Sponsor

Intel Rocket Lake arriveert maart 2021; compatibel met Z490-moederborden

Hardware nieuws, pc

De komst van Intel’s Rocket Lake-processoren in 2021 is al enige tijd bekend. Nou werd de releaseperiode gesteld op het 1e kwartaal en vandaag mag dat een feit blijken. Intel heeft namelijk bevestigd dat de Rocket Lake-serie in maart 2021 dient te arriveren. Daarbij wist het blauwe kamp tevens te bevestigen dat die processorreeks terugwaartse compatibiliteit zal hebben met Z490-moederborden.

Die ‘backwards compatibility’ is gedeeltelijk verrassend, gezien Rocket Lake een architectuur is die eindelijk PCI Express 4.0 zal ondersteunen. Nou bezitten Z490-moederborden (maar niet de Comet Lake-processoren) tevens ondersteuning voor die PCIe-versie, maar Intel heeft dit nooit tot leven gebracht met een BIOS-update. Daar zou met Rocket Lake verandering in kunnen komen, maar het kan ook beperkt blijven tot PCIe 3.0. Kortom, dat moet afgewacht worden.

Prestaties en verwachting

Naar verwachting, volgens Intel zelf althans, zou Rocket Lake een IPC-verbetering (instructions per clock) kunnen bieden van minstens 10 tot 15%. In ieder geval in de zogeheten ‘double digits’. Dat wist AMD in ieder geval voor elkaar te boksen met Ryzen 5000. Dankzij die verbetering staat AMD momenteel voorop in niet alleen productiviteitsbenchmarks, maar ook gamingbenchmarks. Kortom, Intel zal hard moeten werken aan Rocket Lake om de gebruikelijke ‘gamingkroon’ terug te stelen.

In ieder geval betreft Rocket Lake de laatste architectuur op basis van Intel’s gedateerde, doch verfijnde 14nm-proces. Aan het einde van 2021 verwachten we Intel’s eerste 10nm-architectuur tegemoet te gaan, onder het mom van Alder Lake. 2021 gaat in ieder geval een bepalend jaar vormen voor Intel. Niet alleen om een stukje marktaandeel terug te veroveren van AMD, maar ook om de hervorming van Intel in actie te gaan zien.

Bron: Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid