Intel’s 144-laags qlc-geheugen in 2021; plc-geheugen onderweg

Hardware nieuws, pc

Naast een reguliere strijd met AMD op processorgebied, blijft Intel zich nog altijd focussen op de verbetering van haar SSD-technologie. Zo rapporteert Blocks & Files dat Intel werkt aan een 144-laags qlc-geheugen met de codenaam Keystone Harbor. Het gebruik daarvan in Intel’s SSD’s kunnen we volgend jaar, ofwel in 2021 verwachten.

Ontwikkeling plc-geheugen

Verder is Intel, waarbij ook Toshiba, bezig met de ontwikkeling van plc-geheugen (Penta-Level Cell). Die technologie zal voor de consument voorlopig nog niet beschikbaar komen. Daarnaast zijn 144 laags qlc én het toekomstige plc-geheugen eerder bestemd om data vanaf te lezen in plaats van naar te schrijven. Dit in verband met de verminderde hoeveelheid aan totale “writes” die het geheugen kan hebben, ofwel TBW (Terabytes Written).

Het voordeel van SSD’s met qlc en het aankomende plc-geheugen is dan weer een lagere prijs. Tegen de tijd dat we consumentenproducten gaan zien met dergelijk geheugen, kan de goedkopere aanschaf ervan voor bepaalde omstandigheden goed uitkomen. Uiteraard is het verstandig om per fabrikant te bekijken wat de TBW-waarde is en of dit binnen de verwachte hoeveelheid valt voor je persoonlijke doeleinden.

Intel Optane krijgt PCIe 4.0

Tenslotte hebben we nog de high-end SSD’s van Intel en dat betreft logischerwijs Optane. Op dat front is Intel haar 3D XPoint-technologie aan het verbeteren. Zo komt de tweede generatie van Optane met 2-laags geheugen en een nieuwe controller met een PCIe 4.0-interface. Het nieuwe geheugen kan de huidige, maximale capaciteit van 1,5 GB gaan verdubbelen. Daarnaast moet de PCI Express 4.0-interface voor een enorme bandbreedte gaan zorgen. Iets waar Intel Optane daadwerkelijk gebruik van kan maken.

Over de tweede generatie van Optane, ook wel bekend met de codenaam Alder Stream, komen we in juni meer te weten. Dan zal Intel een propere aankondiging doen van de hardware en meer vertellen over de technologieën daarin. Uiteraard brengen we je daar als lezer van op de hoogte.

Bron: Blocks & Files

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid