Intel Alder Lake-S op de foto; LGA 1700-socket bevestigd

Hardware nieuws, pc

In 2021 gaan we twee architecturen tegemoet van Intel: Rocket Lake en naderhand Alder Lake. Eerstgenoemde is inmiddels bevestigd voor het eerste kwartaal, inclusief een ondersteuning voor PCI Express 4.0. Als het de laatstgenoemde betreft, om precies te zijn Alder Lake-S, dan gaan we die naar verwachting eind 2021 tegemoet. De S-reeks betreft de desktopprocessoren en wordt gekenmerkt door de langverwachte verschuiving naar een 10nm-proces.

Vandaag mogen we een voorproefje krijgen van de architectuur middels een gelekte foto. Het plaatje is afkomstig van Videocardz – een betrouwbare bron. Mocht je de tijd nemen om de contactpunten te tellen, een indrukwekkend aantal van 1700, dan zien we een bevestiging van de nieuwe LGA 1700-socket. Voor een upgrade naar Alder Lake-S is dus een nieuw moederbord benodigd. Of we op dat platform nieuwe features mogen zien, zoals DDR5-ondersteuning, is vooralsnog onbevestigd.

Intel Alder Lake-S foto

Het big.Little-ontwerp

Enerzijds oogt de nieuwe socket een logische vereiste, gezien het gloednieuwe big.Little-ontwerp. Anderzijds kan het voor Comet Lake-eigenaren, die nét over zijn gestapt LGA 1200, een domper zijn. Dat zou dan eveneens gelden voor liefhebbers die Rocket Lake willen bemachtigen en hopen op toekomstige compatibiliteit. Zo doet AMD nog steeds ondersteuning bieden op A520, B550 en X570-moederborden voor de tweede reeks processoren op basis van Zen 3, ofwel degene na Ryzen 5000.

Uiteindelijk zal AMD voor Zen 4, die we uiterlijk in 2022 mogen verwachten, wél een nieuwe socket introduceren. Of we bij de volgende Zen 3-processoren, allicht onder het mom van Ryzen 6000, alvast nieuwe moederborden zien. Dit natuurlijk voor de ondersteuning van DDR5, waar Intel met Alder Lake eveneens op zou mikken. De bevestiging daarvan moeten we nog even afwachten.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid