Afgelopen week heeft Intel een flinke opschudding meegemaakt én teweeggebracht. Zo kondigde het bedrijf eind vorige week een vertraging aan van haar 7nm-procedé, om precies te zijn naar 2022 of zelfs 2023. Daarmee zou de effectieve vertraging ongeveer een half jaar zijn. Dat lijkt allicht mee te vallen, maar het is niet de eerste vertraging van Intel’s processen. In het geheel zijn de 7nm-plannen nu met een jaar vertraagd. Dat brengt grote gevolgen met zich mee voor de roadmaps van Intel.
Daarnaast zijn investeerders en aandeelhouders, om het voorzichtig uit te spreken, ontevreden met deze situatie. Zo zagen de aandelen van Intel een historische daling van 16% na de aankondiging van de vertraging. Dientengevolge wil advocatenbureau The Hagens Berman een class action-rechtszaak (groepsvordering) starten tegen Intel. Dit in verband met onjuiste representatie van de chips en een verberging van de problemen die het 7nm-proces ervaart.
TSMC als back-up?
Een voorbeeld daarvan bij controle van de chips blijkt een degradatie. Om daarin tegemoet te komen, heeft Intel volgens China Times een drastische maatregel getroffen. Namelijk dat er een bestelling geplaatst zou zijn bij TSMC, een welbekende producent van chips. Dat is voor Intel een bijzondere stap te noemen, omdat men altijd zelf de chips voor processoren heeft geproduceerd.
In 2021 zou dan de productie van chips via TSMC starten, waardoor we dus tot 2022 of 2023 moeten wachten. Anderzijds, gezien TSMC een vertrouwde partij is voor AMD’s chips, kan Intel eventueel ook terecht bij Samsung. Die produceert namelijk ook op basis van een 7nm-procedé. Gezien de aard van dit bericht afkomstig is vanuit een gerucht zullen we dus moeten afwachten wat Intel’s daadwerkelijke antwoord op de situatie zal zijn.
Interne reorganisatie
Wat echter reeds duidelijk mag worden, is dat er sprake is van een interne reorganisatie. Op haar website heeft Intel aangekondigd dat de Technology, Systems Architecture, and Client Group (TSCG) per direct gesplitst is in vijf groepen. Elke groep heeft dan een aparte leidinggevende, die direct rapporteert aan de president van Intel.
Daarnaast zal dr. Murthy Renduchintala, chief engineering officer en groepsvoorzitter van TSCG, per 3 augustus het bedrijf verlaten. De beste man was in eerste instantie aangenomen om de indertijdse problemen met het 10nm-proces te verhelpen. Inmiddels mag dit dus onsuccesvol blijken. Of hij ontslagen is of dat hij zelf besloten heeft om te vertrekken, is onbekend.
Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat Intel nu alles op alles zet om verandering, ofwel verbetering teweeg te brengen. Hopelijk weet de blauwe titaan haar interne zaken en productie weer op gang te krijgen, want stevige concurrentie binnen de markt is voor de consument altijd fijn te noemen.
Bron: Tom’s Hardware