Sponsor

Intel Xe HPG komt in 2021; videokaart gericht op gaming

Hardware nieuws, pc

Het is vandaag de Intel Architecture Day en dat brengt het nodige nieuws met zich mee. Allicht te benoemen als het interessantste bericht is de aankondiging van Intel om te willen concurreren met AMD en Nvidia. Zodoende heeft de fabrikant de Intel Xe HPG onthuld, waarbij de afkorting staat voor Xe High Performance (Architecture) for Gaming. Het betreft dus een videokaart voor gaming!

Intel wil de Xe HPG in 2021 op de markt brengen en leveren met GDDR6-geheugen. Twee bijzondere aspecten zijn de ondersteuning voor ray-tracing en het feit dat deze kaart veel GPU-kernen met zich zal brengen. Met een enkele “tile” zal de Xe HPG 4096 kernen bezitten, een vermoedde snelheid van 1,3 GHz en een potentieel prestatievermogen van 10.6 TFLOPs. Logischerwijs kan dit nog veranderen.

Wat tevens uitzonderlijk is, mag de inschakeling van TSMC zijn voor de productie van de HPG-GPU. Op basis daarvan is de kans zéér groot dat er sprake zal zijn van een 7nm-proces. Het gebruik van een 5nm-proces is onwaarschijnlijk; zeker met de 5nm-bestellingen die TSMC reeds heeft vanuit AMD en Nvidia. Het is duidelijk dat Intel een serieuze intrede wil doen in de enthusiast-markt.

Als de Xe HPG een succes blijkt, kan Intel wel grote prestatiesprongen gaan maken. Dit niet alleen met behulp van kleinere processen, maar ook door gebruik van meerdere tiles. Zo doen er verhalen de ronde van een datacenter-GPU met vier tiles en wel 16,384 GPU-kernen. Of Intel deze stap eveneens gaat en kan zetten voor de gamingmarkt, zullen we in 2021 gaan ervaren.

Meerdere videokaarten

Naast een videokaart op basis van de HPG-GPU heeft Intel nog kaarten in de planning voor de serverindustrie en datacenters. Die zijn dan weer gebaseerd op de HP en HPC-GPU’s respectievelijk, die geleverd gaan worden met HBM2-geheugen (High Bandwidth Memory). Voor de gamers is GDDR6 een betere keuze, gezien de lagere prijs daarvan. Dat neemt echter niet weg dat de Xe HPG een enthusiast-videokaart zal worden.

Verder zal een entry-level/integrated-videokaart arriveren, op basis van de Xe LP-GPU en eveneens met GDDR6-geheugen. Het proces daarvan betreft overigens wél 10 nm, dus die GPU heeft andere doeleinden. In ieder geval mag het in 2021 een spannende tijd gaan worden binnen de videokaartmarkt.

Bron: Wccftech, Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid