Intel Meteor Lake gespot in Linux 5.10-patch

Hardware nieuws, pc

In de komende jaren gaan we diverse desktopprocessoren tegemoet van Intel. De eerstvolgende betreft Rocket Lake, de opvolger van Comet Lake – de Core 10000-reeks. Welke benaming Rocket Lake zal ontvangen, is nog niet bekend. Wat we wel weten, is dat dit de laatste architectuur zal zijn op basis van een verfijnd 14nm-proces. Daarmee komt het tijdperk zowaar ten einde en zal Intel daarna een verschuiving doen naar het veelvuldig vertraagde 10nm-procedé.

Dat proces gaan we dan, naar verwachting, eind 2021 tegemoet en zal toegepast worden binnen de Alder Lake-S-reeks. Naast het feit dat dit een 10nm-proces betreft, brengt Alder Lake nog de nieuwe big.Little-architectuur met zich mee. Eerder al wisten we het verwachte twaalftal aan configuraties daarvan te delen. Met behulp van kleinere en grotere kernen wil Intel prestaties verbeteren door taken over de desbetreffende kernen te verdelen.

Meteor Lake in Linux

Vervolgens gaan we ná Alder Lake-S dan eindelijk Meteor Lake tegemoet. Die architectuur wordt, naar verwachting, op basis van een 7nm-proces geproduceerd. De releasedatum zal dan ongetwijfeld 2022 of 2023 worden. Dat Intel aan de slag is met die processorreeks mag inmiddels duidelijk worden. In de aankomende Linux-patch, versie 5.10, is namelijk ondersteuning gespot voor Meteor Lake.

In de praktijk betekent dat vrij weinig, want dit zal met name bedoeld zijn voor interne doeleinden. Anderzijds mag het een indruk geven dat Intel druk bezig is om – hopelijk – haar roadmap weer op te pakken. Na haar herontwerp lijkt het blauwe kamp weer een focus te hebben op de toekomst. Het opvangen van een glimp, zoals de benoeming van Meteor Lake in niets minder dan Linux, is daar een voorbeeld van. Zeker omdat dat besturingssysteem een belangrijk platform is voor ontwikkelaars.

Bron: Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid