Micron bevestigt RTX 3090 met 12 GB aan GDDR6X-geheugen

Hardware nieuws, pc

Het is al enige tijd dat geruchten voorbij komen van het vermoedde vlaggenschip voor Nvidia’s RTX 3000-serie: de RTX 3090. De 90-aanduiding is sinds de GTX 600-serie niet meer in gebruik geweest, dus de naam alleen al deed wenkbrauwen opstijgen. Toch mag de kaart een realiteit blijken en die bevestiging krijgen we vanuit een betrouwbare bron: Micron. Dat betreft niets minder dan de directe leverancier van Nvidia’s videogeheugen.

In Micron’s laatste briefing zien we de RTX 3090 bevestigd worden. Dit middels een uitgebreide vergelijkingstabel, zoals hieronder zichtbaar. Dat bevestigt als eerste een aantal belangrijke zaken, namelijk het gebruik van GDDR6X-geheugen én de RTX 3000-benaming. Over laatstgenoemde was afgelopen week namelijk toch wat onduidelijkheid ontstaan.

RTX 3090 vergelijking

Specificaties RTX 3090

Kijkende naar de videokaart zelf, dan valt logischerwijs de hoeveelheid geheugen op. In voorgaande geruchten is tot wel 24 GB aan GDDR6X aangekaart als mogelijkheid. We zien nu dat er in ieder geval een 12GB-variant komt. Dat neemt niet weg dat er nog andere configuraties kunnen of zullen gaan komen. Zo is er ook het vermoeden dat de RTX 3090 eigenlijk de nieuwe RTX Titan betreft.

Voor productiviteitsdoeleinden is meer geheugen altijd welkom, met als relevant voorbeeld de 24 GB aan GDDR6-geheugen in de bestaande RTX Titan (2000-serie). Nvidia zou dus verschillende versies van de RTX 3090 kunnen uitbrengen voor diverse doeleinden. Tenminste, als het doel dus daadwerkelijk is om die kaart te laten fungeren als de nieuwe Titan.

Tenslotte springt de bandbreedte van het geheugen eruit, want die zweeft rond de 1 TB/s. Om dit te behalen, dient de geheugensnelheid dan tussen de 19 en 21 GB/s te liggen, zoals te zien is in de tabel, met een geheugenbus van 384 bits. Wat verder onzeker blijft, is het aantal te verwachten CUDA Cores (GPU-kernen) en de snelheid daarvan.

GeForce-evenement op 1 september

Op 1 september komen we meer te weten over RTX 3000 en de verschillende uitingen daarin. Nvidia zal dan namelijk een digitaal GeForce-evenement hosten, waarin de RTX 3000-reeks onthuld wordt. Ondertussen plaatst Nvidia op haar Twitter een dagelijkse teaser om af te tellen naar 1 september. Kortom, als je up-to-date wil blijven, kan je het bedrijf daar tevens volgen.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid