Sponsor

Intel XeSS en roadmap onthuld voor Intel Arc

Hardware nieuws, pc

Zoals beloofd door Intel krijgen we deze week meer informatie voorgeschoteld omtrent haar discrete Arc-videokaarten. Zo wisten we eerder vandaag de mogelijkheid van DisplayPort 2.0 te rapporteren. Ondertussen heeft Intel nog meer onthuld, zoals haar roadmap voor Arc en het zogeheten XeSS (Xe Super Sampling). Laatstgenoemde betreft niets minder dan Intel’s tegenhanger van Nvidia DLSS en AMD FidelityFX Super Resolution.

De geïnteresseerden kunnen het digitale evenement terugkijken middels de video hieronder. Intel is tijdens het evenement diep ingegaan op de werking van de architectuur, de onderliggende kernen en veel, veel meer.

Roadmap en architecturen

In betrekking tot de roadmap van GPU’s deelt Intel geen releasedata, maar wel toekomstige namen en bijbehorende architecturen. Zo staat ons in 2022 als eerste Xe HPG te wachten, bekend als Alchemist. Daarna staat Xe² HPG in de planning, die door het leven gaat als Battlemage. Opvolgend komen we uit bij Xe³ HPG, ofwel Celestial. De laatste betreft Xe Next Architecture, met de naam Druid.

De grootte van de procedés worden niet genoemd in de roadmap, maar we weten wel dat Alchemist gebruikmaakt van TSMC’s 6nm-proces (TSMC N6). Of Intel in de toekomst overstapt op haar eigen proces valt nog te bezien. De inschakeling van hulp via TSMC helpt Intel vooralsnog competitief te zijn AMD en Nvidia. Eerstgenoemde partij gebruikt vooralsnog het 7nm-proces van TSMC, maar eind 2022 gaat AMD met RDNA 3 over naar het 5nm-proces van TSMC.

Intel Arc roadmap - Xe HPG

Intel XeSS

Eén van de belangrijkste onthullingen mag ongetwijfeld Intel XeSS zijn. Die tegenhanger is nog actief in ontwikkeling, maar dient bij de lancering van Arc in 2022 direct beschikbaar te komen. De techniek werkt met voorheen gerenderde frames en houdt rekening met beweging. De resulterende data wordt verwerkt door XMX-instructies en komt vervolgens terecht in de nabewerking (postprocessing).

Intel duidt aan dat het gebruik van XeSS resulteert in hogere rendertijden voor frames. Ten opzichte van normale 4K-rendering dient de rendertijd echter lager uit te komen, dus dat moet allround een voordeel opleveren. Het diagram hieronder is puur ter illustratie en toont geen cijfers. Wel laat het zien wat de verwachting is vanuit Intel voor de werking en het succes van XeSS.

Tijdens de presentatie wist Intel ook een aantal demo’s te delen van XeSS. Exacte details omtrent alle configuraties, hardware en instellingen deelt Intel op haar website. Helaas liet Intel geen framerates zien, al belooft de partij verbeteringen tot wel 100%. Tot hoeverre dat ten koste is van kwaliteit, mag onbekend zijn. Hieronder zijn in ieder geval enkele voorbeelden te zien en in de video kan je terecht voor de volledige demo.

Bron: VideoCardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid