Nieuwe voorraad Ryzen 5000 onderweg, aldus AMD

Hardware nieuws, pc

In september wist Frank Azor, Chief Architect of Gaming Solutions bij AMD, een onschuldige weddenschap aan te gaan in betrekking tot Radeon RX 6000. Namelijk dat deze videokaarten een goede beschikbaarheid zullen hebben, wanneer ze op 18 november en 9 december lanceren. Of dat een feit zal blijken, dienen we nog te ontdekken. Daarentegen kan er wel al gepraat worden over de leverbaarheid van AMD’s andere productlancering: Ryzen 5000.

Die processorreeks is op 5 november officieel gelanceerd en inmiddels weten retailers en webshops wat meer te delen over de verkoop. Nou blijken de processoren dezelfde nog uitverkocht te zijn – niet geheel verrassend. Hierbij beweert Frank wel dat “tons of units” verscheept zijn, al zijn de exacte cijfers niet bekend. Nou is het logischerwijs de vraag of dit een zorgwekkend punt is voor de lancering van Radeon RX 6000.

De kans is groot dat ook die reeks niet aan te slepen zal zijn bij de lancering. Dankzij de komst van langverwachte titels zoals Cyberpunk 2077 is de vraag naar nieuwe hardware gewoonweg geëxplodeerd. Dit mede door een focus op gaming met hogere resoluties en technologieën zoals raytracing. Laatstgenoemde weet AMD met de Radeon RX 6000-reeks voortaan óók te bieden, al dan wel softwarematig via DirectX XII Ultimate.

Vraag en aanbod

Zoals aangegeven, zijn er in ieder geval wat cijfers gedeeld vanuit enkele partijen. Zo duidt het Britse Scan UK niet aan hoeveel er is geleverd, maar juist hoeveel orders nog open staan: in dit geval 2689 ten tijde van dit bericht. Zoals te zien aan de data is de populairste processor zonder enige twijfel de Ryzen 9 5900X. Dit meest waarschijnlijk vanwege het verschil van slechts 100 dollar ten opzichte van de Ryzen 7 5800X. Voor een iets hoger bedrag loop je weg met vier kernen en acht threads extra.

Uiteindelijk is onze Frank tevreden met de lancering van Ryzen 5000. Dit mede op het gebied van bestrijding van bots, zoals hij beantwoordt op Twitter. Is het een perfecte lancering? Daarin blijft de beste man realistisch en duidt hij zelf aan dat de strijd tegen bots een pittige is en dat de vraag gewoonweg te groot is. Hopelijk mogen liefhebbers de komende maanden een Ryzen 5000-processor in handen krijgen. Meer voorraad is in ieder geval onderweg.

Bron: Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid