Sponsor

Nvidia RTX 4000 hanteert mogelijk geen PCIe 5.0

In dit nieuwsbericht lees je onze visie op het laatste nieuws aangaande actualiteiten en persberichten.
Jonah Door Jonah Hardware Nieuwsberichten
Nvidia RTX 4000 - Ada Lovelace

Later dit jaar lanceert Nvidia haar opvolger van de RTX 3000-reeks, op basis van de zogeheten Ada Lovelace-architectuur. Er is nog weinig bekend omtrent RTX 4000, al beginnen er enkele details op te duiken. Daar zien we vandaag ook een voorbeeld van, aangaande de PCI Express-aansluiting (PCIe) die RTX 4000 mee zou moeten krijgen. Waar er geruchten zijn omtrent PCIe 5.0, doet bekende lekker kopite7kimi dit ontkrachten in een tweet.

Voordelen van PCIe 5.0

De situatie is een lastige, gezien er redenen zijn om PCIe 5.0 wel én niet te verwachten. Zo heeft Nvidia in maart haar H100 Hopper-GPU onthuld voor supercomputers. Die GPU biedt ondersteuning voor PCIe 5.0, waar dat ook een logische is voor de doeleinden daarvan. Voor de consument lijkt PCIe 5.0 verre van benodigd, omdat de bandbreedte van de PCIe 4.0-standaard voorlopig nog voldoende is. Beter nog, voor het merendeel kan zelfs PCIe 3.0 x16 nog voldoende bandbreedte bieden.

Tegelijkertijd zijn er duidelijke voordelen aan het gebruik van PCIe 5.0, want er zijn dan minder PCIe-lanes benodigd - x8 i.p.v. x16 bijvoorbeeld - om dezelfde doorvoersnelheid te bieden. Dat levert extra PCIe-lanes op die gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Zo overwegen SSD-fabrikanten om toekomstige PCIe 5.0-SSD’s te voorzien van slechts twee lanes i.p.v. vier, omdat hogere snelheden voor de consument niet zozeer benodigd zijn.

Hoe dan ook is er bij Intel al ondersteuning te vinden voor PCIe 5.0 via de bestaande Alder Lake-processoren en de toekomstige Raptor Lake-refresh. Ook AMD zal PCIe 5.0-ondersteuning bieden met haar toekomstige AM5-platform en Zen 4-gebaseerde processoren, beter bekend als Ryzen 7000. Daar heeft AMD nog geen uitgebreide details over gedeeld, al zal het niet lang meer duren voordat we meer te weten krijgen.

Bron: VideoCardz

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *