Sponsor

Gesponsord: Wi-Fi 6 op de PS5 met ASUS-gamingrouters

Pim Door Pim Showcase

Introductie

Op basis van onze reviews en de daarin besproken producten;

Wi-Fi 6 op de PS5 met ASUS-gamingrouters

De PlayStation 5 (PS5) staat voor de deur en wordt als next-gen console gekenmerkt door next-gen specificaties. Zo bezit de processor maar liefst acht kernen met een snelheid van 3,5 GHz en de RDNA 2-GPU is in staat om een indrukwekkende 10.28 teraflops te produceren. Naast deze kracht zijn er allerlei moderne features te vinden, waaronder de bloedsnelle SSD-technologie die laadtijden gaat elimineren.

Nou brengt dat meer data(stroom) met zich en daarbij heeft Sony besloten om de console te voorzien van ondersteuning voor het nieuwe Wi-Fi 6. Om die reden heeft ASUS gevraagd om dat aspect nader te bekijken, te bespreken hoe haar gamingrouters inspelen op Wi-Fi 6-technologie én hoe deze nieuwe standaard een verschil kan maken voor je draadloze game-ervaring.

Wi-Fi 6

Het Wi-Fi 6-antwoord van ASUS

Om er meteen in te duiken: voor gamedownloads, software-updates en vooral tijdens multiplayer-sessies wil je de beste verbinding en prestaties. Waarom zou je achterblijven met een langzame netwerkverbinding als je een next-gen console zoals de PS5 tot je beschikking hebt? Deze next-gen uiting van Sony ondersteunt alle Wi-Fi-standaarden en daarmee als enige de allernieuwste standaard: Wi-Fi 6. Gemiddeld is Wi-Fi 6 maar liefst 250 procent sneller dan Wi-Fi 5. Dit percentage is indrukwekkend te noemen, maar hoe benut je de kracht van Wi-Fi 6?

ASUS geeft met haar Wi-Fi 6-gamingrouters antwoord op deze vraag. Zo hadden we recentelijk de RT-AX86U en RT-AX82U-gamingrouters ter review. Al snel werd duidelijk dat beide routers een krachtig resultaat wisten te leveren - beiden voor een verschillend budget. De RT-AX86U is het duurdere model van de twee en laat voor het geld de snelste Wi-Fi 6-prestaties zien ten opzichte van de RT-AX82U. Hoewel de prijs van laatstgenoemde lager is, ben ik evengoed enthousiast over de RT-AX82U qua prestaties. Kortom, twee gamingrouters die je met een gerust hart aan je gloednieuwe console kan toevertrouwen.

Als eigenaar van de PS4 Pro en fervent Wi-Fi-6 gebruiker zit ik vaak tegen de beperkte Wi-Fi-snelheid van deze console aan te hikken. Om Wi-Fi 6 te benutten, dient het apparaat naar keuze ook Wi-Fi 6 te ondersteunen. Dat is bij de PS5 dus het geval en binnen mijn Wi-Fi 6-netwerk - samen met de ASUS RT-AX86U gamingrouter - sta ik gereed om dit aspect te benutten. Begrijp mij niet verkeerd; Wi-Fi 5 is acceptabel, maar als je eenmaal Wi-Fi 6 hebt geproefd, wil je niet anders. Vóóral als het om gaming gaat. Wi-Fi 6 is niet alleen sneller; de snelheid is consistent over de loop van je volledige gamesessie, iets wat véél meerwaarde biedt.

Een solide basis

Uiteraard gaan de gamingrouters van ASUS uit van een solide basis. Kenmerkend voor de routers van de fabrikant zijn de krachtige processoren, samen met een ruime beschikbaarheid aan RAM. Naast het draadloze signaal regelt de router zoveel meer. Het staat garant voor het gelijktijdig aanspreken van apparaten binnen je huishouden, het beheren van aangesloten USB 3.0-opslagmedia en mogelijkheden zoals FTP, QoS en de specifieke gaming features van deze gamingrouters.

ASUS RT-AX86U

ASUS RT-AX86U

Zoals ik al wist te delen, hebben we de ASUS RT-AX86U en ASUS RT-AX82U voorzien van uitgebreide reviews. Het betreft dus niet alleen theorie die ik vandaag bespreek, maar ook een stevige praktijkervaring. In betrekking tot specificaties kijken we bij de ASUS RT-AX86U naar een AX5700 gamingrouter met een theoretische doorvoersnelheid van 861 Mbps op de 2.4GHz-frequentieband en 4.804 Mbps op de 5GHz-frequentieband. Dit maakt de 5GHz-frequentieband de snelste van de twee.

Qua kracht kijken we bij de ASUS RT-AX86U naar vier kernen op 1,8 GHz. Dat lijkt wellicht niet indrukwekkend, maar geloof mij, voor een router is dit zeer respectabel. ASUS combineert dit verder met 1 GB aan RAM, waarmee de router in staat is om verschillende processen moeiteloos te combineren. De router heeft vier 1Gbps-LAN-poorten en in het bijzonder één snellere 2.5Gbps-LAN-poort. Deze snellere poort verleent zich goed voor een directe serververbinding of een gamecomputer. De combinatie van Wi-Fi 6-apparaten met de RT-AX86U leent zich binnen een huishouden als een flexibele én snelle optie. Reden daarvoor is dat het dekkingsgebied van de RT-AX86U ruimschoots voldoet voor een gemiddeld woonhuis.

ASUS RT-AX86U

ASUS RT-AX82U

ASUS RT-AX82U

De ASUS RT-AX82U is het goedkopere model van de twee, maar laat je niet misleiden, want ook deze gamingrouter levert prestaties op hoog niveau. Zo is de RT-AX82U een AX5400 gamingrouter met een theoretische doorvoersnelheid van 574 Mbps op de 2.4GHz-frequentieband en 4.804 Mbps op de 5GHz-frequentieband. Daarmee is de 2.4GHz-frequentieband wat langzamer op de RT-AX82U dan die van de RT-AX86U. Nou maakt de PS5 gebruik van de 5GHz-frequentieband als Wi-Fi 6-apparaat, dus in principe lever je versus de RT-AX86U weinig in op het gebied van prestaties

Qua processorkracht moet je het bij de RT-AX82U doen met drie kernen op 1,5 GHz samen met 512 MB aan RAM. Dat maakt deze router iets langzamer. Bij algemeen gebruik kan je alsnog veel toevertrouwen aan de RT-AX82U. Ben je fervent gebruiker van alle fysieke aansluitingen en wil je eventueel gebruik maken van de ingebouwde SAMBA-server, dan kan de extra kracht van de RT-AX86U geen kwaad.

ASUS RT-AX82U

QoS & Open NAT

Een vertrouwd platform

Beide routers maken gebruik van gamefunctionaliteiten binnen de WEB-UI; met name de ingebouwde QoS (Quality of Service) is interessant. Het is op QoS-niveau mogelijk om specifieke apparaten voorrang te geven, of beter gezegd: meer bandbreedte. Dit geldt dus ook voor de PS5 en de Wi-Fi 6-verbinding daarvan. Zo behoud je het alleenrecht voor een specifiek deel of grotendeels van de datastromen - handig!

Naast de traditionele vorm van QoS maken de routers van ASUS ook gebruik van ‘Adaptive QoS’, ofwel aangepaste QoS. Deze QoS-techniek stelt de router in staat om prioriteit te geven aan specifieke applicaties of software. Dit kan volledig automatisch, gebaseerd op de vooraf gedefinieerde instellingen; de fabrieksinstellingen. Hier heb je geen omkijken naar. Gaming op de PlayStation 5 krijgt automatisch een hogere datastroom toegewezen, dus in de praktijk krijg je automatisch meer bandbreedte. Aangepaste QoS kan ook heel specifiek zijn per gebruiker. Het stelt je namelijk in staat om regels te maken voor hetgeen wat jij belangrijk vindt binnen je netwerk. Heeft Netflix prioriteit of is een hoge kwaliteit-stream van je camerasysteem op afstand belangrijker? Met aangepaste QoS ben jij de meester van je bandbreedte.

Aangepaste QoS

Open NAT (Network Address Translation) zit standaard ingebakken bij beide gamingrouters. Dat biedt een probleemloze ervaring voor het openen van poorten; dat is ideaal voor de competitieve gamer. De populairste games ondersteunen Open NAT, wat het handmatig openen van poorten elimineert. Voor de Call of Duty-spelers onder ons: in het verleden ben je ongetwijfeld geconfronteerd met het Open NAT Party-euvel.

Met de ingebakken opties van de ASUS gaming-routers dient dit verleden tijd te zijn. Zo heb je meer tijd voor belangrijke zaken: gamen. Voor de harde werkers onder ons: het handmatig openen van poorten kan ook nog altijd. Naast de WEB-UI (web-versie) van de software is er ook een gratis ASUS Router-app. Daarmee bestuur je basale opties en kan je de kwaliteit van je Wi-Fi 6-verbinding beheren!

Beveiliging

Veiligheid voor alles

Veiligheid is een belangrijk aspect voor je online ervaring. ASUS slaat de handen ineen met Trend Micro, een gerenommeerd bedrijf in antivirus voor internetbeveiliging. Beveiliging op ASUS-routers gaat onder de noemer AiProtection. Hieronder valt een breed scala aan online beveiligingsaspecten, bestaande uit de Trend Micro-antivirus voor internetbeveiliging, een slimme firewall, uitgebreide opties voor ouderlijk toezicht en automatisch updates samen met levenslang gratis bescherming. De slimme firewall houdt bedreigingen op afstand, maar controleert ook apparaten binnen het netwerk op bedreigingen. Mocht een apparaat een bedreiging vormen, dan isoleert de firewall automatisch het apparaat om andere gebruikers binnen het netwerk te beschermen.

AiProtection

Ouderlijk toezicht werkt vertrouwd tot in de kleine details. Beheer kan op apparaatniveau; per gebruiker. Met administratorrechten is de gebruiker bevoegd om andere gebruikers te beheren binnen het netwerk. Beheeropties bestaan uit aangepaste tijden waarin een gebruiker actief mag zijn, welke website hij of zij mag bezoeken en tot in hoeverre er een limiet is op datastromen. Administrator zijn van een eigen netwerk stelt je zelfs in staat om schema’s te maken per gebruiker, dus dit maakt het eenvoudig om slaapschema’s te hanteren. Mocht de PlayStation 5 vroegtijdig onderdeel uitmaken van je nieuwe Wi-Fi 6 netwerk, dan kan ik het enthousiasme van kinderen maar al te goed voorstellen. De gouden tijden van Spyro the Dragon en Crash Bandicoot op de originele PlayStation leverden mij vroeger ook een slaaptekort op.

In de praktijk

Snel is snel

Dat het benutten van het Wi-Fi 6-signaal op je PS5 een verstandige keuze is, mag hopelijk duidelijk zijn. Ten opzichte van de Wi-Fi 5-standaard zijn er talloze voordelen die je mogelijk kunnen overtuigen. Meer hierover lees je in onze TechGaming Guide: Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 en het verschil. Wat je zou kunnen verwachten aan snelheden met de ASUS RT-AX86U en RT-AX82U, gebaseerd op onze testresultaten, zie je hieronder.

Nou zijn de resultaten hierboven behaald met de ASUS ROG Zephyrus G14, een laptop die in het bezit is van een moderne Wi-Fi 6-chip. De PS5 zal gebruik maken van een custom Foxconn-chip, waarmee we op die console ondersteuning gaan zien voor Wi-Fi 6 én als bonus Bluetooth 5.1. Met de voordelen van Wi-Fi 6 kan je gemakkelijk een multiplayer-sessie aangaan, tegelijkertijd downloaden én bijvoorbeeld een muziekstream hanteren. Dat is wat de PS5 als next-gen console exclusief kan gaan bieden.

Conclusie

Met behulp van Wi-Fi 6 en de RT-AX86U en RT-AX82U-routers van ASUS staat je een stabielere en snellere game-ervaring te wachten dan wat bij Wi-Fi 5 mogelijk is. Het werken met Wi-Fi 5 is een optie, maar waarom zou je jezelf beperken met een krachtige next-gen gaming console? Juist! Je wil vooruit!

De RT-AX86U zal het krachtigste resultaat weten te leveren, waar de RT-AX82U net wat goedkoper is. Mocht je meer willen weten over de RT-AX86 en RT-AX82U, lees dan gerust onze uitgebreide review van deze gamingrouters. Daarin gaan we dieper in op de snelheden en diverse voordelen die uit Wi-Fi 6 te halen zijn.

Onder de eindstreep zijn beide routers klaar voor gebruik om de Wi-Fi 6-capaciteiten van de PS5 te benutten. Als gamers behoeven we snelheid, een consistentie in die snelheid en dat met een zo laag als mogelijke verbindingslatentie. De gamingrouters van ASUS zijn gereed voor het Wi-Fi 6-avontuur. Nu jij nog!

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *