Review: MasterPulse MH320 & Cooler Master MasterPulse V2
Links: Cooler Master MH320 productpaginaCooler Master MasterPulse productpagina
Cooler Master heeft de afgelopen jaren aardig aan de weg getimmerd met zijn Master-productlijn. We zagen een grote diversiteit aan Master producten voorbij komen. Voorbeelden hiervan zijn de MasterMouse, de MasterKeys en de MasterWatt. Zo kwam ook eerder MasterPulse uit, de eerste headset die deel uitmaakte van de Master-productlijn.
Nu toch na 2 - 3 jaar zien we toch een kleine verandering ontstaan, in deze review bespreek ik namelijk niet één headset, maar twee headsets. De nieuwe headset van Cooler Master gaat door het leven als de MasterPulse MH320. De ‘tag’ Cooler Master verdwijnt volledig uit de naam. Ik vermoed dat Cooler Master ondertussen wel gelooft dat de doelgroep de Master namen herkent als Cooler Master zijnde. Ook heb ik sterk het vermoeden dat het verkorten van de namen een positieve bijdrage hebben in kortere productnamen, laten we eerlijk zijn: sommige waren wel iets te lang… Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB, wait what!?
De MasterPulse MH320 focust is uitgerust met een stalen frame, over-ear earcups met imitatieleer, een in-line controller en een bi-directional boom microfoon. Cooler Master zet deze headset in de markt voor een prijs van 39,99 euro, hiermee focust de headset zich op de prijsbewuste gamer. De MasterPulse V2 is een klein beetje duurder met een prijskaartje van circa 50 euro. Deze headset oogt wat luxer, vooral kleine details vallen op. Wel is het zo dat deze headset geen externe microfoon heeft, deze is namelijk verwerkt in de linker earcup. De microfoon heeft een omni-directional opnamepatroon, waardoor de kans bestaat dat omgevingsgeluiden beter worden opgevangen door de microfoon. In de specificaties vertel ik je nog wat meer over de verschillen, uiteraard testen we beide headsets ook op opnamekwaliteit tijdens het hoofdstuk in de praktijk.
Een overzicht van de MasterPulse MH320 specificaties:
Laten we gelijk van start gaan met de verschillende microfoons. De MH320 gaat voor een bi-directional microfoon, deze microfoon pakt geluiden van zowel voor- als achter de microfoon op. Je zou in theorie een gesprek moeten kunnen voeren met iemand die fysiek voor je zit, bijvoorbeeld tijdens een podcast. De omni-directional microfoon pakt geluiden rondom de headset (microfoon) op. Hierdoor kunnen er veel omgevingsgeluiden opgevangen worden, wat deze microfoon ook minder geschikt maakt voor LAN-parties.
De MH320 is voorzien van een enkele 40mm driver in ieder oor. Op de verpakking zien we een aanduiding over de toegepaste microfoon. Volgens Cooler Master is er niet bezuinigd op de kwaliteit van de microfoon. Op de verpakking, boekjes en productpagina vinden we veel terug over deze microfoon. Een goede gevoelige microfoon met degelijke opnamekwaliteit en een flexibele arm, om deze op gewenste hoogte te plaatsen. De headset is voorzien van een 1.2 meter kabel met een in-line controller. Op deze in-line controller zit een volumeknop en mute knop voor de microfoon. Aan het uiteinde van deze kabel vinden we twee aparte 3.5mm Jacks.
Een overzicht van de Cooler Master MasterPulse V2 specificaties:De Cooler Master MasterPulse V2 is al wat langer op de markt. Wellicht denk je: “waarom is dit een V2 MasterPulse". Cooler Master heeft in de tussentijd de MasterPulse verder gefinetuned. Met name de microfoonkwaliteit, oftewel de opnamekwaliteit zou verbeterd moeten zijn op dit model. De V1 heeft in eerdere reviews van andere hardware hobbyisten zichzelf degelijk bewezen. Ik ben tijdens deze review vooral benieuwd naar de opnamekwaliteit van de V2, en hoe dit zich verhoudt met de goedkopere MasterPulse MH320.
De Cooler Master MasterPulse oogt een stuk chiquer. Dit zit hem met name in de kleine afwerkingen zoals de rode kabel, het stalen frame en de oorschelpen. De MasterPulse heeft als toevoeging de BassFX feature. Op de earcups bevinden zich verwijderbare kapjes, door deze te verwijderen zou er een beter bass effect moeten ontstaan. De MasterPulse V2 is voorzien van twee 44mm drivers. De impedantie ligt wat hoger op 50 versus 32 van de MH320. Dit wil niet zeggen dat de audiokwaliteit slechter is. Beide headsets hebben een relatief lage impedantie, wat het aansluiten op diverse apparaten een stuk makkelijker maakt.
Beide headsets worden aangeboden in een zwarte doos met witte belettering. Ook hier zien we dat de Cooler Master MasterPulse V2 net wat chiquer verpakt is, de flap op de voorzijde van de verpakking kun je openslaan. Gezien het kleine prijsverschil vallen kleine details best op. Uiteindelijk gaat het om de inhoud. We beginnen bij de MasterPulse MH320. Deze is netjes verpakt in een plastic schil. We komen een kleine handleiding tegen.
Er onthult zich een stalen frame uit de verpakking, de basis van de MH320. Het frame is d.m.v. wat druk naar elkaar toe te knijpen, waarna deze weer op zijn oorspronkelijk plek schiet. Het frame loopt door tot de earcups, waar het samenkomt met wat kunststof voor de hoofdband. De hoofdband verstelt zich automatisch wanneer je deze plaatst op je hoofd. De hoofdband is net als de oorkussens voorzien van imitatieleer. De earcups zijn aan de buitenzijde voorzien van een mesh laagje. Eerste indruk is tamelijk positief. Het stalen frame voelt wat fragieler dan dat van de MasterPulse V2, op de MH320 buigt deze makkelijker mee. Het is niet zozeer dat het tijdens gamesessie opvallend is, wel is het een puntje ter vergelijking. Zoals je kunt zien groeit mijn kruidentuin goed; brandnetelthee.
Op de rechter earcup vinden we het Cooler Master logo, op de tegenovergestelde zijde vinden we de microfoon. Deze is verstelbaar tot ongeveer 160 graden, meer dan voldoende voor verschillende posities. De microfoon is buigbaar, wanneer je deze niet gebruikt kun je deze naar boven laten wijzen, zeg maar neutraal naast de headset.
Op de kabel vinden we de in-line controller met volumeknop en mute knop. Deze is functioneel prima in orde, er zijn geen verdere toevoegingen van een LED-lampje of dergelijke. De MH320 laat een degelijk ontwerp zien.
Door naar de MasterPulse V2. Het uitpakken van deze headset maakt mij wat blijer. Net wat meer verzorging dan de MH320. Nu is de MasterPulse V2 toevallig goedkoper op één verkoopadres, aangezien de prijs bij andere shops gemiddeld op 58 euro ligt. Met de adviesprijs van de MH320 rond de 39,99 euro, waar ik van verwacht dat deze nog zakt, vermoed ik een grote prijsverschil tussen de twee headsets. Mogelijk zit het prijsverschil dan al snel tussen de 20 tot 30 euro. Op dat moment is het appels met peren vergelijken, aangezien dit best een fors prijsverschil is. Het is dan niet zo vreemd om te zien dat de MasterPulse V2 qua verzorging en vormgeving er een stuk luxer uitziet. We beginnen bij de verpakking, binnenin vinden we een handleiding samen met een extra verloopstukje van twee 3.5mm Jacks naar één 3.5mm Jack.
De MasterPulse V2 gaat ook voor een stalen constructie, gevolgd door een kunststof hoofdband met vijf pads die op het hoofd leunen. Het stalen frame voelt in het geval van de MasterPulse V2 steviger aan, ook kleine details ogen net wat strakker. Waar het frame samenkomst net boven de earcups zijn een viertal schroefjes aangebracht, puur esthetisch. De rode kabel geeft een subtiele hint naar de ‘CM Storm’ tijd, destijds was rood de kleur van het gaming merk van Cooler Master. Het stalen frame is voorzien van een coating herkenbaar van de Master-producten line-up. De coating kwamen we eerder tegen op de MasterCase 5 series en MasterMouse Pro L.
De oorkussens dekken de oren volledig af, en zijn dusdanig gesloten dat omgevingsgeluiden buiten worden gehouden. De microfoon is verwerkt in het linkeroor in de vorm van een klein gaatje. De totaliteit van de MasterPulse V2 geeft een net wat betere indruk dan dat van de MasterPulse MH320. Vergeet niet dat de MasterPulse V2 voor wat meer over de toonbank gaat. Eest wat impressiefoto’s.
De MasterPulse V2 komt met een speciale feature; BassFX. Op ieder oor vinden we verwijderbare kapjes, door deze te verwijderen moet de gebruiker een betere (vollere, diepere en zwaardere) bass ervaren. De kapjes zitten met een magneetje vast aan de behuizing, met een simpele trekbeweging laten deze los, de klik-aan-klik-uit variant van de headsets.
De rode kabel is net als de MasterPulse MH320 voorzien van een in-line controller. Op beide headsets zijn deze volledig gelijk aan elkaar, een volumeknop voor audio en een microfoon mute knop. Wel levert Cooler Master een extra 3.5mm Jack splitter mee om flexibeler om te kunnen gaan met diverse apparaten.
De oorkussens zijn voorzien van imitatieleer, ook wel bekend als faux leer. Nogmaals; het gaat hier om een over-ear headset, de oorkussens vallen volledig over de oren heen.
Voor de beeldvorming leggen we beide headsets nog even naast elkaar. Op de foto’s is al snel waarneembaar dat de MasterPulse V2 de duurdere variant is van de twee, of dit in de praktijk echt uitmaakt lees je in het volgende hoofdstuk.
Geluidskwaliteit We gaan de twee modellen direct met elkaar vergelijken. De MH320 zoekt vooral in de extremere geluidsgebieden. Harde geluiden komen beter over, denk hierbij aan een exploderende granaat en het schieten met een AR. Wel ontbreekt er een groot deel aan details. Geluiden waarnemen uit verschillende directies is niet te doen, in veel gevallen is het lastig om te waarnemen waar de vijand zich bevindt. Met een game als PUBG heb je een automatische handicap, aangezien je de vijanden niet kunt spotten op geluid. Waar het schieten, rijden in auto’s en springen uit het vliegtuig juist weer flink aanwezig zijn.
Het is niet geheel onverwachts dat de MH320 deze geluidskwaliteit levert. In het budgetsegment zien we vaak dat headsets het moeten hebben van een zwaardere bass en meer volume. Terwijl het funest kan zijn voor de geluidskwaliteit. Gelukkig houdt de MH320 zich wel netjes binnen het hekwerk, problemen als vervorming en ruis heb ik niet kunnen ondervinden, ook met een hoger volume. Laat ik mezelf nogmaals herhalen; voor gaming, muziek luisteren en multimedia is de MH320 een leuke headset. Verwacht geen diep en dynamisch geluid.
De MasterPulse V2 gaat net wat subtieler om met het geproduceerde geluid. Deze headset zoekt net wat meer de balans op tussen bass en ruimtelijk. Omgevingsgeluiden zijn bij de MasterPulse V2 tijdens een potje PUBG een stuk beter waarneembaar. Hier zie je écht dat basis van de 44mm drivers kwalitatief een stuk beter zijn dan de 40mm drivers van de MH320. De balans tussen explosies en bewegingsgeluiden vormen een betere basis voor een brede diversiteit aan games. Bass is wel degelijk aanwezig, zowel met de kapjes op de headset als deze verwijderd. De BassFX feature is een aangename toevoeging, voor de fijnproevers zijn er kleine verschillen merkbaar. Nu vermoed ik dat de earcups net wat meer kunnen ademen zonder kapjes, waardoor het geluid wat breder gaat.
De verschillende tussen de MH320 en MasterPulse V2 zijn op het gebied van geluidskwaliteit meer dan aanwezig. Het wisselen tussen de twee headsets terwijl je achter de computer zit voelt als tijdreizen tussen twee werelden. De MH320 komt vooral met zware geluidsimpact en een hoog volume, waar de MasterPulse V2 wat minder geforceerd overkomt en ruimte laat voor kleine details.
Comfort De MH320 zit tijdens gebruik comfortabel op de oren. Je oren vallen weg in de ruimtelijk earcups, terwijl de oorkussens omgevingsgeluiden aardig dempen. Als we een directe vergelijking doen tussen de MasterPulse V2, dan vallen de omgevingsgeluiden bij deze headset nog verder weg. Wel heb ik ervaren dat de MasterPulse V2 meer klemt om de oren, iets wat ten goede komt om omgevingsgeluiden te dempen, maar niet voor de comfort. De MasterPulse MH320 zit langere tijd op mijn oren comfortabel, daar waar de MasterPulse V2 soms een beklemmend gevoel geeft. De MH320 is mijn favoriet van de twee als het om comfort gaat, wel houdt deze headset omgevingsgeluiden minder goed buiten dan de MasterPulse V2.
Tijdens deze review zou ik beide headsets uit elkaar moeten schroeven, om deze vervolgens te combineren. Beide headsets hebben in comfort plus- en minpunten, een hybride tussen de twee zou wenselijk zijn. De hoofdband van de MasterPulse V2 weet mij beter te overtuigen. De MasterPulse MH320 hoofdband oogt wat minder spannend qua looks. Het zit hem niet zozeer in de comfort van de hoofdband zelf. Het ijzerdraad dat van de earcups naar de hoofband loopt beweegt mee met de vorm van je hoofd. Des de groter je hoofd, des de meer ijzerdraad je ziet, omdat deze verder moet uitschuiven. Met de MH320 op mijn hoofd zit de hoofband bijna tegen het stalen frame aan. Het ijzerdraad heeft de neiging om net wat meer aan te trekken, waardoor de hoofdband vrij strak op het hoofd zit. Tijdens gebruik voel ik hierdoor een lichte druk, niet onprettig, maar wel aanwezig.
Bij de MasterPulse V2 er net wat meer afstand tussen de hoofband en het stalen frame als deze op mijn hoofd zit. De vijf pads/nopjes op de hoofdband geven wat extra comfort, ook trekt de headset niet zo strak aan rondom het hoofd, waar het juist weer wat strakker zit rondom de oren. Cooler Master heeft naar mijn idee bij de MH320 gekozen voor strakker op de hoofdband, en bij de MasterPulse V2 strakker op de oren. Het verschil tussen de twee is duidelijk merkbaar. In deze prijsklasse is het geven en nemen, wel is het een handig puntje om mee te nemen in je overweging.
Microfoon Na het beluisteren van beide microfoontesten vormde er zich een klein lachje op mijn gezicht. De MH320 komt zijn belofte goed na; stemhelderheid. De MH320 rijdt als een tank over de MasterPulse V2 als het om de geboden kwaliteit gaat. De MasterPulse V2 klinkt ver weg, heeft meer last van omgevingsgeluiden en klinkt wat vlak. De MH320 pakt daarentegen geluiden veel beter op. Hier zien we ook de kracht van een externe microfoon t.o.v. een ingebouwde microfoon. Een bi-directional microfoon verleent zich beter om één-op-één geluiden op te vangen.Oordeel zelf zou ik zeggen. De opnamekwaliteit van de MH320 verdient een ijsje met vijf bolletjes, de MasterPulse V2? Oké… één bolletje maar dan wel in een bakje!
Ik vond het vooral tijdens deze review interessant om de meest recente headset modellen van Cooler Master te vergelijken. De nieuwe MasterPulse MH320 heeft een adviesprijs van 39,99 euro, hiermee zit de headset in het budgetsegment. De MasterPulse V2 is net wat duurder met een prijs van circa 50 euro. Wat doet dat tientje verschil tussen beide headsets?
Aangeprezen voor zijn opnamekwaliteit met een externe microfoon, bi-directional en verstelbaar; de MH320. Komt de MH320 zijn belofte waar, of moet de headset het toch afleggen t.o.v. de duurdere MasterPulse V2? De MH320 komt deze belofte gelukkig na. De MH320 microfoon klinkt dusdanig beter, dat het verschil een enorme kloof creëert. In dit prijssegment krijg je met de MH320 een heldere microfoon. Waar de MasterPulse V2 juist onderuitgaat met de ingebouwde omni-directional microfoon. Tuurlijk heeft dit voordelen tijdens het gamen, geen microfoon voor je neus, handig tijdens het drinken van een kopje koffie. Toch levert de MasterPulse V2 veel in met de ingebouwde microfoon, waardoor opnames vlak klinken.
Geluidskwaliteit is iets waar de MasterPulse V2 weer de troon claimt. De BassFX feature geen een klein beetje extra bass/ruimte in het geluid. Echt enorme verschillen hoef je niet te verwachten, het is een subtiele verandering. Het grootste verschil tussen de twee headsets zit hem in het waarnemen van geluid. Met de MasterPulse V2 haal je vijanden in PUBG er veel beter uit, waar de MH320 vooral voor het hardere werk gaat; explosies en schieten. De fijne details ontbreken bij de MH320. Waar de MasterPulse V2 met zijn 44mm drivers kwalitatief een betere geluidsweergave levert.
Comfort is een gedeelde plaats bij beide headsets. De MH320 heeft de neiging om strakker om het hoofd te zitten met de hoofdband. De MasterPulse V2 voelt aangenamer op het hoofd, een stuk losser, maar alsnog stevig. Het grappige is dat de MasterPulse V2 juist weer meer klemt om de oren, waardoor de oren na een langere sessie wat moe kunnen aanvoelen. Hier kun je voor jezelf een duidelijke keuze maken; strakker om het hoofd of om de oren. Wel is het zo dat beide headsets stevig op het hoofd zitten, tijdens rage momenten zul je de MH320 of MasterPulse V2 niet verliezen in de strijd.
De MH320 staat in lijn met mijn verwachtingen; minder controle over de verschillende geluidstonen, waar bass en volume veelal de overheersende factor zijn. De headset op een degelijk geluidsvolume samen met een heldere microfoon in dit prijssegment. De MasterPulse V2 heeft meer controle over geluid, de geluidskwaliteit van deze headset is beduidend beter. Dit verschil merk je direct tijdens het opzetten en wisselen tussen beide modellen. Een kruising tussen de MH320 en MasterPulse V2 zou de meest ideale situatie zijn. De externe microfoon van de MH320, de geluidskwaliteit van de MasterPulse V2 en net nog wat meer comfort. Voor nu moeten we het met deze twee modellen doen, duidelijke plus- en minpunten zijn te benoemen. Is de microfoon je belangrijker dan de geluidskwaliteit? Dan kies je voor de goedkopere MH320. Heeft geluidskwaliteit een streepje voor, dan kies je voor de MasterPulse V2.