Sponsor

PCIe 4.0 op Intel Z590 exclusief voor Rocket Lake Core i5, i7 en i9

Hardware nieuws, pc

In december wisten we al het nodige nieuws te delen omtrent de komst van Intel 500-moederborden en natuurlijk het aanstormende Rocket Lake. De onthulling van eerstgenoemde mogen we volgende week meemaken tijdens de CES 2021 (Consumer Electronics Show). Naast een verschijning, of in ieder geval een onthulling vanuit Intel, mogen we ook Nvidia met het GeForce RTX: Game On-evenement en AMD met een virtuele keynote voorbij zien komen.

De onthulling van Intel Z590 betreft een belangrijke, want de nieuwe moederbordreeksen brengen ondersteuning met zich mee voor PCI Express 4.0. Daarnaast is er terugwaartse compatibiliteit met Comet Lake-processoren (Core 10000), want het betreft nog steeds LGA 1200 als socket. Echter blijkt PCIe 4.0 niet ondersteund te worden met die voorgaande processorreeks. Dat mag blijken uit een berichtgeving afkomstig van Wccftech.

PCIe 4.0 in het budgetsegment?

Om precies te zijn zal het Z590-platform enkel PCIe 4.0-geschikt zijn met Intel Core i5, i7 en i9-processoren van de Rocket Lake-reeks. Dat wil zeggen dat de Core i3, Pentium én Celeron-uitingen – op basis van de Rocket Lake-architectuur – geen PCIe 4.0-ondersteuning zullen bezitten. Daarnaast moet de gehele Comet Lake-reeks dus terugvallen op PCIe 3.0 in combinatie met 500-moederborden.

Of het gebrek aan PCI Express 4.0 een ‘dealbreaker’ zal zijn voor liefhebbers is lastig te bepalen. In onze reviews van de RTX 3080, zowel ASUS als MSI, wisten we het minuscule verschil tussen de doorvoersnelheid van PCIe 3.0 en PCIe 4.0 reeds te bespreken. Daarin werd duidelijk dat PCIe 3.0 geen snelheidsnadelen met zich meebrengt voor Nvidia’s RTX 3000 óf AMD’s Radeon RX 6000. Kortom, enkel gebruikers van PCIe 4.0 voor opslag- en netwerkproducten dienen een overweging te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid