Sponsor

Intel Core-1800 gespot; Alder Lake-S met 16 cores, 24 threads

Hardware nieuws, pc

Vandaag mag een interessant lek met zich meebrengen, want volgens Igor’s Lab heeft men een engineering sample van een Intel Alder Lake-processor gespot, die vooralsnog door het leven gaat als de Intel Core-1800. De lek betreft een datasheet, waarop mede de stepping staat: B0. Dat betreft bij Intel de tweede revisie van een engineering sample, ofwel ES2. Dat betekent dat de frequenties van de processor nog kan veranderen, zoals de basisklok en turbofrequentie.

Over de frequenties gesproken: volgens de datasheet bezit deze sample een basisklok van 1,8 GHz en de codenaam Alder Lake-S 881. Kortom, het betreft een desktopprocessor, maar de frequentie is uitzonderlijk laag. De all-core turbo van 4,6 GHz valt wel in lijn met verwachtingen. Qua TDP (Thermal Design Power) komen twee power limits voorbij: de typerende 125 watt die Intel na 56 seconden hanteert en een hoger, secundair limiet van 228 watt.

Hyperthreading en big.Little

Wat indrukwekkend mag zijn, is het aantal kernen en threads: 16 en 24 stuks respectievelijk. Van de fysieke kernen zijn er acht op basis van de nieuwe architectuur en, conform de big.Little-configuratie, acht Atom-kernen aanwezig. Daarnaast ondersteunen de grote kernen hyperthreading, waardoor het aantal logische kernen op 24 stuks belandt. Kortom, deze Alder Lake-S 881, ofwel Intel Core-1800 lijkt een high-end-uiting te zijn.

Hieronder is de genoemde datasheet verder te bekijken, met dank aan het eerdergenoemde Igor’s Lab. Tot hoeverre de specificaties definitief zijn, mogen we eind dit jaar gaan ondervinden, want dan wordt de lancering van Alder Lake verwacht. Het kan dan overigens Alder Lake-P betreffen, want Intel lanceert vaak eerst haar mobiele processoruitingen. De desktopreeks, ofwel Alder Lake-S volgt ongetwijfeld in 2022.

Intel Core-1800 - Alder-Lake-S

Bron: Igor’s Lab

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid