Review: HyperX Cloud Flight
Links: HyperX Cloud Flight productpaginaWe vliegen dit jaar in met de nieuwe Cloud Flight headset van HyperX, dit keer zonder kabeltjes, zoals de naam misschien al een klein beetje doet vermoeden. De Cloud Flight zoekt draadloze avonturen op, wat hier goed uitkomt, aangezien ik laatst nog twee draadloze headsets heb uitgetest, de SteelSeries Siberia 840 en de SteelSeries Arctis 7. Hoe de Cloud Flight zijn mannetje staat, lees je in deze review.
De HyperX Cloud headsets hebben een kleine historie, eerder kwam de HyperX Cloud uit. In verschillende reviews scoorde deze headset erg goed, voornamelijk als het om prijs- prestatieverhouding ging. Zijn opvolger werd ook positief ontvangen, hoewel ik destijds meer enthousiasme hoorde over de allereerste Cloud headset. De Cloud Flight vliegt omhoog in prijs ten opzichte van de Cloud 1 en 2, deze twee headsets zitten momenteel in de prijsrange van 80 tot 90 euro. De Cloud Flight heeft een adviesprijs van 159 euro, op het moment van schrijven is de headset voor deze adviesprijs beschikbaar.
Een overzicht van de specificaties:
Het hogere prijskaartje zit hem grotendeels zitten in de draadloze mogelijkheid. In ieder oor zit een 50mm drivers, met een frequentie van 20Hz tot 20.000KHz draadloos, en 15Hz tot 23.000KHz wanneer deze analoog verbonden is. In de verpakking zit een USB adapter voor de draadloze communicatie. Deze werkt op een 2.4GHz frequentieband. HyperX claimt zelf dat deze een bereik heeft tot 20 meter, iets wat ik zeker in de praktijk ga testen. De USB adapter is compatible met je PC (#pcmr), een PlayStation 4 en Pro. Je kunt deze headset zonder al te veel moeite gewoon aansluiten op de USB-poort aan de voorzijde van je PlayStation 4. Er is geen officiële vermelding te vinden dat de headset plug & play draadloos werkt met de Xbox. Wanneer je de headset combineert met een Nintendo Switch, zul je gebruik moeten maken van de analoog kabel, de headset heeft namelijk geen Bluetooth capaciteiten.
Batterijduur blijft een belangrijk aspect van draadloze headsets. Hoe lang gaat de HyperX Cloud Flight mee op één volle batterij? Dit is variabel. Op de ear cups van de Cloud Flight zijn rode LED logo’s te vinden. Wanneer deze uitgeschakeld zijn gaat de batterij maximaal 30 uur mee, wanneer het logo op het adem-effect staat is dit 18 uur en met de LEDs volledig aan is dit 13 uur. Zelf vind ik het nogal forse verschillen, geef mij maar gewoon 30 uur onbezorgd zonder rode LED-verlichting op mijn oren. Verder informatie bespreken we tijdens het uitpakavontuur.
We beginnen zoals gewoonlijk de verpakking, een vrij basic doosje met een illustratie van de headset zelf. Binnenin zit de headset verpakt in een plasticomhulsel, voldoende bescherming, verder gewoon vrij gebruikelijk. We komen één gebruikershandleiding tegen, waar informatie in vermeldt staat over de werking, diverse knoppen en het aan- en uitzetten van de headset. Overige leaflets vertellen je meer over HyperX en hun producten. We komen een tweetal kabels tegen, één analoog (3.5mm Jack naar 3.5mm Jack) en een Micro USB kabel. Met de Micro USB kabel kun je de Cloud Flight opladen. De overige twee accessoires bestaan uit een losse microfoon, en de USB adapter voor de draadloze communicatie. De microfoon is met een 3.5mm Jack male te koppelen aan het linkeroor van de headset, overigens zit er in de USB adapter een ingebouwde geluidskaart.
Dat brengt ons op deze zonnige foto dag al bij de HyperX Cloud Flight zelf. In het ‘winterseizoen’ is het flink afzien buiten, vingers die ondertussen blauw zijn van de kou, verder mag ik niet klagen. De Cloud Flight bestaat grotendeels uit plastic onderdelen, zo zijn de oorschelpen hieruit vervaardigd, en ook de hoofdband is volledig omhuld door plastic. Het eerste stukje metaal komen we tegen als we de headset verstellen, deze strook aan metaal loopt door de hoofdband heen van oor tot oor. Het metalen frame, verborgen onder de plastic kapjes, is de basis voor de constructie van de Cloud Flight. Een mooi detail, althans wat mij zelf goed opvalt, zijn de rode afgewerkte kabeltjes die vanaf de oorschelpen lopen. Toevallig zagen we dit eerder op de MasterPulse Over-ear headset van Cooler Master. De HyperX Cloud Flight is netjes afgewerkt, echter kan ik de headset niet bestempelen als heel chique wanneer ik deze in handen heb.
De buitenzijde van de ear cups zijn afgewerkt met een matte afwerking, een rubber feel. Ook dit zagen we eerder op de Arctis 7 van SteelSeries. Op het linkeroor komen we een icoon tegen om de microfoon te dempen, wanneer je op het vlak drukt, demp je de microfoon. Als de headset aanstaat hoor je een klein piepje, ter indicatie dat de microfoon gedempt is, wanneer je dan begint te praten, krijg je van de headset geen indicatie dat de microfoon nog gedempt is, geen geluid of piepje om je te informeren, dit zie ik dan ook als minpunt. Nog iets om rekening mee te houden is het op- en afzetten van de headset. Mij is het eerder overkomen dat ik per ongeluk de microfoon gedempt had, omdat je vrij natuurlijk de ear cups vastgrijpt tijdens het opzetten.
Op het linkeroor vinden we de 3.5mm Jack aansluiting voor de microfoon, een Micro USB poort om de Cloud Flight op te laden, een analoog ingang en de aan- en uitknop. Onder de aan- en uitknop zit geen LED-lampje verwerkt, wanneer de LEDs branden, of wanneer je geluid hoort (lol), dan kun je er wel van uitgaan dat de headset aanstaat. Wanneer je de headset ingeschakeld branden de LEDs op de oren automatisch. Om deze uit te schakelen moet je één keer kort op de power knop drukken, waarna de headset van volledig verlicht, naar de ademende lichtmodus gaat, druk je vervolgens nog een keer, dan worden de LEDs uitgeschakeld. Wanneer je de headset volledig uitschakelt, moet je dit proces tijdens het inschakelen weer herhalen, om zo tot de maximale batterijduur van 30 uur te kunnen komen, een kleine irritatie is het automatisch inschakelen van de LEDs. Op het rechteroor vinden we een volumewieltje, deze werkt fijn en is blind goed toegankelijk.
De Cloud Flight is lekker flexibel met de roterende ear cups van 90 graden. Je kunt hierdoor de headset vlak op je bureau neerleggen, iets wat ik zelf wel fijn vindt. De leatherette afwerking op de hoofband en ear cups, oftewel de oorkussens voelen erg zacht aan. Het imitatieleer (leatherette) oogt degelijk.
In de prijsrange van de SteelSeries Arctis 7, waar ik het in de inleiding als vergelijkingsmateriaal al even over had, voelt de Cloud Flight wat goedkoper aan. Dit komt grotendeels door het full-plastic ontwerp van de headset. De toevoeging van LED-verlichting is voor sommige wellicht een gewenste feature, echter verkies ik een langere batterijduur boven de twee rode LEDs.
Geluidskwaliteit De Cloud Flight gaat door het leven als een gaming headset, hoe bevalt de geluidskwaliteit in-game? Uiteraard komt het bekende lijstje aan games voorbij: PUBG, Super Mario Odyssey en we voegen een extra erbij: Xiah Resurgence. Ik speelde Xiah ongeveer 12 jaar geleden, op het moment draait er een private server 24/7. Alle achtergrond muziek heeft afgelopen weekend nog gezorgd voor tranen in mijn ogen. Terug on-topic. De geluidskwaliteit in-game! De Cloud Flight is een 2.0 headset, met twee forse 50mm drivers. De Arctis 7 maakt gebruik van twee 40mm drivers, is ook een 2.0 headset maar heeft ondersteuning voor DTS Headphone X voor het softwarematig creëren van surround. Hoe groot zijn de verschillen? De Arctis 7 laat gevoelsmatig (en softwarematig) het geluid wat ruimtelijker doen aanvoelen, waar de Cloud Flight wat minder ruimtelijk klinkt. Hier zit dan ook het verschil tussen non DTS Headphone X (Cloud Flight) en wel DTS Headphone X (de Arctis 7). Eerder in mijn Arctis 7 review was ik tevreden over de geboden geluidskwaliteit, met een side note dat de bass te braaf is. Hier laat de Cloud Flight met zijn 50mm drivers net wat meer horen, de bass is daardoor beter aanwezig. Zonder enige vorm van te kunnen finetunen via software, heeft HyperX een goede balans gezocht, tussen helder geluid met een leuke bass. Het is niet zo dat je van je stoel afrolt, wel heeft de Cloud Flight meer pit dan de Arctis 7, wat leuk is tijdens explosies en het schieten met een KAR98K, pop!
In-game geluiden zoals de voetstappen in-game tijdens een ronde PUBG komen goed over. Waar ik vaak roep dat er een auto aankomt in de verte, terwijl sommige teamleden het geluid van een draaiende motor nog niet horen. Nu is het ook niet zo dat deze gasten een aardappel headset op hun hoofd hebben. Op de Switch ben ik aan de slag gegaan met Super Mario Odyssey, als je muziek zoekt, ben je bij Super Mario Odyssey op het juiste adres. Vooral New Donk City klinkt heerlijk. Wel is het bij sommige nummers, beter gezegd bij sommige genres soms een tegenvaller. Bij instrumentale nummers doet bass er minder toe. Dan is de Cloud Flight soms wat te dominant aanwezig met zijn bass.
Comfort Comfort is iets waar de Cloud Flight mij overtuigd heeft. De SteelSeries Siberia 840 en Arctis 7 zaten te strak op mijn hoofd, vooral de hoofdband was hier de boosdoener. Bij de Cloud Flight heb ik hier totaal geen last van, de oorkussens vallen lekker over de oren, leunen zachtjes op de zijkanten van je hoofd, terwijl de hoofdband zachtjes leunt op de bolling van je hoofd. Dit gevoel van comfort blijft lang aanhouden, ook bij gamesessie die volledig uit de hand lopen, zoals afgelopen weekend tot diep in de nacht (bijna ochtend).
De best vergelijkbare headset in mijn arsenaal is momenteel de Arctis 7, ook omdat deze vrijwel het zelfde kost als de Cloud Flight. In dit subhoofdstuk comfort maak ik gelijk even wat ruimte om de draadloze mogelijkheden te bespreken. Met USB adapter ben je snel klaar, enkel verbinden is genoeg. De Cloud Flight heeft geen software, wat ik best als spijtig ervaar, aangezien de Arctis 7 dit wel heeft. Voor algemeen gebruik, direct uit de verpakking, presteert de Cloud Flight prima, hier hoor je mij niet over klagen. Wel kan ik mij voorstellen dat het voor sommige gebruikers een tegenvaller kan zijn.
De draadloze afstand is 20 meter volgens HyperX, bij de Arctis 7 is dit 12 meter. De afstand van Cloud Flight is duidelijk in de praktijk een stuk beter, echter wanneer er een muur tussenkomt neigt het signaal snel weg te vallen, iets wat ik bij de Arctis 7 minder snel ervaar. Overall laat de Cloud Flight goede resultaten zien, zo kan ik probleemloos op 15 meter afstand richting de badkamer lopen, wat je daar moet doen met je headset is een andere vraag.
Microfoon De HyperX Cloud Flight levert zeer helder geluid. Hier kan ik gelijk zeggen dat het een terechte winnaar is, als deze het moet opnemen tegen de opnamekwaliteit van de Arctis 7. De Arctis 7 heeft nét wat meer ruis erin zitten, en klinkt wat holler. De Cloud Flight levert deze prestaties direct uit de verpakking, zonder enige vorm van finetunen. Ik heb de microfoontest van de Arctis 7 bijgevoegd ter vergelijking. Het verschil is goed hoorbaar.HyperX Cloud Flight | Microfoontest
SteelSeries Arctis 7 | Microfoontest
Batterij Komt HyperX zijn belofte na? Ik heb de Cloud Flight tot dusver twee keer opgeladen, waar ik ook een test het uitgevoerd met de LEDs volledig aan. Het verschil tussen aan en niet aan hebben is groot, wat zich meetbaar maakt met een verschil van 15 uur in mijn beleving. Wat ongeveer op 12 tot 13 uur zit met de verlichting aan, tot 28 - 30 uur met de verlichting uit. Zelf schat ik het op 28 uur, dit is natuurlijk niet aan één stuk door. Ook blijft de headset nog voor een bepaalde tijd (10 minuten geloof ik) ingeschakeld, wanneer je deze niet gebruikt, voordat de headset zichzelf uitschakelt. De Cloud Flight gaat met zijn verlichting zo’n +/- 4 uur langer mee dan de Arctis 7. Volledig opladen duurt ongeveer 3 uur. Wanneer de batterij vol is, stoppen de LEDs met ademen/pulseren.Met de Cloud Flight vliegt HyperX 2018 in, de eerste draadloze headset van het merk is een feit. We zien dat de draadloze headsets bij diverse merken steeds populairder worden, hoe de Cloud Flight presteert lees je in deze eindconclusie.
Laten we beginnen met de combinatie geluidskwaliteit, opnamekwaliteit en batterijduur, naar mijn idee de belangrijkste kenmerken voor het overwegen van een draadloze headset. De geluidskwaliteit is dankzij de 50mm drivers goed, waar de Arctis 7 wat braafjes klinkt met de bass, pakt de Cloud Flight hier juist zijn bonuspunten. Er mag dan wel geen softwarematige surround aanwezig zijn, zoals dat van Arctis 7, de geboden geluidskwaliteit is gebalanceerd in veel gevallen, vooral voor het primaire doel van deze headset: gaming. In sommige gevallen is de bass niet altijd je vriend, bij complexere nummers (instrumentaal), is de bass soms wat te overheersend, afhankelijk van het genre zul je hierin verschillen opmerken. De opnamekwaliteit van de microfoon is tot zover nog het beste dat ik getest heb op een headset. We blijven in deze review de vergelijking met de Arctis 7 aangaan. De Arctis 7 klinkt zeker niet onprettig, nu bij het testen van de Cloud Flight valt het verschil mij goed op. Zo ervaren ik zelf een helder en warm geluid door de microfoon, en zijn er minder achtergrondgeluiden aanwezig.
Wanneer de LEDs uitgeschakeld zijn op de headset, stijgt de batterijduur fors. Volgens HyperX naar 30 uur. Zelf heb ik in de praktijk ondervonden dat dit gemiddeld op 28 uur ligt. Met de LEDs op het adem-effect (pulserend) is dit 18 uur, en met de LEDs volledig aan 13 uur. Begrijp mij niet verkeerd, rode LEDs zijn leuk, maar bijna een verschil van 12 tot 15 uur zonder LEDs is enorm. Het is irritant dat de LEDs automatisch zijn ingeschakeld wanneer je de headset aanzet. Je moet dan twee keer snel op de aan- en uitknop drukken, om van volledig aan, naar pulserend naar uit te gaan. Wanneer de microfoon gedempt is, kun je op de headset niet herleiden of deze gedempt is. Geen lampje, geen piepje wanneer je praat, hier had HyperX best iets voor mogen toevoegen. De draadloze afstand die je kunt overbruggen is ruim genoeg, zitten er wanden tussen, dan valt het signaal vrij snel weg.
De Cloud Flight is plastic fantastic, juist weer een puntje waar de Arctis 7 beter scoort. De bouwkwaliteit en flexibiliteit voldoen. Het design en gevoel dat je een bijna 160 euro kostende headset in handen hebt, ontbreekt een beetje. Wel is de comfort van de headset geweldig, hier ben ik echt dik tevreden over.
Daarmee kom ik tot een vergelijkende conclusie tussen de HyperX Cloud Flight en de SteelSeries Arctis 7. Zoek je net wat meer bass, een betere opnamekwaliteit en gemiddeld een batterijduur van 4 uur meer, dan is de Cloud Flight je partner in crime. Zoek je softwarematige surround sound, een beter bouwkwaliteit en dat alles met een stukje software, dan is de SteelSeries Arctis 7 je partner. Beide headsets bieden overigens een fijne geluidskwaliteit, waar de Arctis 7 net wat neutraler/braver is met minder bass. De Cloud Flight zit mij overigens net wat comfortabeler dan de Arctis 7.