Review: Phanteks Eclipse P300 Zwart/Rood
Links;- Productpagina
- Getest met: Phanteks PH-TC14S
- Getest met: Phanteks Halo Lux RGB Fan Frame
- Getest met: Phanteks LED Strip
Recentelijk heeft Phanteks een aantal nieuwe behuizingen op de markt gebracht in haar Enthoo en Eclipse-reeksen. Laatstgenoemde is de categorie die we bespreken, want in die budgetklasse heb ik vandaag de Phanteks Eclipse P300 tot mijn beschikking. Samen met de P350X, die iets meer RGB-verlichting ingebouwd heeft, zijn deze gelanceerd als interessante budgetopties. Zo mag de P300 dusver de goedkoopste behuizing van Phanteks zijn, met een prijskaartje vanaf 56,- euro ten tijde van deze review.
Hierbij mag het doel van de fabrikant een simpele zijn; het typerende design van Phanteks samenbrengen in een goedkope verpakking met moderne elementen. De P300 is dan logischerwijs een behuizing voor de gamer die geen uitgebreide features of poespas in of rondom de kast wil hebben. Persoonlijk was ik aangenaam verrast tijdens het inbouwen en in gebruik nemen van de P300. Laten we kijken wat deze compacte, doch aanzienlijk ruime behuizing te bieden heeft.
De specificaties van de P300 gaan we hieronder even bekijken;
Simpel, doch voldoende
Laten we er geen doekjes om winden; de Phanteks Eclipse P300 is niet bestemd voor de gamer die op technologisch gebied up-to-date wil zijn. Mocht je op zoek zijn naar USB 3.1, USB Type-C, USB Quick Charge of dergelijke features, dan zal je deze hier niet aantreffen. Enerzijds geef ik toe dat dit een gemiste kans is. Binnen de prijsklasse kun je namelijk de MasterBox TD500L vinden met USB 3.1. Dit had voor de P300 een uniek verkooppunt kunnen zijn.
Als je USB 3.1 of Type-C buitenwegen laat, is er een flinker aantal concurrenten te vinden en gaat de P300 een aardige strijd tegemoet. Dit is als eerste te merken als het gaat om opslag. Er zijn namelijk geen 5,25″ bays aanwezig en er is ruimte voor slechts twee 3,5″ schijven of vier 2,5″ schijven. Daarnaast tref je aan de buitenzijde niet meer dan twee USB 3.0-poorten en 3,5mm audio-aansluitingen aan.
Uiteindelijk is het de vraag of dit er werkelijk toedoet. De gamer aan een budget zal niet al teveel geven om bovenstaande zaken. In plaats daarvan gaat het om de prijs, het kunnen plaatsen van je gewenste componenten en het gemak. Om het alvast te verklappen; op die gebieden is de P300 een daverend succes. De voeding-shroud en het fantastische kabelmanagement zijn hier voorbeelden van.
Dadelijk bij het inbouwen werpen we hier een uitgebreidere blik op. Laten we eerst het uitpakproces en de behuizing zelf bekijken.
In vergelijking met de loodzware kasten die ik recentelijk onder handen had, is de P300 een aardig lichtgewicht. De kast was vrij snel uit zijn piepschuimen en plastic bescherming verwijderd. Het plaatje is vervolgens erg stijlvol, doch schoon te noemen. In het geval van deze review is de zwart-rode variant ter sprake en laat dit nou één van mijn favoriete kleurenschema’s zijn.
Zo zien we de rode accenten op diverse plekken verwerkt. De afwisseling aan de achterzijde bij de brackets vind ik ook erg leuk gedaan. Nou mag het voor de prijs niet de allermooiste behuizing zijn die je kan vinden. Dit is echter voor een reden, want dit is de meest functionele kast die ik in een tijdje in handen heb gehad. Daarover straks meer wanneer we de binnenzijde bekijken.
Een uitgebreid accessoirepakket is logischerwijs niet te verwachten. Een simpele handleiding en informatie omtrent garantie wordt vergezeld door een basaal aantal schroeven en tiewraps. Nou is de kans groot dat je laatstgenoemde niet nodig hebt, gezien het gebruik van klittenband in de behuizing. Dit is dadelijk zichtbaar en daar zal ik bij het inbouwen iets meer over vertellen.
Aan de binnenzijde treffen we de felrode voeding-shroud aan die voor schone kabelmanagement zorgt. De voorzijde biedt ruimte voor een tweetal fans tot 140mm of een radiator tot 280mm lang. Aan de bovenzijde van de kast is er geen ruimte voor een dergelijke radiator. Een dealbreaker acht ik het absoluut niet, maar er zijn behuizingen in dit prijssegment die dit wel bieden. Oh, en daarmee ruimte voor één of twee extra fans.
Mocht je dus aan een budget zitten en airflow een prioriteit zijn, dan is de P300 weliswaar niet de allerbeste optie. Maar ja, met een bloedhete Coffeelake of Skylake kom je waarschijnlijk niet aanzetten als je de P300 overweegt.
Op diverse plekken, waaronder het frontpaneel, de onderzijde en bovenzijde, treffen we stoffilters aan. Een zeer welkome toevoeging natuurlijk.
Wat voor mij een uniek aspect van de P300 is, mag de strategische plaatsing van de behuizingskooi zijn. In eerste instantie vond ik het een vreemd gezicht, maar daar kwam al gauw verandering in tijdens het inbouwen. In betrekking tot 2,5″ schijven kun je terecht bij de moederbordtray voor installatie.
Tot mijn aangename verrassing was het inbouwwerk zeer eenvoudig te noemen. Niet alleen is er verrassend veel ruimte aanwezig; links naast de achterzijde van de moederbordtray is een handige goot gecreëerd. Nota bene is deze op twee plekken voorzien van klittenband, waardoor het gebruik van tiewraps volledig overbodig was.
Het resultaat is één van de schoonste computers die ik in een tijdje heb mogen assembleren. Toegegeven, het gebrek aan allerlei RGB-componenten, waterkoeling en dergelijke zaken helpt hier wel bij. Anderzijds zal je zulke componenten aan een budget waarschijnlijk toch niet inbouwen.
Ondanks de dikte van de voedingskabels had het klittenband geen enkel probleem met het op zijn plaats houden hiervan. Bij deze moedig ik andere fabrikanten aan om dit te overwegen in behuizingen, hetzij ingebouwd of optioneel. Na jarenlang tiewraps geknipt te hebben, is het stiekem wel tijd voor verandering.
Phanteks was zo vriendelijk om haar Halo Lux RGB Fan Frames en LED Strip mee te leveren. Dit zijn voorbeelden van de optionele componenten die het bedrijf biedt bij haar behuizingen. Zo is de standaard meegeleverde fan niet verlicht. Na montage van de genoemde Fan Frame en een LED Strip transformeert de P300 in een sfeervolle kast.
Het aansluiten van deze componenten is tevens makkelijk, want de behuizing komt met twee aansluitingen voor zulke accessoires. Deze zijn vervolgens verbonden met een knop aan de bovenzijde. Met elke druk kun je schakelen tussen allerlei kleuren, variërende van wit tot en met paars. Uiteraard kies ik in deze kast voor rood.
Al met al is de Phanteks Eclipse P300 een toppertje van een behuizing te noemen. Niet alleen is de prijs erg gunstig; je krijgt qua design een modern innerlijk en uiterlijk. Zo kan de doelgroep die bewust naar een budgetbehuizing kijkt absoluut geen miskoop doen. Houd hierbij wel rekening met de beperkte ruimte voor opslag, het gebrek aan 5,25″ bays en beperkte externe aansluitingen.
Uiteindelijk zijn dit voor mij geen dompers op een kast die gewoon weet wat het moet bieden binnen zijn segment. Het kabelmanagement en inbouwwerk is dankzij het doordachte ontwerp één van de fijnere ervaringen die je kan hebben. Nota bene resulteert het in een schoner uiterlijk dan dat ik kan zeggen van enkele full-towers. Kortom, de P300 verdient een dikke award voor zijn efficiëntie.