Sponsor

Nvidia’s “Lite Hash Rate”-GPU’s voor RTX 3000 verschepen in mei

Hardware nieuws, pc

Twee weken geleden wisten we te rapporteren dat Nvidia zou werken aan een refresh van RTX 3000 met vernieuwde GPU’s. De reden hiervoor is het recentelijke debakel omtrent de beperking van hashrates in Ethereum. Die ‘nerf’ werd voor het eerst geïntroduceerd bij de lancering van de RTX 3060 in februari, maar door een gelekte Nvidia-driver is de hashrate-halvering te omzeilen. Zodoende werkt Nvidia aan een oplossing om de Ethereum-nerf te herintroduceren.

De achterliggende redenen zijn daarbij simpel: meer RTX-kaarten in de handen van gamers en meer CMP-kaarten (Cryptocurrency Mining Processor) in de handen van cryptominers. Tot hoeverre een herintroductie succesvol is, mogen we daadwerkelijk gaan ondervinden. Het blijkt namelijk meer dan een stevig gerucht, want Nvidia heeft contact gehad met fabrikanten omtrent de levering van de nieuwe GPU’s en dat zou vanaf midden mei zijn.

De vernieuwde GAXX2-GPU’s gaan verder door het leven als de Lite Hash Rate-uitingen (LHR). Dat is overigens geen officiële marketingterm, maar een interne aanduiding in de communicatie naar de fabrikanten. Kortom, de LHR-uitingen van RTX 3000 zijn een paar maandjes verwijderd van beschikbaarheid, ofwel levering. Waarschijnlijk valt dan met typerende programma’s, zoals GPU-Z, te bespeuren welke GPU aan boord is van een aangeschafte kaart.

Resizable BAR-update

Overigens is het Lite Hash Rate-aspect niet de enige motivatie voor nieuwe GPU’s. De vernieuwde uitingen dienen namelijk ook met een update voor Resizable BAR te komen. Daarmee zou die feature benut kunnen worden zonder een BIOS-update als vereiste. Daarover gesproken, de RTX 3090 zou als enige kaart geen hashrate-beperking meegeleverd krijgen, doch wel de nieuwe GPU voor de verbeterde Resizable BAR-ondersteuning.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid