Review: NZXT Kraken X72
Links: NZXT Kraken X72 productpaginaRelease the Kraken! Wellicht een toepasselijk begin. Sinds het ‘Kraken Era’ wilde ik al eerder spelen met de Kraken van NZXT. Met de release van de Kraken X72, het grootste zeemonster van NZXT is het dan eindelijk zover. Het aantal geteste CPU-koelers groeit nog steeds fors, kortom: voldoende vergelijkingsmateriaal.
De NZXT Kraken X72 is het grootste model met een 360mm radiator. Eerder kwamen er kleinere maatjes uit, waaronder de Kraken X62 van 280mm, de Kraken X52 met een radiator van 240mm en onlangs ook een nieuwe variant, de Kraken M22, wat een 120mm variant is. De Kraken line-up lijkt aan verschillende formaten nu wel compleet te zijn, voor ieder wat wils. Wie een 360mm radiator kwijt kan in zijn behuizing kiest voor pure koelprestaties. Voor deze koelprestaties moet je wel even investeren, de Kraken X72 kost namelijk circa 200 euro. Wat je daarvoor mag verwachten lees je in deze review.
Een overzicht van de specificaties:
De 360mm radiator is vervaardigd uit aluminium, met een totaalgewicht inclusief pomp en tubes van 1,29 kilogram. Op de forse pompbehuizing vinden we een uniek Mirror Effect, waar RGB-verlichting op driedimensionale wijze tot leven komt. Via de CAM software kun je verschillende kleuren en effecten toewijzen. De set is gebundeld met drie Aer P120 fans van ieder 120mm.
Het forse formaat van de pompbehuizing en het blok brengt ook zo zijn voordelen mee, deze AIO set is namelijk ook compatible met Threadripper, iets wat we zelden tegenkomen. Overige moderne sockets, waaronder Intel 115x, 2011-3 en 2066 en AMD AM4 zijn ook compatible.
Een forse verpakking, het kan ook niet anders met een 360mm radiator. Een welbekende NZXT verpakking, wit met paarse vlakken op de zijkanten. Het brengt mij even terug in de tijd dat ik een Switch 810 had, tot vandaag nog één van de tofste behuizingen naast de Cosmos line-up van Cooler Master. De Switch 810 had ik destijds gedoopt als White Lotus. Dit was mijn eerste custom loop met Mayhems Pastel White koelvloeistof, wat was ik trots. De Kraken X72 is netjes verpakt in het karton, fans zijn los van de radiator en de accessoires zitten in een plasticzakje.
De Kraken X72 oogt verzorgd, een nette afwerking met NZXT branding op de zijkant van de radiator. Het blok zelf met het ‘Mirror Effect’ is direct iets dat opvalt. NZXT onderscheid de Kraken line-up met deze toevoeging, vooral wanneer de Kraken in werking is, trekt dit de volledige aandacht. Wel is het een flinke pompbehuizing, er zijn kleinere oplossingen. Tubes zijn netjes afgewerkt, met een lengte van 400mm heb je veel ruimte om te spelen in je build. Wanneer je de Kraken X72 aanschaft, heb je vermoedelijk ook een grotere behuizing, minstens ATX. De 400mm tubes komen om die reden goed uit, vooral als je de vrijheid hebt in de keuze om de Kraken X72 te plaatsen aan de voor- of bovenzijde van je behuizing.
Ondanks zijn vrij forse verschijning, is de pomp degelijk afgewerkt. Zoals hierboven vermeldt trekt het direct je aandacht. De rand rondom de behuizing is geborsteld, nu durf ik niet te zeggen of dit aluminium is, echt koud voelt het hands-on niet aan. Voor het oog is er eigenlijk geen onderscheid te maken, enkel dat het er deftig uitziet. Op de onderzijde vinden we een laagje koelpasta, voor het testen is deze vooraf verwijderd, waarna ik mijn standaard koelpasta heb aangebracht.
De RGB-verlichting van deze AIO set is te vinden op de pompbehuizing. Stiekem vind ik het jammer dat de meegeleverde fans geen RGB-verlichting hebben. In dit prijssegment mag je dit wel een beetje verlangen. Naar mijn mening mag NZXT de volgende Kraken line-up voorzien van RGB fans. De fans hebben een snelheid van 500 tot 2000RPM, woosh! De zwart met grijze afwerking op de fans oogt trouwens wel degelijk.
Tot zover een kleine rondleiding over het grote 360mm oppervlak van de Kraken X72. Eerste impressie is degelijk, iets wat je mag verwachten van een AIO set in dit prijssegment. De afwerking is verzorgd, de fans zijn voorzien van een sleeve rondom de kabels en de nogal forse pompbehuizing trekt nu al wat aandacht. Door naar het montage avontuur!
Draai ‘m er maar op! Een pompbehuizing is eenvoudiger te plaatsen dan een willekeurige CPU luchtkoeler. Je hoeft niet te tobben met een aluminium blok, het is plaatsen, aandraaien en gaan. Wel is het plaatsen van de radiator vooraf handig. Veel behuizingen bieden vandaag de dag een uitneembaar stuk, waarop je de radiator buiten de behuizing alvast kunt vastschroeven. Daarna is het erin schuiven, brackets al klaar en aanschroeven maar. De Kraken X72 bewijst eenvoudige montage, vooral op het AM4 platform. Je kunt gewoon gebruik maken van de standaard backplate van je AM4 moederbord. Bovenop de backplate plaats je de schroeven met voor geïnstalleerde afstandbusjes. Op de pompbehuizing draai je met de klok mee de brackets los voor een Intel of AMD installatie, tegen de klok in draai je de gewenste bracket weer op de pompbehuizing.
In mij geval is het even een nieuw dotje koelpasta aanbrengen, gevolgd door het plaatsen van de pompbehuizing op de processor en aandraaien maar. De vier duimschroeven zijn ook te vinden in de accessoires, je kunt deze nog een slagje nageven met een schroevendraaier, in principe is dit niet écht nodig.
So far, so good… Mocht je in de tussentijd de fans gemonteerd hebben met de langere schroeven, dan ben je nu al helemaal klaar. Je kunt nu met veel plezier genieten van je Kraken X72.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Voordat we doorgaan naar de resultaten pakken we nog even de CAM Software erbij van NZXT. Met CAM kun je eenvoudig alle variabelen van je computer in de smiezen houden. Of het nu om temperaturen gaat, overklokken, de werking en snelheid van fans en game gerelateerde informatie, in CAM zit het verwerkt. In CAM vinden we ook diverse fanprofielen, opties voor de pompsnelheid en instellingen voor de RGB-verlichting. Dit is niet enkel het lampje aanpassen, ook zijn diverse LED-effecten mogelijk. CAM is best een deftige software, het feit dat er ook een app is, maakt het beheren van je computer best plezierig. Het is wel een gevalletje dat je er volledig voor moet kiezen, er zit namelijk best veel in, wat ook een beetje kan doen afschrikken. Wanneer de RGB-verlichting is ingesteld… MIRROR MAGIC!
Door naar de resultaten van de Kraken X72. We worden bij de idle in Windows resultaten tot twee keer verrast, zowel op stock als 4GHz. De Kraken X72 claimt zijn positie als koploper. De be quiet! Silent Loop 280mm moet dus nu echt even uitwijken. De geluidsproductie idle in Windows is onhoorbaar, gewoon met een laag toerental weet de Kraken X72 dit te behalen. Gemiddeld een kleine graden verschil, netjes.
Wanneer we Prime95 opstarten worden zaken wat serieuzer. Vooral de overklok op 4GHz is hier een belangrijke factor. Ik voelde hem zelf al een beetje aankomen, ook hier weet de Kraken X72 de be quiet! Silent Loop 280mm net voor te zijn. Op 4GHz is er sprake van een graden verschil, terwijl dit op stock net wat minder interessant is. De 360mm radiator is een bepalende factor voor het betere koelvermogen. Lang verhaal kort: prima resultaten. De Kraken X72 laat in stijl zijn koelpotentie zien.
Wanneer we de RPM kraan volledig opendraaien schuiven de temperaturen nog wat, verschillen zijn redelijk vergelijkbaar aan dat van de vorige tabellen. Wanneer de RPM kraan volledig openstaat, ontstaat er een mini orkaan rondom de Test Bench. De Kraken X72 is redelijk luid, weliswaar wat luider dan de be quiet! Silent Loop 280mm. Deze set op een snelheid van 100% kan ik je niet aanraden, enkel voor testdoeleinden. Laat de Kraken X72 maar gewoon op PWM staan, zo heb je het beste van beide werelden. Wel vind ik het belangrijk om te vermelden dat de geluidsproductie net wat hoger ligt dan de be quiet! Silent Loop 280mm, terwijl we het over kleine temperatuurverschillen hebben. Je levert een heel klein beetje in op geluid, terwijl je net wat meer prestaties krijgt.
De conclusie van de Kraken X72, het 360mm zeemonster van NZXT. Voor de enthousiasteling een prima kandidaat, om de diepte van dit zeemonster op te zoeken, waar het voornamelijk ook erg koel is. Is het dieper in de buidel tasten voor dit zeemonster een waardige investering? Je leest het in deze eindconclusie.
Waar voorop staat is afwerking en deftigheid. Met de Kraken X72 haal je een toffe AIO set in huis. Het Mirror Effect op de pompbehuizing is op een afstand goed herkenbaar, op een willekeurige LAN-party zijn ze bijna onmisbaar in de zaal. Het 3D-effect met RGB doet mij denken aan de Rainbow Road van Mario Kart, let’s a go! Wel is de pompbehuizing vrij fors, net even wat extremer dan de gemiddelde AIO pompbehuizing. Naar mijn idee blijft het wel binnen de gewenste afmetingen op en rondom je socket. Ook de hoogte en afstand ten opzichte van het PCB levert geen problemen op, componenten op je moederbord zullen de installatie niet belemmeren. De Kraken X72 is niet de goedkoopste 360mm AIO set op de markt. Wel haal je één van de uniekere (RGB-exotische) AIO sets in huis, het mirror effect is daar verantwoordelijk voor. Een minpuntje is het gemis aan RGB fans. Vermoedelijk heeft NZXT zichzelf ingehouden, om zo de prijs niet verder te moeten opvoeren. Toch ben ik van mening dat NZXT de Kraken naar een nog hoger level kan tillen met RGB fans, het zou het totaalplaatje compleet maken.
Het formaat van 360mm komen de koelprestaties ten gunsten. De Kraken X72 komt als beste uit de test van de door mij geteste CPU-koelers. Iemand die op een Intel Pentium speelt, zal waarschijnlijk dit geweld niet zo snel in huis halen. Je AIO set duurder dan je processor? Jep! Het kan allemaal. Nee, dit beestje is bedoeld voor de enthousiasteling, weggelegd voor de wat forsere (high-end) processors. Een 1700X is prima te koelen, 4GHz onder de 70 graden Celsius is een prestatie! Mijn 7820X kan een CPU-koeler als deze ook wel gebruiken. Tevens tipt de Kraken X72 de scheidingslijn aan van kiezen voor een custom loop, of toch deze 360mm oplossing. Met een custom loop ben je uiteindelijk altijd duurder uit, in verhouding maakt dit de X72 Kraken juist weer financieel wat aantrekkelijker. Het blijft een investering, maar dan heb je wel RGB smexyness met prestaties waar je U tegen zegt.
Op de hielen zit de be quiet! Silent Loop 280mm. Qua geluidsproductie is deze AIO set net wat aangenamer. De Kraken X72 is met een fan speed van 100% net een F16 (wat niet onverwachts is, 100% doet overigens ook pijn aan je vinger). In de praktijk zal dit weinig voorkomen, wenselijk is om deze set, net als iedere andere set, te laten functioneren onder PWM. De be quiet! Silent Loop 280mm is over de volledige linie net wat stiller, waar het weer wat inlevert op prestaties. SDM… Size Doesn’t Matter, enkel wanneer je 360mm slingert in je behuizing (klinkt fout), is het formaat juist wel iets dat bepalend is, dan heb ik het nog steeds over de Kraken X72.