Sponsor

Microsoft vertelt meer over Hardware Accelerated GPU Scheduling

Software nieuws, pc

Afgelopen mei heeft Microsoft versie 2004, ook wel bekend als 20H1, van Windows 10 beschikbaar gesteld. Deze mei-update brengt verscheidene features met zich mee ter verbetering van de ervaring. Een langverwacht voorbeeld hiervan is de nieuwe indexeringsmethode in die versie.

Tegelijkertijd kampen gebruikers met problemen omtrent de RAID-functionaliteit van Storage Spaces. Zodoende heeft Windows 10-versie 2004 dusver een gemengde ontvangst gehad. Het is dan ook niet verrassend dat slechts zeven procent van alle Windows 10-gebruikers geüpgraded is naar de mei-update.

Hardware Accelerated GPU Scheduling

Toch hoopt Microsoft een positieve impact achter te laten met de diverse, nieuwe features in Windows 10 20H1. Een feature die de laatste week veel aandacht krijgt, is Hardware Accelerated GPU Scheduling. Het bedrijf heeft namelijk een nieuwe versie hiervan geïntroduceerd met de mei-update. In haar recentste blog vertelt men er veel meer over en waarom het een belangrijke ontwikkeling is.

Zo maakt Microsoft zelf al jaren gebruik van die technologie voor de Windows Display Driver Model (WDDM). Dat is de basale videodriver die Windows gebruikt als er nog geen videokaartdriver is geïnstalleerd. Het doel van Scheduling, in simpele termen, is om een betere samenwerking te bieden tussen de CPU en GPU. Dit resulteert dan weer in een snellere, responsievere ervaring voor de gebruiker bij het gebrek aan sterke hardware.

Ondersteuning bij AMD en Nvidia

De reden dat Hardware Accelerated GPU Scheduling zoveel aandacht vergaart momenteel, is vanwege de nieuwe ondersteuning ervan voor AMD en Nvidia-videokaarten. Om er gebruik van te maken, dien je Nvidia’s Geforce 451.48-driver, die ook nog met ondersteuning komt voor DirectX 12 Ultimate, te downloaden. Vanuit het rode kamp, beter bekend als AMD, is de bèta-versie van Adrenalin 2020 20.5.1 benodigd.

De vraag die bij dan bij velen ligt, is een simpele: wat betekent Hardware Accelerated GPU Scheduling voor gamers? Voor degenen met een low-end systeem kan de nieuwe versie ervan resulteren in een betere Windows 10-ervaring en een kleine winst in games. Om gebruik te maken ervan, dien je dus de laatste versie van Windows 10 te installeren én de feature in te schakelen in de instellingen.

Het is bij minder krachtige systemen, met name op lagere resoluties, waar het prestatieverschil te vinden moet zijn. Dankzij de Scheduler zou de videokaart minder lang moeten wachten op de volgende, gerenderde frame. Bij lage resoluties wordt de processor namelijk méér belast dan de videokaart. In zulke gevallen moet de GPU vaker wachten op de CPU voor het renderen van frames. Dit terwijl de CPU reeds bezig moet zijn met, ofwel voorbereid moet zijn op toekomstige frames.

Dat is waarom bij het gebruik van hoge resoluties, zoals 1440p en 4K, meer afhankelijkheid is van de videokaart. Dat is iets wat bij onze review van de Asus ROG Maximus XII Formula, met de Intel Core i5 10600K, goed zichtbaar wordt. Kortom, bezit je een minder krachtig systeem en wens je een betere ervaring tegemoet te gaan, dan is de Hardware Accelerated GPU Scheduling in de laatste versie van Windows 10 allicht geschikt voor je.

Bron: Microsoft

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid