Sponsor

Nvidia RTX 4000 lanceert mogelijk in Q3; onthulling in juli?

In dit nieuwsbericht lees je onze visie op het laatste nieuws aangaande actualiteiten en persberichten.
Jonah Door Jonah Hardware Nieuwsberichten
Nvidia RTX 4000 - Ada Lovelace

De bekende lekker kopite7kimi heeft de afgelopen dagen een aantal tweets gedeeld aangaande Nvidia’s RTX 4000-reeks. Zo deelt men als eerste dat een lancering daarvan in het derde kwartaal zal geschieden. Dat is eerder dan verwacht, gezien eerdere berichten een lancering aan het einde van het jaar deden inschatten. Met de komst van RTX 4000 in het derde kwartaal zou Nvidia echter de eerste partij kunnen worden die in 2022 nieuwe videokaarten lanceert.

Opvolgend vat kopite7kimi de verwachtingen samen voor het vlaggenschip van Ada Lovelace, ofwel de RTX 4090. Dat monster zou wederom 24 GB aan GDDR6X-geheugen bezitten, met in dat geval een snelheid van 21 Gbps. Qua prestaties zou de RTX 4090 tweemaal zo snel zijn als een RTX 3090, al is het onduidelijk of dat gaat om gaming of professionele doeleinden, met een vermogen van 450 W om het mogelijk te maken.

Dat vermogen is een opvallende, gezien eerdere geruchten een TDP (Thermal Design Power) van 600 W deden aankaarten. Dat is met dit gerucht ingeperkt tot ‘slechts’ 450 W, al ligt dat alsnog 100 W hoger dan de RTX 3090 en gelijkwaardig aan de RTX 3090 Ti. Met de laatstgenoemde komt de RTX 4090 meer overeen dan de originele RTX 3090, waar de recentelijke Ti-variant in geruchten beschouwd wordt als een ’testplatform’ voor de RTX 4090 en Ada Lovelace.

Als het nog gaat om de onthulling van RTX 4000, dan zou dat in juli plaatsvinden. Een komst van de videokaarten in juli zelf of anders augustus lijkt daarmee mogelijk, al is het onduidelijk wat Nvidia’s strategie is voor een succesvolle lancering. Daarbij hangen onzekerheden over (advies)prijzen en beschikbaarheid nog in de lucht, dus Nvidia zal dat bij haar onthulling ook bespreekbaar moeten maken om de verwachtingen van consumenten bij te stellen.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *