Sponsor

Nvidia halveert hashrate RTX 3060 op vBIOS-niveau

Hardware nieuws, pc

Nvidia heeft afgelopen week de controversiële beslissing genomen om cryptominers officieel te gaan ondersteunen. Dat middels de onthulling van de zogeheten Cryptocurrency Mining Processor-reeks (CMP) aan videokaarten. Nvidia duidt aan dat deze CMP-kaarten geoptimaliseerd zijn voor mining-doeleinden. Dit dankzij het gebrek aan display-outputs, resulterende in potentiële verbeteringen in airflow en efficiëntie.

De aankondiging komt daarentegen met een addertje onder het gras. In hetzelfde blog kondigt de groene titaan namelijk een halvering van de hashrate aan voor de aankomende RTX 3060. Die kaart dient vanaf 25 februari in de schappen te liggen en zou – onder normale omstandigheden – één van de populairste keuzes kunnen zijn/worden voor cryptomining. Zo is de RTX 2060 binnen Nvidia’s voorgaande generatie de populairste keuze voor dat doeleinde.

Beperking in VBIOS

De halvering van de hashrate voor de RTX 3060 klinkt dan als een logische maatregel. Nvidia is dusdanig ver gegaan in dit besluit, dat de beperking van de hashrate op niveau van het video-BIOS (vBIOS) is ingesteld, ofwel het BIOS van de RTX 3060. Het mag dus geen implementatie betreffen op softwarematig niveau, ofwel via Nvidia’s drivers. Dat maakt het voor geïnteresseerden een pittig kwestie om deze beperking tegen te gaan.

Zo deelt Brian Del Rizzo, woordvoerder van Nvidia, op Twitter dat de beperker op vBIOS-niveau niet verwijderd kan worden. Dat klinkt voor desbetreffende individuen als dé uitdaging om dit juist te proberen. Het is in ieder geval niet onmogelijk, maar vereist een custom vBIOS of een lek vanuit een fabrikant met een vBIOS om zoiets mogelijk te maken. Beide scenario’s zijn in ieder geval niet de meest waarschijnlijke.

Het uiteindelijke doel van Nvidia is om méér RTX-kaarten in de handen van gamers te krijgen en CMP-kaarten in de handen van miners. Of dat een succes zal blijken, dient logischerwijs nog ondervonden te worden. Daarnaast is er de kwestie van een tweedehandse markt, waar CMP-kaarten – zodra deze hun mining-tijd hebben gehad – geen waarde meer hebben voor gamingdoeleinden. Dat brengt in de praktijk meer elektronisch afval met zich mee – een onprettig iets.

Bronnen: Tom’s Hardware, Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid