Sponsor

Nvidia’s acquisitie van ARM onder vuur van o.a. Google en Microsoft

Industrie nieuws, pc

Vorig jaar maakte Nvidia bekend de welbekende chipsetontwikkelaar ARM Holdings over te willen nemen. Het gemoeide bedrag voor de overname betreft een stevige 40 miljard dollar. Gezien Nivida’s belangenverstrengeling heeft de acquisitie vanaf het begin kritiek gehad, waaronder een ‘rampzalige’ opmerking vanuit ARM’s mede-oprichter Hermann Hauser. Opvolgend is een onderzoek gestart vanuit Britse autoriteiten in verband met zorgen omtrent neutraliteit jegens concurrenten.

Volgens financiële nieuwsbron Bloomberg is de situatie inmiddels geëscaleerd, want meerdere bedrijven zouden gevraagd hebben naar extra onderzoek. Dit betreft onder andere Google, Microsoft en Qualcomm, waarbij één van de bedrijven de “deal uit de wereld geholpen” wil hebben. De betrokkenheid van Google mag een opvallende zijn, gezien de titaan momenteel zelf een aantal onderzoeken ondergaat.

De reden voor de kritiek en de vraag naar onderzoek ligt in de mogelijke verdwijning van de open licentie die ARM dusver heeft gehanteerd voor haar producten. Nvidia maakte reeds de belofte om hier geen verandering in te brengen, maar dat neemt niet weg dat ARM chips levert aan directe concurrentie van Nvidia. De eerdergenoemde belangenverstrengeling doet dus de nodige twijfel opwekken; in dit geval zelfs bij enkele industrietitanen.

Naast een onderzoek vanuit Britse kant, gezien ARM daar gevestigd is, wordt de overname door Nvidia mede onderzocht door het Amerikaanse FTC (Federal Trade Commision), de Europese Unie én China. Dit logischerwijs vanwege de globale aard én impact die een overname zoals deze met zich mee zou brengen. Vooralsnog lijkt de overname in ieder geval vertraagd, met als mogelijkheid een uiteindelijke annulering.

Bron: Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid