Sponsor

Nvidia werkt aan eigen versie Smart Access Memory

Hardware nieuws, pc

Met de onthulling van Radeon RX 6000 wist AMD niet alleen diverse videokaarten te onthullen, maar ook een handjevol aan technologieën. Eén van de belangrijkste voorbeelden daarvan is Smart Access Memory, een feature waarbij het geheugen van een videokaart volledig aangesproken kan worden door de processor. Dit dan ter verbetering van prestaties in games. In het geval van AMD vereist dat het gebruik van een Ryzen 5000-processor.

Als antwoord daarop heeft Nvidia gedeeld dat ook vanuit hun kant gewerkt wordt aan die feature. Het betreft namelijk een techniek die onderdeel is van de PCI Express-standaard, dus ook Nvidia kan er gebruik van maken. Zodoende heeft het bedrijf aan GamersNexus bevestigd dat ook RTX 3000 in de toekomst ondersteuning zal krijgen middels een software-update. Het verschil zit dan in de werking ervan met AMD én Intel-processoren.

The capability for resizable BAR is part of the PCI Express spec. NVIDIA hardware supports this functionality and will enable it on Ampere GPUs through future software updates. We have it working internally and are seeing similar performance results.

SAM in 2021?

Belangrijk om te weten, is dat Smart Access Memory (SAM) nog niet op alle moederborden ondersteund wordt. Naar verwachting arriveert de feature in de volledigheid pas in 2021, dus Nvidia heeft tijd om te werken aan haar eigen variant. Wat de daadwerkelijke prestatiewinst wordt, zullen we tegen die tijd moeten ondervinden. Daarnaast resteert er mogelijk de vraag of er een verschil zal zijn tussen Intel en AMD.

Waar Nvidia in ieder geval een nadeel bezit, is in de kleinere hoeveelheden aan geheugen op RTX 3000-kaarten. Zo heeft AMD besloten om de dusdanig onthulde kaarten van Radeon RX 6000 allemaal te voorzien van 16 GB aan geheugen. Daartegenover staat Nvidia’s RTX 3080 met 10 GB aan geheugen en de RTX 3070 met 8 GB aan geheugen. Wanneer SAM beschikbaar komt, kunnen we de resultaten in de praktijk bekijken.

Bron: Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid