Review: MasterMouse MM530
Links: MasterMouse MM530 productpaginaDe MM530, oftewel de MasterMouse MM530 van Cooler Master. De MasterMouse MM530 komt in een bekende vormgeving, waarvoor we even terug moeten richting 2014. Toen kwam de CM Storm Mizar op de markt, destijds het gaming merk van Cooler Master. Ondertussen bestaat CM Storm niet meer en zien we nu Cooler Master Gaming in de schijnwerpers. Laat Cooler Master Gaming met de MM530 een herboren Mizar zien? Je leest het in deze review.
Identieke vormgeving met grotere veranderingen onder de motorkap. De oorspronkelijke Mizar maakte gebruik van de Avago 9800 laser sensor, de MM530 gaat voor optisch, om precies te zijn de Pixart PMW 3360. ‘As we speak’ behoord deze sensor tot the top-of-the-line. De MM530 heeft een adviesprijs van 49.99 euro. Een PMW 3360 optische sensor, RGB-verlichting en dit allemaal samen met software. Een flink pakket voor een relatief scherpe prijs. Hoe alle deze functionaliteiten presenteren, gaan we tijdens deze review verder ondervinden, door naar de specificaties!
Een overzicht van de specificaties:
Met een prijskaartje van net onder de 50 euro laat de muis imposante specificaties zien. Zoals eerder besproken is de PMW 3360 een exotische verschijning in dit prijssegment. Vaak zien we de PMW 3310, ADNS-9500 en 9800 laser sensor in dit prijssegment. Dit omschrijft wellicht mijn enthousiasme om een 3360 te zien voor deze prijs.
De MM530 is uitgerust met RGB LED-verlichting, deze is op 3 zones in te stellen; het scroll wiel, de DPI-knoppen en het Cooler Master logo op de achterzijde van de muis. Intern vinden we verder nog een 32-bit ARM Cortex M0 processor, vergezeld door 512 KB aan on-board geheugen. Op dit on-board geheugen kun je profielen met gewenste instellingen opslaan via de software. De meegeleverde software is voorzien van voldoende toevoegingen om de MM530 geheel naar eigen wens in te stellen.
Ook niet onbelangrijk om te melden is dat het om een palm-grip muis gaat voor rechtshandige. We komen een totaal van 7 knoppen tegen, deze zijn allemaal te programmeren in de software. Onder de knoppen vinden we OMRON switches met een klikratio van 20 miljoen kliks. In de praktijk zijn dit er bizar veel, toch bespaard de muis hier een klein beetje op, om zo in het gewenste prijssegment te zitten. We zien vaan dat muizen met OMRON switches van 50 miljoen kliks verder boven de 50 euro zitten, een gevalletje productpositionering.
Een zwart doosje met de MM530 afgebeeld op de voorzijde. Achterop vinden we verdere specificaties. Binnenin komen we de muis tegen samen met een klein informatieboekje.
De MM530 is qua look & feel de 2017 Mizar editie. Eigenlijk ben ik best wel blij om dit ontwerp terug te zien van Cooler Master. De eerdere MasterMouse Pro L, deze muis kwam vorig jaar uit, wist mij niet zoveel te boeien als eerdere muizen van Cooler Master/CM Storm. Een bekende vormgeving, waar veel fabrikanten zich mogelijk hebben laten inspireren door de oudere Microsoft Intellimouse. Op de MM530 vinden we wat kleine veranderingen aan de buitenkant, zo zijn de rubberen grips aangepast, het logo op de achterzijde, zit er een ander scroll wiel op en zijn de teflon voetjes groter geworden op de onderzijde. De grotere teflon voetjes is wat mij betreft een fijne verandering, aangezien deze op de Mizar na langere tijd vaak vol zaten met troep. Je moest dit consequent bijhouden, waar je bij de MM530 hier minder snel last van zal hebben.
De eerdere Mizar wat uitgerust met een gesleevede kabel, de MM530 moet het zonder doen. De twee duimknoppen vallen net wat meer op door de glanzende coating. Voor duimknoppen hebben deze een flinke afmeting, waardoor ze tijdens het gamen makkelijk op de behuizing te vinden zijn. Een leuke knipoog van Cooler Master is de USB-poort, afgewerkt met een paarse kleur, ook wel bekend als de originele kleur van Cooler Master.
Onderop vinden we de grotere teflon voetjes. Twee grotere stroken, waarvan één aan de achterzijde en één aan de voorzijde. De Mizar had op iedere hoek van de muis één klein teflon voetje. Op harde ondergronden merk je duidelijk het verschil, de MM530 ligt met zijwaartse beweging net wat vlakker/stabieler. In het midden vinden we de optische sensor. De rubberen pads op de zijkanten hebben een wat grovere afwerking. Ik vond de afwerking op de originele Mizar al fijn, ook op de MM530 voelt deze goed aan. Echt merkbare verschillen tijdens gebruik kan ik niet waarnemen.
Een palm-grip ontwerp voor rechtshandige. De MM530 voelt direct uit de verpakking aan als licht gemodificeerde Mizar. De ervaringen tijdens de praktijk moeten echt het verschil maken.
De meegeleverde software is ruim voldoende voor een muis in dit prijssegment. We zien de gangbare opties zoals het aanpassen van knoppen, sensor tweaks, aanpassingen voor RGB-verlichting en macro opties. Op mijn 3440×1440 schaalt de software niet goed, het softwarescherm is enorm groot, vandaar wat aangepast software screenshots. Je kunt dit ook niet al slepend kleiner maken, voor Cooler Master nog een puntje van aandacht.
Onder de 7 knoppen (twee knoppen, de L/R-knop de twee DPI-knoppen en het scrol wiel) kun je verschillende functionaliteiten zetten. Ook kun je gemaakte macro’s in de software direct onder een knop toevoegen. In de software is er ruimte om 5 profielen aan te maken, deze kun je op het interne geheugen van 512 KB opslaan.
In het sensor menu kun je vier verschillende DPI-instellingen instellen per profiel. Met de DPI-knoppen bovenop de MM530 wissel je tussen deze profielen. Zodra je wisselt tussen een DPI-level, veranderen het scroll wiel en de DPI-knoppen even van kleur, ter indicatie. Waarna deze na enkele seconde weer overgaan op het ingestelde LED-effect via de software. De MM530 heeft een minimale DPI van 100 en een maximale DPI van 12.000. De PMW 3360 staat bekend om zijn opties om de sensor verder af te stellen. In de MM530 vinden we wat opties zoals angle snapping, lift off distance (LOD) en angle snapping. Wel zijn de opties beperkt tot aan en uit en laag en hoog. Angle snapping is wel tot minus 30 en plus 30 in te stellen. Ook vinden we het finetunen van de gebruikte ondergrond.
Een tabje verder vinden we nog wat opties voor de knoppen. De responsetijd van de knoppen, de dubbelklik snelheid en OS gevoeligheid. Het mooiste is om alles zoveel mogelijk via de muis/software zelf te besturen. Probeer aanvullende opties uit Windows zover als mogelijk uit te schakelen.
Het aanmaken van macro’s is veelal een feature voor de ‘diehard muis tweaker’, in de praktijk kom ik weinig mensen tegen die met macro’s aan de haal gaan. Je kunt met de MM530 software macro’s goed combineren met overige randapparatuur. Toetsaanslagen op je toetsenbord gecombineerde met meerdere klikken is geen enkel probleem. Je kunt standaard de god-mode activeren, waardoor er geen interval/tijd tussen de uitgevoerde commando’s zit. Om écht lekker gek te doen zijn macro’s wel leuk. Met RTS en RPG games kan het een toegevoegde waarde zijn.
Standaard worden profielen opgeslagen in de software zelf. Wil je een profiel importeren naar het on-board geheugen, dan doe je dit in het library menu. Het is een simpele handeling: klik het profiel aan dat je wilt importeren en druk op het pijltje richting de back-up files. Je kunt ook profielen van andere gebruikers direct importeren, wellicht leuk om online je eigen profiel te delen.
Als laatste menu heb ik het LED menu overgehouden. In het kleurenkader kun je een gewenste kleur selecteren. Met de sliders daarnaast kun je nog spelen met de RGB-kleuren, om zo tot je favoriete kleur te komen. Verder vinden we diverse LED-effecten zoals ademend, sterren en verkleuren. Het laatst genoemde effect staat hier vaak geactiveerd. Nu volgen er nog wat foto’s van de MM530 met zijn RGB-verlichting.
Comfort De MM530 bewijst zich als een echte palm-grip muis. Deze muis valt niet in het straatje van fingertip en claw-grip. Met het gewicht van 99 gram voelt de MM530 aan de achterzijde wat zwaarder aan, daar waar de hand/palm contact maakt. Voor het slepen op een lager DPI erg fijn, vooral in samenwerking met de PMW 3360 sensor. Deze muis focust zich met name op de FPS-gamer. Met het gewicht aan de achterzijde knijpt de muis lekker tussen de hand. Je kunt deze goed controleren en sturen over de muismat. De rubberen vlakken zijn vrij stevig op de randen, door te knijpen vallen je vingers nauwelijks weg. Je voelt zacht rubber gevolgd door de kunststofbehuizing onder de rubberen pads, waardoor je de muis nog steviger vasthoudt.
De knoppen op de behuizing zijn goed toegankelijk. De duimknoppen zijn in het donker goed te vinden onder de duim, mede door het grote formaat. Ook de gewijzigde teflon pads op de onderzijde van de muis maken een groot verschil. Wanneer je naar de linker/rechterzijde leunt met de muis blijft deze stabieler op zijn ondergrond liggen.
Sensor Met de LOD-functionaliteit op ‘hoog’ stapte ik al snel over naar een DPI van 1200. Normaal speel ik rond een DPI-level van 1600. Tijdens meerdere games voelde dit te snel aan met de MM530 in handen. Het is van een Asus ROG Spatha (180 gram) even wennen als je naar 99 gram gaat. De MM530 speelt naar mijn mening voortreffelijk op een lager DPI-level. De overstap van 1600 naar 1200 DPI op de MM530 bracht veel meer precisie. In PUBG wist ik mijn Kar98k veel accurater te gebruiken, zowel met een holografische scope als de 4/8x scope. Ook de M164A op burst voelde met de bijkomende recoil beter aan. Tijdens het schieten beweeg je de MM530 langzaam naar achter, zodat je de recoil compenseert.
De PMW 3360 sensor is op de MM530 een knappe sensor. In het prijssegment van onder de 50 euro kan ik alleen maar een duimpje omhoog geven. Wel mis ik een tussenstap voor de LOD om te experimenteren. Deze is nu als volgt: low en high, de medium optie ontbreekt. De overall prestaties zijn gewoon top.
Een PMW 3360 optische sensor muis voor onder/rond de 50 euro? Cooler Master laat met de MasterMouse MM530 zien dat het mogelijk is. Belangrijkste focus tijdens deze review zijn de prestaties, toch mogen we de overige features niet vergeten. Graag vertel ik je meer!
Laat ik gelijk weer door blèren over de PMW 3360, never gets old. De PMW 3360 zet feitelijk, ja lees: feitelijk altijd goede prestaties neer. Als ik PMW 3360 op een verpakking zie staan is het veelal een aai over mijn borstkas (iets wat ik doe als het mij aanstaat). Wil je de PMW 3360 verpesten, dan is de fabrikant van de muis echt schuldig, niet Pixart. En dit is mogelijk door software tweaks (o.a. interpolatie) is een voorbeeld. Fabrikanten overschrijden dan met software de hardware, waardoor je een hoger DPI-level krijgt, iets wat mooi is voor marketing doeleinde. De sensor gaat dan verder inzoomen, waardoor je de focus verslechterd en de muis juist minder accuraat wordt. Vergelijkbaar aan het opblazen van pixels in een afbeelding. Gelukkig heeft de MM530 hier geen last van. Voor onder/rond de 50 euro krijg je een heerlijke PMW 3360… *wrijft over zijn borstkast*
De MM530 is de reïncarnatie van de Mizar, vrijwel dezelfde vormgeving met wat kleine tweaks. De muis ligt als palm-grip muis aangenaam in de hand. De vergrootte teflon voetjes zorgen dat de MM530 stabieler op een willekeurige ondergrond ligt. Aanvullende zijn de rubberen pads lichtelijk in te knijpen, zodat je de muis stevig kunt vasthouden. Tijdens gamesessies gaat dit goed samen met de LOD-functie op ‘high’. Voor de low-sense gebruiker is de MM530 écht een aanrader. Het gewicht (99 gram), de vormgeving en comfort gaan goed samen.
Minder enthousiast ben ik over de toegevoegde RGB-verlichting. Dit is naar mijn idee meer een ‘moet-toevoegen-feature’. De kleuren zijn niet zo fel en kleurvol als muizen die ik laatst in handen had, deze zijn overigens allemaal duurder dan de MM530. Alsnog vind ik de RGB-verlichting wat magertjes uitgevoerd. Vooral op de achterzijde van de muis rondom het Cooler Master logo voelt als half werk. Het volledige logo had hier best belicht mogen worden. In het straatje spraakmakende RGB-verlichting past de MM530 niet. Het aansturen en instellen via de software werkt overigens wel keurig.
De software oogt overzichtelijk en is gebruiksvriendelijk. Op mijn 3440×1440 resolutie oogt de software erg groot, deze kan ik op geen enkele manier makkelijk verkleinen, nog puntje voor Cooler Master om ook hogere resoluties beter te gaan ondersteunen. Er zijn dus wel wat kleine minpuntjes, toch wegen deze niet zo zwaar t.o.v. de pluspunten. Een PMW 3360 en een heerlijk comfortabele palm-grip muis, en dat voor onder/rond de 50 euro? De MasterMouse MM530 doet het ‘m! *wrijft nogmaals over de borstkast*