In 2021 gaan we aantal interessante lanceringen tegemoet van nieuwe standaarden en producten. Zo staat ons eind dit jaar Intel Alder Lake te wachten, met nieuwe standaarden zoals DDR5 en PCIe 5.0. Naast typerende uitingen vanuit vertrouwde partijen staat ons iets bijzonders te wachten vanuit de blauwe titaan, Intel. De fabrikant brengt dit jaar namelijk haar eerste discrete videokaarten voor gaming op de markt.
Naast het willen verblijden van gamers heeft Intel ook overige industrieën op haar radar, zoals de serverindustrie. Voor datacenters heeft Intel namelijk discrete accelerators in ontwikkeling en die staan vandaag centraal. Igor’s Lab heeft namelijk informatie bemachtigd omtrent de zogeheten Intel Arctic Sound 1T en Intel Arctic Sound 2T. Dat tweetal is gebaseerd op de Xe HP-architectuur, in tegenstelling tot de Xe HPG-architectuur voor gaming.
Wat interessant mag zijn aan de benamingen is dat deze verwijzen naar het aantal ’tiles’ van de GPU. Zo komen Xe HP-uitingen met tot wel 512 Execution Units (EU) per tile. In totaal zijn er drie uitingen: met één tile, twee tiles en tenslotte vier tiles. De eerste twee zijn hierboven dus zichtbaar, met dank aan Igor’s Lab.
Specificaties
Volgens diezelfde partij bezit de Intel Arctic Sound 1T echter niet de volledige 512 EU’s, maar dan 384 stuks. Als deze kaarten eenzelfde principe hanteren als de overige Xe-architectuur, dan zouden er 3072 shading units aanwezig zijn op de Arctic Sound 1T. Verder komt deze uiting met 16 GB aan HBM2E-geheugen, een TDP-waarde van 150 watt en een PCI Express 4.0-interface.
Verder resteert de Intel Arctic Sound 2T, die 480 Execution Units aan boord heeft. Verder bezit die accelerator dan, conform dezelfde regels, 7680 shading units. Verder komt de Arctic Sound 2T met diverse verdubbelingen: 32 GB aan HBM2E-geheugen, een TDP-waarde van 300 watt en eveneens die PCIe 4.0-interface. Qua voeding is er een typerende 8-pins-EPS-connector aangebracht.
De informatie dusver is afkomstig van gelekte Intel-dia’s, maar aan de uiting met vier tiles mag het vooralsnog ontbreken. De specificaties daarvan zijn dus nog onduidelijk. Een vermoeden is dan dat de productie van de 4T allicht problemen ondervindt. Wel zien we Intel met haar Xe-architectuur voortgang boeken, wat mede enthousiasme opwekt voor de toekomstige gamingkaarten.
Bron: Wcftech