkabels voor je moederbord en GPU. Met alle mogelijkheden die tegenwoordig beschikbaar zijn is je eigen fantasie de enige limitatie aan de verlichting van je build. Tijd om de gaming wereld te verblinden met een overdaad aan (A)RGB!

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *