Sponsor

Intel Raptor Lake arriveert mogelijk ook in 3e kwartaal

In dit nieuwsbericht lees je onze visie op het laatste nieuws aangaande actualiteiten en persberichten.
Jonah Door Jonah Hardware Nieuwsberichten
Intel Core - Alder Lake, Raptor Lake

Tijdens haar Investor Meeting 2022 wist Intel te verrassen met een demonstratie van Raptor Lake. Die refresh van Alder Lake staat nog voor dit jaar gepland, beter nog, volgens YouTuber Moore’s Law Is Dead (MLID) mogen we de nieuwe processorreeks aan het einde van het derde kwartaal verwachten. In de praktijk zou Raptor Lake dan uiterlijk in september beschikbaar komen, net zoals de AMD Ryzen 7000-processoren op basis van Zen 4.

MLID

Exacte prestatieverbeteringen deelde Intel logischerwijs nog niet. Wel geeft MLID aan dat single-core-prestaties voor ongeveer 8 tot 15% verbeterd kunnen worden en multi-core-prestaties voor ruwweg 30 tot 40%. Laatstgenoemde zal mogelijk zijn dankzij de aanwezigheid van extra Efficiency-kernen (E-cores) op Raptor Lake. Zo wist Intel te bevestigen dat er 24 kernen en 32 threads verwacht kunnen worden in het topmodel.

Met een dergelijke hoeveelheid threads zullen er 8 Power-kernen (P-cores) met Hyperthreading en 16 E-cores aanwezig zijn. Meest waarschijnlijk betreft dat de Core i9-13900K, die tegenover het topmodel van AMD’s Zen 4 zal staan. Als AMD wederom maximaal 32 threads biedt, wat eveneens waarschijnlijk oogt, dan gaan Intel en AMD voor het eerst in een lange tijd een gelijke strijd aan op multi-threaded gebied. Kortom, een spannende tijd om tegemoet te gaan.

Intel Raptor Lake

Bron: VideoCardz

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *