Review: MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X
Links;De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X ligt dit maal buiten voor een gevoelige fotosessie. Deze ongetemde draak ligt klaar met zijn GP102 om diverse resoluties op hogere instellingen te vermorzelen. Zal onze Daenerys Stormborn a.k.a. Khaleesi en nog tig andere namen ook warm worden van deze draak? We gaan het ondervinden met deze custom 1080 Ti van MSI.
Ondertussen ligt de 1080 Ti alweer even in de schappen. Waar er al zeker wat diverse review(s) te vinden zijn van deze videokaart. Ik zou bijna zeggen: eerst zien en dan geloven, dat de kaart op vrij krachtig is, dat weten velen wel van ons. Een hands-on was onvermijdelijk, met enige toeval passeerde deze videokaart mijn handjes. Waarna deze met een drakenvlucht in mijn systeem belandde. Je hoort het al; veel beeldspraak. Laten we doorgaan met de inhoudelijke hoofdstukken. Op het moment van schrijven kost de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X circa 775 euro.
We zagen eerder in de GTX1080 en later in de GTX1080 11Gbps de GP104 GPU van Nvidia. De GTX1080 Ti maakt gebruik van de GP102 GPU samen met 11GB GDDR5X geheugen. De GPU is afkomstig uit de Nvidia Pascal generatie. Het pakketje van deze GPU? 12 miljard transistors samen met 3584 CUDA Cores.
Laten we beginnen met het gewicht van deze kaart. Het gaat hier om een zwaargewicht, dit valt per direct in eigen handen goed op, maar liefst 1257 gram aan videokaart, not bad. Nu begin ik enigszins de feature metalen PCI-e sloten met extra soldeerpunten te begrijpen. Het TDP ligt op 250W en komt via de voeding binnen met twee 8-pin connectors op de videokaart.
De custom kaart van MSI wordt verder aangekleed met diverse features, waaronder TORX 2.0 fans, double ball bearing, idle fans onder de 60 graden Celsius, RGB LEDs en de befaamde Twin Frozr VI koeler. De koeler is voorzien van koperen heatpipes van 8mm dik, deze komen samen in de baseplate, en deze baseplate staat weer direct in contact met de GPU. Onder deze koeler is een extra plaat aangebracht om de videokaart steviger te maken. We komen net als op de moederborden de benaming Military Class tegen, het MSI keurmerk voor condensatoren, smoorspoelen en CAPs.
RGB-verlichting mag ook niet ontbreken voor de fans. Direct op de zijkant vinden we een draken logo met een bestuurbare LED. De RGB-verlichting is aan te sturen met de MSI Gaming App, deze zien we dadelijk terug in het hoofdstuk software. Genoeg specificaties, laten we de draak eens van dichtbij bekijken.
Een strak videokaart doosje, opvallend kleiner dan de eerdere ASUS kaarten die ik in ontvangst nam. Terwijl deze kaart qua formaat en gewicht de ASUS kaarten ten boven stijgt. Iedereen die wel eens een videokaart in handen heeft gehad herkent het doosje wel. Voorop wat kreten, achterop de specificaties met wat plaatjes om het verhaal compleet te maken. Eenmaal geopend komen we een envelop tegen met diverse boekjes. De ‘draken handleiding’ om je videokaart te monteren kan ik wel waarderen, in een cartoonstijl krijg je stap-voor-stap uitleg. Nu is het plaatsen van een videokaart vrij eenvoudig, alsnog is het leuk om deze tijdens een toiletbezoekje door te nemen, een keer wat anders dan de Donald Duck. Aanvullend vinden we nog een driver CD en een PCI-e 6-pin naar 8-pin adapter.
Rood en zwart siert te Twin Frozr VI koeler, de draak is volledig in zijn nopjes. Op de zijkant vinden we hem terug en op de backplate van de videokaart. De eerste indruk is positief, de kaart voelt stevig aan, ligt zoals eerder gezegd zwaar in de hand en is met een lengte van 29 centimeter fors. De Twin Frozr VI koeler heeft over de jaren heen aardig wat ontwikkelingen gezien. Nu is het al een tijdje geleden dat ik een MSI videokaart in handen had, uiteraard wel hier en daar gezien tijdens events. Het design van de koeler kan ik echter wel waarderen. Eerst wat impressiefoto’s.
Op de achterzijde van het PCB vinden we een backplate, gesierd met het draken logo en wat kleine details. We vinden duidelijke GEFORCE GTX belettering op de zijkant van de videokaart, hier vinden we ook het draken logo, waar dadelijk nog de LED-verlichting van te zien is. De kaart is uitgerust met één DVI poort, twee DisplayPort(s) en twee HDMI poorten. De twee HDMI poorten zijn ideaal om VR-brillen rechtstreeks te verbinden.
Twee 8-pin connectors voor de voeding om dit monster te voorzien van wat power. Met een max TDP van 250W mag dit ook wel. Met een blik op de zijkant van de videokaart zien we diverse componenten op het custom PCB. Het geheugen wordt actief gekoeld dankzij de fans. We gaan door naar wat plaatjes met de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X in zijn natuurlijke habitat.
We moeten natuurlijk wel wat plaatjes zien met de videokaart in een systeem. Ook de RGB LED-verlichting mag niet ontbreken. De kaart is op de koeler één kleur, namelijk rood. Dit is jammer genoeg niet met RGB aan te passen. Alleen het MSI draken logo op de zijkant is van kleur te veranderen. Een beetje onduidelijk als het mij vraagt, op de productpagina staat het volgende: “Each LED can be controlled individually by choosing any of the animation effects availiable in the MSI Gaming App." Gedeeltelijk klopt dit, het instellen van de LED-verlichting gaat via de MSI Gaming App. Alleen is het mogelijk om maar één LED van kleur te veranderen. Het RGB feestje is niet echt een knallend feestje.
De testomgeving ziet er uit als volgt:
De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X is getest met de meest recente driver: 382.53 van Nvidia. Alle videokaarten worden getest op hetzelfde systeem. Daarbij test ik ook iedere kaart met de standaard out-of-the-box instellingen. Dit is bij veel fabrikanten het gaming profiel, in het geval de Gaming X de Gaming Mode. De benchmarks worden gedraaid op 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Aanvullend zijn er ook wat DX12 benchmarks gedraaid.
De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X zet vergelijkbare prestaties neer als de ASUS variant van de 1080 Ti. In de praktijk zijn de verschillende in FPS/Scores te verwaarlozen. Korte metten maken met de GTX 1080 en GTX 1080 11Gbps is van toepassing. Deze kaarten hebben vooral op de hogere resoluties nog weinig te zeggen en worden ruim gedomineerd.
MSI Gaming App De MSI Gaming App heeft vrij veel ontwikkelingen gezien in het afgelopen jaar. Je ziet dat veel fabrikanten software aan het samenvoegen zijn, waaronder ook MSI. Waar we voorheen met diverse programma’s werden overstroomd, zien we eindelijk een betere structuur ontstaan. De MSI Gaming App is hier een voorbeeld van. In de basis pakt deze software diverse features aan, bestaande uit verschillende overklok modi voor de videokaart, RGB-verlichting, VR instellingen en OSD opties. Combineer je een MSI videokaart met een moederbord, dan komen er ook opties vrij voor macro’s en audio.
Met de toevoeging van RGB-verlichting op de MSI Gaming X kun je verschillende LED-effecten toepassen. Ook hier geldt: combineer je dit met een MSI moederbord, dan kun je beide laten synchroniseren. Wat mij betreft mogen ze de Gaming App verder uitbreiden, wellicht een combinatie van de Gaming App en Command Center in de toekomst? Lees even mee MSI!
MSI Afterburner Menig gamer en overklokker heeft deze software wel op zijn computer staan. Een prettige manier om je videokaart verder te overklokken. Ik ben nog steeds groots fan van de OSD optie(s) in MSI Afterburner. In het geval van de MSI Gaming X overklokken vrij eenvoudig, powerlimiet omhoog en de Core Clock verhogen. Idem dito voor het overklokken van het geheugen, de Core Voltage staat vast. In MSI Afterburner zijn de schematische gegevens een mooie toevoeging, zo kun je stapsgewijs kijken welke invloed de overklok heeft.
De MSI Gaming X komt met drie standaard modes in de software, waaronder stil (1480MHz tot 1582MHz), gaming (1544MHz tot 1657MHz) en OC (1569MHz tot 1683MHz). Dit exemplaar was tot 2010MHz te overklokken. Verder overklokken boven deze grens was onmogelijk. Het powerlimiet stond via de MSI Afterburner software ingesteld op 117 procent. De maximale temperatuur loopt automatisch op bij het verhogen van het powerlimiet tot 90 graden Celsius. Met de Core overklok van 2010MHz liep de temperatuur gemiddeld op tot 76 graden Celsius onder load.
Gemiddeld zit de temperatuur tijdens gaming sessie rond de 64 tot 66 graden Celsius. De geluidsproductie van MSI Gaming X is vrijwel niet hoorbaar. Deze schommelt gemiddeld tussen de 1200 tot 1400RPM, waar het toerental vaak even oploopt om de GPU wat graden te laten afkoelen. Het fan profiel is erg subtiel op de Twin Frozr VI, geen agressieve fan snelheid om net was extra warmte te lozen, gewoon subtiel met een nette curve.
Ondertussen heb ik de GTX 1060, 1070 en 1080 in handen gehad. Al eerder ging ik ook aan de slag met de GTX 1080 Ti, waar Rob de Geus altijd even langskomt met de welbekende: “Man, man man!" De GP102 is een beest van een GPU, zo ook op de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. Deze kaart is dan ook echt bestemd voor een resolutie buiten de 1080p. Waar je snel naar de 1440p en 4k schuift om de ware potentie van deze kaart te benutten.
Het draken festijn van MSI pakt goed uit. Je bent waarschijnlijk wel op de hoogte dat de 1080 Ti gewoon ruwweg keiharde prestaties neerzet. De 1080 Ti variant van ASUS passeerde al eerder de testomgeving, weliswaar met een oudere Nvidia driver. Hier zul je altijd wat schommelingen ervaren, hoewel het vrij minimaal zou moeten zijn. De MSI en ASUS variant ontlopen elkaar weinig qua prestaties. Waar de ASUS variant altijd wat sneller uit de bus kwam, let op: dit is hoogstens één procent, veelal zitten we achter de komma. Te verwaarlozen? Jazeker! In de praktijk zul je met een MSI of ASUS kaart weinig verschil merken. Het gaat hier dan vooral om de persoonlijke voorkeur.
Eigenlijk kan ik in deze conclusie alleen maar hetzelfde concluderen als Foritain eerder deed: “kijk naar de secundaire features of kies je lievelingsmerk." Het komt dus vooral neer op esthetische waarde en de kleine extra features. Gemiddeld behaalde ik een overklok van 2010MHz, wat de overklok destijds met 2000MHz op de ASUS variant een klein beetje passeert. Hier geldt ook hetzelfde: in de praktijk zijn het minimale verschillen tussen de twee. De Twin Frozr VI koeler weet de GPU net onder de 70 graden Celsius te houden. Waar het veelal tijdens gaming sessies nog onder deze temperatuur zit. De load temperatuur zien we tijdens testen met Furmark. Hier zit de fan gemiddeld tussen de 1300 tot 1400RPM. Om de Twin Frozr VI koeler echt te horen, achter Tempered Glass i.c.m. de Phanteks Enthoo Luxe, moet je flink je best doen. De temperatuur en geluidsproductie zijn in het geval de Twin Frozr VI dik in orde!
De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X is een beestachtige kaart, laat dit voorop staan. Op het moment ligt deze kaart voor ongeveer 775 euro in de schappen, wat 70 euro goedkoper is dan de GTX 1080 Ti van Asus. Wel is de RGB-verlichting van de ASUS variant een stuk spannender als secundaire feature. Maar of dit je 70 euro waard is… dat is iets wat je écht zelf moet beslissen. Het is vooral een verhaal van: volg je hart. Beide kaarten presteren meedogenloos en pakken de hogere resoluties flink aan. Kies je kamp, volg je hart, pak je zwaard en maak de keuze. Khaleesi haar draken zijn niks vergeleken met de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X!