Review: HyperX Alloy Origins 65

Toetsenbord review

90%
Full Metal Jacket!

In het kort

De HyperX Alloy Origins 65 is een heerlijk stukje hardware in een volledig aluminium jasje. Naast de puike bouwkwaliteit biedt dit bordje met de HyperX Red Switch een prettige ervaring en een puike RGB-beleving. Een stevige aanrader voor de liefhebber van klein.

  • Eindoordeel

Review: HyperX Alloy Origins 65

Links; Navigatie;

Inleiding

In deze review neem ik wederom een lekker handzaam toetsenbordje onder handen. Deze keer betreft het de HyperX Alloy Origins 65. De originele HyperX Alloy Origins en de 60%-uiting stammen al van begin vorig jaar. Deze 65%-uiting is begin dit jaar op de markt gekomen en heeft nu zijn weg naar mijn bureau gevonden.

De HyperX Alloy Origins 65 is verkrijgbaar met HyperX Red Switches en met Hyper X Aqua switches. De Red versie is een lineaire uiting en de Aqua is de tactiele variant. Het bordje dat zich op mijn bureau heeft genesteld is de HyperX Red Variant. Deze switches hebben met Exposed LED design voor een betere RGB beleving. Hoe die is gaan we natuurlijk verderop in deze review beleven. Bovenop deze switches vinden we double shot PBT keycaps met op de voorzijde de secundaire functies van de toetsen geprint.

Zoals te verwachten aan de naam is dit bord een 65% toetsenbord. Dat wil zeggen dat er geen numpad en F-toetsen rij aanwezig is op dit toetsenbord maar dat de pijltoetsen en sommige functietoetsen, te weten HOME, DEL, PG UP en PG DN wel vertegenwoordigd zijn op dit bordje. Dit maatje is dus aanzienlijk kleiner nog dan een TKL uiting maar net iets breder dan de 60% variant.

Opvallende feature van dit bordje is niet de topplaat maar de gehele body is uitgevoerd in aluminium. Dat maakt dit bordje best een stukje zwaarder dan de concurrentie. Hoe dit in de prakrijk bevalt gaan we uiteraard uitgebreid bespreken.

De HyperX Alloy Origins 65 is op dit moment alleen te vinden via Amazon.nl of op Amerikaanse webshops. De prijs ligt dan rond de €170,-. Dit is de normale prijs van ongeveer $99,- met de verzendkosten daarbovenop. Hopelijk is dit bordje in de nabije toekomst wel beter verkrijgbaar op Nederlandse bodem. Ik zal voor deze review als prijspunt uitgaan van de $99,- wat ongeveer €95,- is.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

HyperX Alloy Origins 65
Specificaties
SwitchHyperX Red- Linear
Actuatie kracht45gr
Actuatie Punt1,8mm
Totale Travel Distance3,8mm
Light EffectPer Key RGB Verlichting
Onboard Memory3 Profielen
Polling Rate1000Hz
Type KabelUSB-C naar USB-A, gevlochten
Afmetingen
Lengte105,5mm
Breedte315,06mm
Hoogte36,94mm
Gewicht, zonder kabel798gr

Zoals in de tabel duidelijk naar voren komt is dit bordje uitzonderlijk zwaar voor zijn afmetingen. Dit komt in zijn volledigheid door de volledig aluminium behuizing. Deze zorgt ervoor dat dit bord enorm stevig en rigide is. Waar je bij de meeste toetsenborden met twee handen best wat buiging in de behuizing kunt maken is dat bij dit bordje echt niet mogelijk. Met afstand is dit het meest solide toetsenbord dat ik ooit in handen heb gehad.

De HyperX Red switches in dit toetsenbord bieden naast een prima typervaring, waar we straks natuurlijk dieper op in zullen gaan, ook een extra dikke RGB ervaring. Dit door de elevated LED’s op iedere switch. Hierdoor wordt de verlichting beter zichtbaar onder de keycaps door. De PBT keycaps zouden anders best veel van de RGB verlichting blokkeren, iets wat we bij best veel toetsenborden ook in de praktijk terugzien.

De HyperX Alloy Origins 65 maakt gebruik van de HyperX NGENUITY Software, deze zullen we verderop in de review verder bespreken.

Showcase

Zoals te verwachten beginnen we deze showcase met de verpakking van de HyperX Alloy origins 65. Deze is, zoals standaard is voor HyperX, wit met rood. Op de doos treffen we een afbeelding van dit bordje aan en wat informatie over de switches.

Op de achterzijde vinden we nog wat meer afbeeldingen van dit bordje en een lijstje met wat informatie in tien verschillende talen. Ook zien we hier dat er extra keycaps zijn meegeleverd in de kleur van de switches. Bij dit bord zijn dus rode keycaps inbegrepen.

Als we de doos openen worden we begroet door de Alloy Origins 65 in een transparant plastic jasje.

Als we de doos ondersteboven houden en leegkiepen op ons bureau komen we de volgende dingen tegen. De HyperX Alloy Origins 65; de USB-C naar USB-A kabel; de support en quick start guides en natuurlijk de extra keycaps en keyap puller.

De meegeleverde keycaps zijn uitgevoerd in knalrood met daarop planeten en vliegende schotels vol aliens. Deze zijn doorzichtig en gaan dus RGB-verlichting doorlaten!

De eerste indruk van dit kleine plankje is solide, dat slaat dan zowel op het ontwerp als op de bouwkwaliteit. Het design is strak en clean, de randen buiten de toetsen zijn minimaal waardoor het kleine formaat goed tot zijn recht komt. Goed te zien is de structuur op de double shot PBT keycaps.

Als we dan even inzoomen op de rechterzijde van dit bordje zien we de aanwezige functie- en pijltjestoetsen die dit tot een 65% bord maken. Op deze foto zien we ook nog beter de op de zijkant van de toetsen gedrukte secundaire functies van de toetsen.

Als we de Alloy Origins van de achterzijde bekijken zien we wederom het strakke design van de behuizing. Hier kunnen we ook een eerste goede blik werpen op de HyperX Red switches. Ook zien we aan de linkerzijde de USB-C aansluiting.

Als laatste de onderzijde van dit bord. Hier zien we de anti-slip pads en de voetjes van dit bord, goed te zien is dat de voetjes uit twee delen bestaan voor een hoge en een lage stand.

Als we dan toch bij de pootjes aangeland zijn is het een goed moment om te kijken naar de drie verschillende standen die de HyperX Alloy Origins 65 heeft. Links de platte stand, zonder pootjes uitgeklapt. In het midden zien we de stand met het kleinste pootje uitgeklapt en helemaal rechts de hoogste stand van dit bordje.

Dan is het tijd om de meegeleverde keycaps op dit bordje te knallen. Deze rode keycaps geven dit bord gelijk een hele andere uitstraling. De cleane look van deze keycaps past wel goed bij het design van de keycaps. Het is alleen wel jammer dat ze niet double shot PBT zijn. Desalniettemin zullen ze zeker niet meer van mijn bordje afkomen.

Als we dan toch keycaps aan het verwijderen zijn kunnen we ook even een blik werpen op de HyperX Red switches. De elevated LED van deze switch is boven de stem goed te zien. Zeker met de LED ingeschakeld is het effect hiervan goed te zien.

Tot slot dan een korte blik op de RGB-verlichting van de Alloy Origins 65. De standaard instelling is een regenboogvariant die over het bord golft. Het effect van de elevated LED’s is goed te zien. Ondanks de dicht op elkaar staande toetsen is de verlichting mooi helder en sprekend. De speciale rode keycaps geven een superleuke extra touch aan de verlichting.

Software

De software voor dit stukje randapparatuur heet HyperX NGENUITY. Deze software werkt met compatible HyperX producten. Als je de software opent kom je in een hoofdmenu waarin je aan de linkerzijde kan selecteren welke stukje randapparatuur je wilt instellen. Daaronder is een knop om naar de light sync optie te gaan. Met deze optie kun je de verlichting van al je HyperX producten synchroniseren.

Als we links het toetsenbord selecteren starten we in het scherm voor het instellen van de RGB-verlichting. Mooi om te zien is de real-time weergave van wat er op het toetsenbord gebeurt, makkelijk voor het instellen van de ultieme RGB-ervaring

Er zijn zeven verschillende basisopties voor de verlichting, te weten; solid; breathing; wave; swipe; confetti; sun en twilight. De eerste drie hiervan spreken denk ik voor zich, de overige opties verdienen wat aandacht. Met de swipe functie ‘loopt’ een kleur over je toetsenbord per rij van rechts naar links, je kiest twee kleuren voor deze instelling die afwisselen. De confetti stand is een verzameling van veranderende kleuren per toets, deze instelling is wel minder fel van kleur en dit is helaas niet in te stellen. De sun instelling is een verzameling van kleuren van oranje tot rood die als een soort vuurzee over je toetsenbord gaan, een indrukwekkend gezicht maar naar mijn smaak te afleidend. De twilight functie is een nabootsing van een sterrenhemel, om en om licht er een toets op om fonkelende sterren te simuleren.

De instelling voor veel van deze RGB-standen is aan te passen, zo kun je de richting veranderen van bijvoorbeeld boven naar onder of links naar rechts maar de hoek waarin de verlichting zich beweegt. Ook kun je meerdere lagen over elkaar doen door te werken met opacity. Ook is er nog een apart effect voor toetsaanslagen in te stellen. Kortom, de RGB opties laten weinig te wensen over.

Als we vervolgens naar de Keys sectie van het menu gaan zien we wederom een overzicht van het toetsenbord. Als we een toets aanklikken kunnen we deze re-assignen. Voor de standaard toetsen zullen de meeste gebruikers niets wijzigen. Als we bovenin de Fn-Layer selecteren komen we in een meer gebruikt menu. Hierin zijn de secundaire functies van de toetsen in te stellen. De standaard ingestelde functies die ook op de zijkanten van de keycaps terug te vinden zijn staan uiteraard al standaard ingesteld.

In de praktijk

Keycaps en switches

De double shot PBT keycaps van de HyperX Alloy Origins 65 zijn niet alleen super duurzaam maar bieden ook een heerlijke feel. De keycaps hebben een redelijk grove structuur die in de foto’s van de Showcase goed te zien is. Deze structuur geeft wat extra grip op de toetsen en geeft de keycaps, naar mijn mening in ieder geval, een wat meer premium uitstraling. De RGB doorlaatbaarheid van deze keycaps is ook goed, de verlichting is helderder dan ik bij veel andere toetsenborden heb gezien. Dit is echter niet alleen de verdienste van deze keycaps.

De HyperX Red switches leveren hier namelijk een groot aandeel in met hun elevated LED’s. Dit zorgt voor een mooiere en feller verspreiding van de verlichting wat een mooier en helderder effect tot gevolg heeft. Deze switches leveren echter niet alleen maar mooie verlichting, ook prestatiegewijs staan deze HyperX Red’s hun mannetje.

Zoals te verwachten zijn de HyperX Red switches vergelijkbaar met Cherry MX Red switches, al ligt het actuatiepunt van deze switches net iets lager met 1,8mm. In principe zouden deze switches dus net iets sneller moeten zijn dan hun Cherry tegenhangers.

De twee meegeleverde keycaps voor de Esc en de spatiebalk zijn in ABS-plastic uitgevoerd. Dit is wel een minpuntje vind ik zelf. Het verschil tussen de PBT en de ABS keycaps is erg groot qua look, los van de andere kleur uiteraard. Het had passender geweest als deze ok in PBT waren uitgevoerd. Nu zullen er mensen zijn die omwille van de consistentie op hun toetsenbord en/of de ander feel van de ABS toetsen de super gave rode keycaps niet zullen gebruiken en dat is zonde. Wat echter wel een pluspunt is van deze keycaps is het feit dat de secundaire functie van de Esc ook RGB verlicht is. Bij de overige toetsen is dit gedrukt en het had, zeker in het donker, veel duidelijker en vetter geweest als ook deze doorzichtig waren en oplichtten.

Comfort en gebruiksgemak

Voordat ik dit toetsenbord kreeg, was ik bang dat de PG UP en PG DN-toetsen vervelend zouden zijn naast de enter-toets en dit voor veel irritante foute aanslagen zou zorgen. Deze ervaring heb ik namelijk wel gehad met laptoptoetsenborden. Tot mijn verbazing heb ik hier echter geen last van gehad; het is hooguit één of twee keer voorgekomen en dat was helemaal in het begin. Verder was ik door het gebruik van de SteelSeries Apex 9 TKL al aardig gewend aan een handzamer toetsenbordje.

Enige punt waar ik zelf tegenaan liep was het ontbreken van de F-toetsen en dan eigenlijk alleen tijdens het spelen van Minecraft. De Fn-toets in combinatie met de 3 werkt prima om in het scherm met de coördinaten te komen, om de hitboxes of chuck-borders aan te zetten heb je echter een F3 in combinatie met een andere toets nodig en dit werkt niet. Gelukkig gebruik ik nog steeds de SteelSeries Aerox 9 Wireless en het is een eitje om één van de muistoetsen als F3 in te stellen en dat werkt prima.

Afgezien van dit kleinigheidje is dit bordje geweldig in gebruik, ik twijfel nog of ik de middelste stand of de hoogste stand het lekkerste vind maar in beide standen is dit bordje een genot om op je bureau te hebben. Had ik met de TKL al ruimte voor een hele pot koffie, met dit 65% bord kan mijn hele koffiemachine haast op mijn bureau staan, wat wil een mens nog meer (behalve een ingebouwd espressoapparaat in je pc-behuizing).

Door de verwijderbare kabel neem je dit bordje zo mee als je op pad gaat, extra USB-C-kabel in je tas en gaan. Wel handig is het dan om een tas met goede schouderbanden te nemen want het is natuurlijk wel een baksteen die je dan mee sjouwt. Maar ja, dat gewicht is tijdens het gebruik weer enorm lekker, dit bordje is zo stabiel dat je met je vuist erop kan meppen en je toetsenbord verplaatst geen millimeter en geeft geen krimp.

Conclusie

We zijn al weer bij het slotakkoord van deze review aangeland, ofwel de conclusie. Hoe is de HyperX Alloy Origins 65 bevallen en is het prijspunt van dit bordje terecht.

Er zijn natuurlijk altijd wat punten te vinden waarvan ik vind dat ze nog verbeterd zouden kunnen worden. Zo is het jammer dat de meegeleverde HYperX keycaps van ABS plastic zijn en niet van PBT. Mijn enige ander punt is dan weer het niet verlicht zijn van de secundaire opties van de toetsen, iets dat de HyperX-keycaps weer wel hebben.

Gezien dit de enige minpuntjes zijn die ik aan dit toetsenbordje heb kunnen vinden mag het duidelijk zijn dat ik zeer tevreden ben. De HyperX Red switches leveren een all-round prettige ervaring, zeker in combinatie met de heerlijke PBT-keycaps. Ook de verlichting onder de keycaps is heerlijk en er zijn genoeg opties in de software om leuke effecten te creëren.

Dan wil ik los van de prettige gebruikservaring de bouwkwaliteit van de Alloy Origins 65 nog even op een voetstuk plaatsen. Het mag dan geen licht beestje zijn, dit is wel het meest solide toetsenbord dat ik ooit heb aanschouwd. Als je hier een boos duits jognetje op loslaat breekt hij zijn handen in plaats van het toetsenbord. De bouwkwaliteit-award voor dit bord is dus ook heel dik verdiend!

Dan het prijspunt, de daadwerkelijke prijs bij Nederlands retailers is (nog) niet bekend op het moment van schrijven. De Amerikaanse prijs van $99,- is wat mij betreft een koopje voor het heerlijke solide bord dat je ervoor krijgt. Als je van kleine toetsenborden houdt is dit bord echt een enorme aanrader.

TechGaming Award

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid