Intel Alder Lake-S ziet twaalf configuraties aan processoren

Hardware nieuws, pc

Intel’s Alder Lake-architectuur, die we eind 2021 mogen verwachten, komt met de nieuwe big.Little-configuratie en op basis van een 10nm-procedé. Het betreft een combinatie van grote en kleine kernen, die in samenwerking de last van een taak kunnen verdelen. Daar wisten in ons recentelijke bericht omtrent Intel’s herontwerp van haar huisstijl reeds over te praten.

Vandaag zien we Alder Lake wederom voorbij komen en dat in een patch van coreboot, zoals gespot door twitteraar La Frite David. Wat in die patch zichtbaar wordt, is een flinke lijst aan processoren, ofwel configuraties van het big.Little-ontwerp. het betreft een dusdanige lijst dat het zelfs verwarrend over kan komen. Het betreft niet alleen Alder Lake-S, de processoren binnen het high-end-segment, maar ook Alder Lake-P, het instapsegment.

Intel Alder Lake-S en Alder Lake-P

Een overzicht

Bij het bestuderen van de lijst hierboven wordt het een en ander duidelijk. Ten eerste zien we tot wel twaalf configuraties voor de Alder Lake-S-processoren. Daarnaast komt er een zestal aan configuraties voor Alder Lake-P voorbij. Volgens de geruchten betreft laatstgenoemde de nieuwe Intel Atom P-serie, maar dat is nog onduidelijk.

Verderop in de patch treffen we ook diverse namen aan voor de Platform Controller Hub (PCH). Daarmee lijkt Intel een scheiding te willen maken van vier markten: Base, Mainstream, Premium en Super. De segmentering mag bij deze aankomende architectuur dus sterk zijn, iets waar Intel in het verleden wel al kritiek op heeft gehad.

Alder Lake-S betreft in ieder geval de nieuwe reeks aan desktopprocessoren. Volgens gelekte Intel-documenten zal Alder Lake een nieuwe socket met zich meebrengen, om precies te zijn LGA 1700. Dan spreken we dus van 500 meer pins ten opzichte van Intel’s recentelijk uitgebrachte socket voor Intel Core 10000: LGA 1200.

ProcessorGrote kernenKleine kernenGPU-kernen
Alder Lake-S881
86
84
82
80
68
66
64
62
60
40
20

Opvallend aan Alder Lake-S hierboven en Alder Lake-P hieronder is het verschil in GPU-kernen. Volgens de patch zal de instapreeks dus met méér GPU-kracht gaan komen. Allicht wil Intel directe concurrentie gaan bieden voor AMD’s Ryzen 4000G-serie. Al doen er wel al geruchten de ronde van een aankomende 5000G-serie, dus concurrentie kan pittig blijken.

ProcessorGrote kernenKleine kernenGPU-kernen
Alder Lake-P682
64
48
28
24
20

Bron: Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid