Review: Noctua NH-D15 SE-AM4 + Chromax
Links: Noctua NH-D15 SE-AM4De Noctua NH-D15, het topmodel van Noctua is sinds de lancering van Ryzen ook beschikbaar voor het AM4 platform. Eerder claimde deze CPU-koeler één van de beste prestaties op diverse Intel platformen, wat waarschijnlijk nu de bedoeling is van Noctua op het AMD platform.
De Noctua NH-D15 wordt omgedoopt naar de Noctua NH-D15 SE-AM4. Het mag direct duidelijk zijn dat dit beestje bedoeld is voor het AM4 platform. Dit model komt met brackets uitsluitend voor het AM4 platform, de optie van het mogelijk verhuizen van deze CPU-koeler naar een Intel platform blijft daardoor beperkt. De CPU-koeler kent zijn prijs voor ongeveer 81 euro. Komt de NH-D15 zijn belofte na: stilte en prestaties op het AM4 platform? Je leest het in deze review!
Een overzicht van de specificaties:
Ergens blijf ik enorm tevreden met mijn keuze voor het AM4 platform als testplatform. Zo heb ik al veel CPU-koelers mogen testen die een stuk vaker zijn getest op het Intel platform. De speciale omgedoopte NH-D15 maakt daar vanaf vandaag onderdeel van uit. Op het gebied van design, features en opgegeven specificaties blijft het veel van hetzelfde. Noctua levert de zogenoemde SecuFirm2 AM4 mounting-kit mee.
Onderschat de NH-D15 niet, het is een flink koelblok van 980 gram zonder fans. Met twee fans op zijn plaats, deze worden overigens meegeleverd, weegt de totaliteit 1320 gram. Aan materiaal komen we een koperen baseplate tegen, hetzelfde geldt voor de heatpipes. Het koellichaam is opgebouwde uit aluminium koelvinnen. Als TDP geeft Noctua het volgende op: 95W (dit is overigens wattage van een 1800X en 1700X). Voor OC (overklokken) geeft Noctua drie sterretjes weer ***, wat gelijkstaat aan beste overklok potentie volgens de fabrikant. Er is geen sprake van een maximale TDP.
De twee meegeleverde fans hebben een minimale RPM van 300 tot maximaal 1500RPM. In de verpakking vinden we twee low-noise adapters, om de snelheid te beperken tot 1200RPM. De fans zelf hebben een formaat van 140 mm. Noctua geeft een lovende garantieperiode mee van 6 jaar, niet slecht!
Het uitpakavontuur begint geheel Noctuaans: geordend. De verpakking bestaat uit diverse kartonnen vakjes, met verschillende onderdelen. De inhoud aan brackets valt dit keer mee, aangezien deze CPU-koeler alleen bestemd is voor het AM4 platform. Ik kan het niet laten om de inhoud aan doosjes nog even als extra op de foto te zetten.
De inhoud van de accessoires bestaat uit de twee low-noise adapters, een y-splitter van twee keer 4-pins naar één keer 4-pin, een tube koelpasta en een case badge. We komen diverse brackets tegen om de NH-D15 te monteren, zelfs met een schroevendraaier om het beest te monteren. De twee metalen plaatjes zijn meegeleverd om de NH-D15 in twee oriëntaties te monteren, zelf zullen we de meest traditionele wijze aanhouden tijdens deze review.
We blijven niet te lang hangen bij de accessoires en gaan direct door naar de NH-D15. De eerste indruk? Fors en imposant. Vooral afwerking speelt een grote rol, wat bij deze NH-D15 prima is uitgevoerd door Noctua. De koelvinnen ogen netjes, de koperen baseplate en heatpipes zijn vernikkeld, het oogt erg compleet. Iets waar we niet omheen kunnen is de welbekende bruine kleur van Noctua, love it or hate it. Dadelijk bespreken we het uitgebreide pakket van Chromax, waarmee je de NH-D15 kunt pimpen.
Door het koellichaam van de NH-D15 lopen een zestal koperen heatpipes. Het ontwerp van de NH-D15 staat bekend als dual tower, waar men gebruik maakt van twee aluminium koeltorens. De heatpipes lopen vanaf de baseplate twee richtingen op, waardoor de zes heatpipes met beide koellichamen in contact komen. In het geval van de NH-D15 zitten hier standaard twee fans gemonteerd, een derde fan is optioneel. Iedere fan heeft zijn taak om een koeltoren te verkoelen, door dit te scheiden verdeeld de CPU-koeler zijn warmte over twee koellichamen, wat de prestaties ten goede moet komen. Even wat plaatjes!
De baseplate is netjes vernikkeld, het oppervlakte is vrij fors. De heatpipes staan niet direct in contact met de processor, maar zijn verwerkt in de baseplate zelf. Standaard zit er op de NH-D15 AM4 versie de montage bracket al gemonteerd. Je kunt de baseplate als spiegel gebruiken wanneer je een gelletje in je haren smeert.
Dadelijk komt de meegeleverde fan nog even in actie tijdens het Chromax hoofdstuk. In het opvolgende hoofdstuk tijdens het monteren zijn ook al te bewonderen.
Montage van de NH-D15 AM4 is erg simpel. Laat ik je stap-voor-stap meenemen in dit korte proces. We beginnen met de NH-D15 naakt, zonder fans. We hebben namelijk de ruimte tussen beide koeltorens nodig om het gevaarte te monteren. Je kunt de standaard AM4 retention plate van je moederbord gebruiken voor montage. Mocht je de plastic/kunststof clips nog gemonteerd hebben, dan moet je deze er vanaf afschroeven, zelf bewaar ik de clips in mijn AMD Ryzen 1700X doosje.
We starten met de vier grijze afstandbusjes, deze plaats je rechtstreeks op het PCB van je moederbord. Net als de vier afstandbusjes bevinden zich ook vier schroeven in de accessoires. Voor een verticale montage (fans verticaal), heb je de kleinere brackets nodig, afgebeeld op de foto hieronder. Het proces is simpel: brackets plaatsen en schroefjes aandraaien.
Nu komt de schroevendraaier in actie. Zelf maak ik liever gebruik van mijn vertrouwde schroevendraaier. Het is nu enkel een dotje koelpasta, de NH-D15 uitlijnen met zijn schroeven boven de brackets en gelijkmatig beide schroeven aandraaien voor een nette spreiding. Na deze stap hoef je nog enkel beide fans te plaatsen
In deze review bespreken we Chromax van Noctua. Wat is Chromax precies? We kunnen het heel simpel vertalen: het antwoord van Noctua als je het bruine kleurenschema niet kunt waarderen van deze CPU-koeler. Misschien is dit wat zwart/wit, maar uiteindelijk komt het hier wel op neer. De Noctua NA-HC3 chromax.black.swap set is uitsluitend gemaakt voor de Noctua NH-D15 + Noctua NH-D15 SE-AM4. De totale set bestaat uit: NA-HC3 (covers), (NFA14 (140mm fans), NA-SAV2 Chromax (anti-vibratie) montage plugs en de NA-SYC1 (gekleurde PWM-splitters).
Ergens begrijp ik de stap van Noctua wel, tegelijkertijd denk ik: “blijf bij je overtuiging!" Noctua kenmerkt zich met het bruine kleurenschema als de rebel die het anders doet. Waardoor je de potentiële doelgroep misschien wel wat verkleint, uiteindelijk scoort dit merk gewoon goed met zijn kwaliteit en prestaties. Laten we de Chromax accessoires eens nader bekijken. Disclaimer: veel fotomateriaal incoming!
We beginnen bij de basis de NA-HC3 covers. Ik ga niet ieder doosje aan je laten zien, we doen hieronder een gezamenlijke groepsfoto van alle Chromax accessoires. De NA-HC3 cover bestaat uit zwarte kapjes, met daaronder een grijs kunststof blokje. Deze plaats je bovenop beide koeltorens van de NH-D15 en schuif je vervolgens vast met de metalen clips. Dit is een proces van plaatsen en erop schuiven, makkelijker kan ik het niet uitleggen. Achter de zwarte covers kun je verschillende kleurenkaartjes plaatsen. Met de gewenste kleur op zijn plaats klik je de zwarte covers magnetisch vast op de grijze blokjes; missie volbracht! Hoe oogt dit in de praktijk?
We hebben de standaard NH-D15 fans nog op het koelblok zitten. Noctua leverde de NFA14 fans mee. Deze hebben identieke specificaties als de meegeleverde NH-D15 fans, het enige verschil zit hem in de zwarte afwerking en verschillende kleuren aan rubberen pads. In de verpakking komen we net als bij de NA-HC3 de volgende kleuren tegen: geel, groen, blauw, rood, zwart en wit. Zwart en wit zijn eigenlijk geen kleuren, maar goed, het kan er mee door! Geen RGB, gewoon 7 kleuren waaruit je kunt kiezen.
Noctua maakt het pakket nog completer met de NA-SAV2 Chromax anti-vibiratie plugs, zodat je de fans ook als case fans kunt gebruiken. Deze zijn in diverse kleuren beschikbaar. DE NA-SAVP1 anti-vibiratie pads mogen ook niet ontbreken. Deze zitten standaard ook bij de NFA14 fans, zoals je hierboven kunt zien. De laatste Chromax accessoires zijn de NA-SYC1 en NA-SEC1 spitters, deze zijn net als alle overige accessoires ook verkrijgbaar in 7 kleuren. Ondertussen ben ik met alle productnamen namen de weg kwijt, wat een diversiteit en complexiteit, brr!
Hieronder een flink sessie met de verschillende kleuren, we moeten namelijk wel een goed beeld krijgen van het Chromax feestje. Met deze foto’s gaan we dit hoofdstuk afsluiten, zelf zie ik namelijk de Chromax door het Chromax bos niet meer. Wel wil ik nog opmerken dat de NH-D15 met Chromax een metamorfose ondergaat, in de praktijk blijven de prestaties gelijk. Zelf vind ik het een toffe manier om je NH-D15 een facelift te geven. Daarbij moet ik opmerken dat het een prijzige facelift is.
Ik ben er helemaal ondersteboven van!
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven: ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
We knallen zoals gebruikelijk dit grote blok aan koper met aluminium op mijn 1700X. We pakken er een bak popcorn bij, Prime95 en Y.M.C.A. op de achtergrond. Het is tijd om de Noctua NH-D15 SE-AM4 aan de tand te voelen. We beginnen rustig met de idle temperaturen van een stock 1700X. Opvolgend vinden we de idle temperatuur in Windows 10 op 4GHz. Hier maakt de NH-D15 een goede start op het AM4 platform. De CPU-koeler schuift zichzelf tussen de be quiet! Silent Loop 280mm en de be quiet! Dark Rock Pro 3. De Silent Loop 280mm kost aardig wat pegels, met een prijs van circa 143 euro. De Dark Rock Pro 3 ontloopt de NH-D15 met een prijs van 74 euro niet zoveel, voor de duidelijkheid, de NH-D15 kost 81 euro. Ook tijdens het overklokken zit de Dark Rock Pro 3 de NH-D15 op de hielen. Op dit moment is er nog geen echte ‘meerwaarde’ om 7 euro meer neer te leggen voor de NH-D15. Ik moet zeggen dat de Dark Rock Pro 3 in veel gevallen beter in diverse builds zal staan, dankzij het zwart vernikkelde ontwerp.
Het overklokken is uiteindelijk wat telt. Hoe spontaan en blij mag ik blijven met deze NH-D15? Kort en krachtig: blij. We zien dat de CPU-koeler hier zijn inhaalslag maakt, gemiddeld is de NH-D15 zowel idle stock als bij een overklok 3 tot 4 graden Celsius koeler. Maar hoe zit dat dan met de geluidsproductie? De be quiet! Dark Rock Pro 3 is stil, hier staat het merk be quiet! immers bekend om. Hetzelfde valt te zeggen over deze NH-D15. In de praktijk hoor je deze CPU-koeler nauwelijks, wat een enorme prestaties is, gezien de geleverde koelprestaties. Hier kan ik echt even mijn petje afzetten, ermee gooien net als Super Mario, vervolgens weer opzetten en nog meer onzin uitkramen. In ieder geval is het geen onzin dat de NH-D15 ook op het AM4 zijn vertoning als ‘PC Cooling Race’ weet neer te zetten. De CPU-koeler klopt gewoon al zachtjes op de deur van de Silent Loop 280mm van circa 62 euro duurder.
Voor de finale ronde draaien we de RPM nog even naar zijn maximum: 1500. Met de 1700X stock onder load doet de NH-D15 het hem: gelijkspel met de Silent Loop 280mm. Nogmaals herhaal ik mijn petje af procedure. Ergens vond ik het jammer dat ik de temperatuur op 4GHz niet op 70 graden Celsius kon zetten, er net onder had nog mooier geweest. De NH-D15 mag dan wel een beest van een blok zijn, lees: 1320 gram met fans. Waar je de printplaat van je moederbord even mee doet laten schrikken. Uiteindelijk ervaar je stille prestaties.
De Noctua NH-D15 SE-AM4 heeft de troon geclaimd van de beste presterende CPU-koeler op mijn AM4 testplatform. Het proeft direct naar meer, wat brengt 2018? Met nog zoveel te gebeuren, moet er toch wel ergens dit jaar een goede concurrent komen? Misschien loop ik wat te hard van stapel, eerst moet ik nog even wat laatste woorden toewijden aan deze NH-D15 conclusie.
Mijn AMD Ryzen 1700X op het testplatform houdt een koele ervaring over met deze NH-D15. Zowel tijdens stock als met een flinke overklok presteert deze CPU-koeler geweldig. Wie niet gaat overklokken heeft met deze CPU-koeler een overkill. Je bent het bijna verschuldigd aan de NH-D15 om te overklokken. Zo evenaart de CPU-koeler de Silent Loop 280mm van be quiet!, dit is wederom een geweldige prestatie. De introductie van deze conclusie zegt het eigenlijk in één zin: de beste presterende luchtkoeler tot zover op mijn AMD testplatform.
Waar de NH-D15 komt is ook stilte. Noctua levert twee low-noise adapters mee, om de maximale RPM tot 1200 te begrenzen. Standaard draaien de fans een maximale RPM van 1500, wat helemaal terugvalt tot 300RPM wanneer niet belast. Met het SecuFirm2 principe draai je dit forse koelblok gemakkelijk op je AM4 moederbord. Ik heb tijdens het monteren weinig problemen ervaren.
De toevoeging van het vrij volledige Chromax pakket maakt deze NH-D15 net wat gangbaarder voor diverse builds. Het blijft de meest opgemerkte reactie bij iedere CPU-koeler van dit merk: “mooi blok, alleen de bruine kleuren…" Daar heeft Noctua met de toevoeging van Chromax nu een antwoord op. Met de NA-HC3 chromax.black.swap en overige accessoires is het een beetje “hotter than my daughter" idee. Je komt op televisie, waarna Gordon de metamorfose met zijn team realiseert. Nu is Gordon hier recentelijk meer langs geweest, wel is de NH-D15 in een kleine handomdraai gepimpt. De accessoires NA-HC3 (covers), NFA14 (140mm fans), NA-SAV2 chromax (anti-vibratie) montage plugs en NA-SYC1 (gekleurde PWM-splitters) ogen tof, maar kosten een flinke duit. Zo kom je al snel op een totaalpakket van circa 170 tot 180 euro, wat duurder is dan de eerder besproken Silent Loop 280mm. Wel is het zo dat deze accessoires in zijn totaliteit oogstrelend zijn. Mocht het niet de noodzaak zijn, dan zou ik gewoon lekker alleen voor de NH-D15 gaan. Je kunt er dan nog een aantal maanden over slapen, of wat geld opzij zetten voor je mogelijk toekomstige Chromax upgrade.
Ben je in de markt met een ruim budget, zoek je een CPU-koeler en moeten de prestaties het beste van het beste zijn? Voilà! De NH-D15 doet het hem. De stille werking en de eenvoudige installatie maken dit net nog even wat chiquer. Met een CPU-koeler van dit formaat is dat best een prestaties. Op mijn Asus ROG Crosshair VI Hero had ik overigens geen last van een PCI-e slot overlap. Door de 140 mm fan net wat hoger te plaatsen, kom je ook goed weg met hoger werkgeheugen, wel oogt het minder symmetrisch. Dan rust nog enkel of je het kleurenschema kunt waarderen van de CPU-koeler. In zijn totaliteit is het een verdomd mooi blok, kwaliteit van Noctua waar we blij van worden.