Sponsor
MSI Laptops

Gesponsord: Welke laptop past het beste bij jou?

Jonah Door Jonah Guide

Introductie

Voor meer informatie; Navigatie;

Het uitkiezen van een correcte laptop kan vrij lastig zijn. Niet alleen zijn er talloze modellen en prijspunten; ook qua features is er veel onderscheid te maken. Daarnaast moet de laptop voldoen aan je persoonlijke wensen en doeleinden, nota bene binnen je beschikbare budget. Op welke zaken kan je letten om met vertrouwen een goede laptop in de (rug)tas te steken? Dat is wat we in deze guide met MSI beantwoorden, om de beste laptop voor jou en jouw doeleinden te vinden.

Zo hebben we in elk hoofdstuk een aantal MSI-laptops op een rij, voor o.a. studenten, gamers, creators en combinaties daarvan. Gelet wel dat we hier laptops bespreken vanaf ongeveer € 700-800,-. Dat is op zichzelf een hogere prijsklasse, maar dan ben je in de basis gegarandeerd van o.a. snellere opslag, voldoende werkgeheugen en een processor die krachtig genoeg is voor allerlei moderne programma’s. Daaromheen zijn er keuzes te maken in features, kortom, voldoende om te bespreken!

Studenten

MSI Modern

Laten we van wal steken met mid-range studentenlaptops. Bij dergelijke uitingen ligt de focus op compactheid, batterijduur en multi-tasking. Bij MSI kom je dan al gauw uit bij de Modern 14/15-laptops, waar de namen doen hinten naar de schermformaten: 14″ en 15″. De beginnende MSI Modern-laptops liggen rond die € 750,- en zijn voorzien van een Intel Core i5-1235U met twee Performance-kernen met Hyperthreading, acht Efficiency-kernen en in totaal dus twaalf threads. Dat met een maximumvermogen van 55 W.

Met die hoeveelheid threads kan je gemakkelijk multi-tasken op de laptop met allerlei programma’s actief, waar de twee Performance-kernen wat meer ‘oempf’ bieden om het systeem responsief te maken. Dat terwijl het stroomverbruik relatief beperkt blijft om batterij te besparen natuurlijk. Combineer dat met 8 GB aan geheugen, 512 GB aan SSD-opslag en een 1080p-scherm, waar het resultaat een laptop is die meer kracht biedt dan een Ultrabook, doch redelijk compact en efficiënt blijft.

MSI GF Thin

Vanaf ongeveer € 900,- tref je beginnende uitingen aan van de MSI Thin-reeks. Die laptops zijn 15,6″ van formaat met een 1080p-scherm van 144 Hz. Daarmee maken de Thin-laptops zich interessant voor gaming; mede dankzij de Nvidia GeForce RTX 3050 en een 11e generatie Core i5-11400H-processor. Minder energiezuinig van nature, doch een interessante keuze voor de student die meer kracht in de laptop behoeft voor verscheidene doeleinden of om simpelweg wat games te kunnen spelen.

Duurdere modellen?

Zowel de Modern-laptops als Thin-laptops zijn door te schalen met iets betere specificaties, maar dat is het extra geld allicht niet waard. Je krijgt er bij de Modern-reeks geen videokaart voor terug - hooguit 16 GB geheugen i.p.v. 8 GB en een iets hoger geklokte processor. Daar waar de Thin-reeks hooguit doorschaalt naar een RTX 3050 Ti en een Core i7-11800H. Voor gaming ietsjes sneller, maar een gigantische sprong is het niet.

In de basis leveren de beginnende uitingen van die twee reeksen meer dan voldoende aan om comfortabel te werken en/of gamen. Mede dankzij de aanwezigheid van zaken zoals een kaartlezer bij de Thin-reeks en in de basis Bluetooth 5.2 en een ingebouwde webcam. Verlang je naar meer ‘horsepower’ en features, dan kom je al gauw uit bij gaminglaptops, een onderwerp dat we bespreken in het volgende hoofdstuk!

Gamers

De diverse gamingreeksen

Voor het flinke aantal gaminglaptops van MSI moeten we de diverse benamingen bespreken. In een uitgebreid blog legt de fabrikant alles uit over de benamingen van alle laptops. Zo zijn er de ‘extreme’ GT-serie, de mobiele GS en GF-series en tenslotte de prestatiegerichte GE, GP en GL-series. Allen zijn gericht op gaming, maar er zijn keuzes te maken qua prestaties, mobiliteit en luxueuze features.

MSI GF Katana

Één van de laptopreeksen die we al een aantal keren besproken hebben, betreft de Katana. Dat is een betaalbaardere serie van MSI, die rond de € 800-900,- al te vinden is. Daarmee krijg je een GF66-model van 15,6″ met een RTX 3050 of RTX 3050 Ti en de eerder benoemde Intel Core i5-11400H. Kortom, een solide basis om te kunnen gamen op een laptop. Daar waar je bij de Katana-reeks een full-size toetsenbord krijgt en betere koeling, maar die laptops zijn dan wel minder dun dan de Thin-reeks.

Verder krijg je bij de betaalbaarste Katana’s 8 tot 16 GB aan geheugen en 512 GB aan SSD-opslag. Ook zijn ze voorzien van een webcam, Bluetooth 5.2 en een scherm van 144 Hz. Dat is vrij overeenkomstig met de Thin-reeks, waar de verschillen dus echt in het toetsenbord en de potentiële koeling zitten. Kortom, een gaminglaptop zoals de Katana is een bewuste keuze voor het ontwerp.

Logischerwijs valt de Katana-reeks ook nog door te schalen met betere specificaties. In het geval van die reeks kan je maximaal terecht voor een RTX 3070 Ti en een Intel Core i9-12900H. Daaromheen heb je logischerwijs verschillende opties voor de hoeveelheden opslag en geheugen. Aan de betaalbaardere kant heb je dus 11e generatie Intel-processoren en hoger gesegmenteerd tref je diverse uitingen van de 12e Intel-generatie aan. In alle gevallen krijg je een GF-laptop in handen, ofwel binnen de mobiele segmentering van MSI.

MSI GE Raider

Zoek je nou een gaminglaptop met minimaal een RTX 3070 Ti en een dikke 12e generatie Intel-processor, dan kom je bij de Raider-serie uit. Die kan doorschalen naar dezelfde Core i9-12900H en desgewenst een RTX 3080 Ti. Ook is er hier bijzondere een uiting te vinden met een OLED-scherm - de Raider GE67 HX 12U. Die wisten we ook te behandelen in onze andere guide met MSI, omtrent de beste laptopschermen. OLED valt overduidelijk binnen de categorie ‘ultiem’.

MSI GT Titan

Eveneens ultiem is de Titan-reeks van MSI, waar de naam natuurlijk al hint naar de potentie. Eerder in 2022 wisten we een blik te werpen op de Titan GT77 12UHS-024NL van meer dan € 5000,-. Kort gezegd, zijn de Titans bestemd als een ultieme desktopvervanger met gamingprestaties van het hoogste niveau binnen een draagbare computer. Daar waar de RTX 3080 Ti in een Titan uitzonderlijke koeling krijgt, al betreffen de Titans wel de allerdikste uitingen van MSI.

MSI GS Stealth, GP Vector en meer

Uiteraard zijn er ook nog gaminglaptops van MSI binnen andere reeksen. Denk maar aan de Stealth-serie met een strakker uiterlijk, hetzij zwart of zelfs in het wit. Daar staat de Vector-reeks qua uiterlijk naast, waar beide reeksen een full-size toetsenbord en schermen bieden tot 240 Hz. Welke uiting een voorkeur zou hebben, hangt af van je wensen en de mogelijke samenstellingen die je voor leuke prijzen weet te vinden.

Creators

MSI Creator en CreatorPro

Tenslotte komen we aan bij de zakelijke/professionele kant van MSI met o.a. haar Creator-reeksen aan laptops. Hier krijg je eveneens toegang tot specificaties die zich geschikt maken voor bijvoorbeeld gaming. Echter kies je bij de Creator-laptops als eerste bewust voor de beeldverhouding van 16:10, want daarmee krijg je in de hoogte meer werkruimte. Dat is voor bewerkingsprogramma’s en zelfs in het algemeen een handig iets, waar het ook voor bepaalde gamegenres leuk kan zijn.

Met de genoemde verhouding kom je uit op bijvoorbeeld 1920×1200 en 2560×1600, waar de topmodellen een standaard resolutie van 3820×2160 (4K) bezitten. Verder komen alle schermen van de Creator-modellen met een uitgebreide fabriekscalibratie en mogelijk zelfs met een DisplayHDR-certificering tot DisplayHDR 1000. Tenslotte zijn er diverse uitingen met een touchscherm en meegeleverde pen voor degenen die dat behoeven.

Uiteraard valt ook de Creator-reeks door te schalen naar een RTX 3080 Ti, Intel Core i9-12900H, 2 TB aan opslag en 32 GB aan werkgeheugen. Creators die gecertificeerde drivers behoeven, kunnen ook uitingen vinden met een Nvidia RTX A1000 of A2000 - twee Quadro-GPU’s die eveneens gebaseerd zijn op de Ampère-architectuur van RTX 3000. Heb je dergelijke drivers niet nodig en zou je ook willen gamen, dan zijn de gewoonlijke RTX 3000-GPU’s de betere keuze.

Qua connectiviteit zal je op Creator-modellen ook Thunderbolt 4 en Wi-Fi 6E aantreffen. Zulke features zijn afhankelijk van het prijspunt, waar de instapmodellen van de Creator-lijn inleveren op zulke features en beperkt kunnen zijn tot 60 Hz voor het scherm.

MSI Summit en Prestige

Aan de zakelijkere kant kom je uit bij de Summit en Prestige-reeksen. Voor degenen die een 2-in-1-laptop voor een tabletmodus behoeven, biedt MSI de Summit Flip-uitingen aan met een touchscreen en pen. Zonder die poespas kan je ook terecht bij de normale Summit-laptops vanaf € 1200,-. De meeste Summit-modellen zijn 16:10 van aard en leunen op de eerder besproken Intel Core i5-1240P voor efficiëntie en maken gebruik van de geïntegreerde GPU (iGPU).

In de meeste Prestige-laptops tref je eerder een GTX 1650 of RTX 3050 aan als minimum en schaal je eerder door naar een Intel Core i7-1280P. Die processor hebben we eveneens al besproken, maar het is een logische om hier te zien. Als zakelijke/professionele gebruiker zal je ongetwijfeld multitasken en dat stukje ‘oempf’ van een Core i7 i.p.v. een Core i5 kan daarbij assisteren.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *