Sponsor

Nvidia GeForce 470.05 maakt Ethereum-nerf op RTX 3060 ongedaan

Driver nieuws, pc

Met de lancering van de RTX 3060 op 25 februari heeft Nvidia een inmiddels beruchte Ethereum-‘nerf’ doorgevoerd op die kaart. Het betreft een halvering van de Ethereum-hashrate op het niveau van het video-BIOS. Dit als poging om cryptominers af te schrikken en meer RTX 3060-kaarten in de handen van gamers te krijgen. Oh, en dat natuurlijk door gloednieuwe CMP-kaarten (Cryptocurrency Mining Processor) te bieden aan miners.

Nou is er afgelopen weekend wat rumoerigheid geweest omtrent een mogelijk ongedaanmaking van de halvering. In eerste instantie werd gedacht dat dit verwezenlijk is middels een custom vBIOS en wat tweaking. Ondertussen blijkt het verhaal simpeler te zijn en dat dankzij Nvidia’s eigen GeForce Driver 470.05. Deze bèta-driver is exclusief te verkrijgen via het Windows Insider Program van Microsoft en dus niet publiekelijk beschikbaar.

Dat heeft miners, en nieuwsbronnen zoals ComputerBase of Hardwareluxx, er niet van weerhouden om de driver te bemachtigen én te testen. Het mag dan inmiddels bevestigd zijn dat GeForce 470.05 géén beperking uitoefent op de hashrate tijdens het minen van Ethereum. De driver mag overigens een véél hogere versie betreffen dan de huidig beschikbare en officiële RTX 3060-driver: GeForce 461.72.

Logischerwijs brengt dat een aantal vragen met zich mee. Is GeForce 470.05, oorspronkelijk bestemd voor ontwikkelaars, een voorproefje van een toekomstige ongedaanmaking? Of is er simpelweg sprake van een ‘oepsie’? Wellicht komen we de komende weken meer te weten, als Nvidia besluit om een officiële statement te geven. De groene titaan zal waarschijnlijk eerst even haar software-afdeling onder de loep nemen.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid