Review: Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass
Links;De Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass, eerder zagen we deze behuizing met een plexiglas window en volledig gesloten zijpaneel. Phanteks heeft letterlijk het glas gezien, en voorziet vrijwel iedere behuizing in het assortiment met een glazen zijpaneel. Waar sommige van deze behuizingen nog wat interne updates krijgen, is dit niet het geval bij de Phanteks Eclipse P400.
Eerder werd de Eclipse P400 uitgevoerd met gekleurde LED-verlichting aan de voorzijde van de behuizing. Deze feature zien we ook terug op de Tempered Glass editie. Phanteks gaat deze keer nog een stapje verder, met ondersteuning voor Mystic Light Sync van MSI en AURA Sync van ASUS. Om het RGB-feestje compleet te maken komen we als accessoire een RGB LED-strip tegen. Met een lekker stukje glas als zijpaneel moet je het mooi kunnen presenteren, toch?
Op het moment van schrijven kost de Phanteks Eclipse P400 circa 70 euro. Alle kleurvarianten van deze behuizing (zwart, wit en grijs) hebben ongeveer dezelfde prijs. In deze review maak je kennis met de witte variant van de Phanteks Eclipse P400, let’s go!
Een overzicht van de specificaties:
De P400 wordt door Phanteks gepositioneerd als budgetvriendelijke behuizing. Het gaat hier om een mid-tower behuizing met de ondersteuning voor een ATX-moederbord. Uiteraard kun je er ook een Micro-ATX of Mini-ITX moederbord in kwijt. Opvallend genoeg zien we op de productpagina de volgende quote: “compatibility with all-in-one liquid cooling". Hiermee duidt Phanteks op AIO waterkoeling setjes. Er zijn geen uitsparingen of brackets om een pomp te installeren. Met een slijptol en gevulde gereedschapskoffer kom je mogelijk wel wat verder. Lang verhaal kort: de Phanteks P400 zet niet primair in op custom loops. Recentelijk had ik de Pro M van Phanteks op tafel staan, een behuizing van circa 95 euro. Deze behuizing speelt wel in op custom loops, bewijsstuk hiervan is o.a. de meegeleverde pomp bracket.
De interne indeling blijft gelijk aan zijn voorganger, en voldoet meer dan voldoende om moderne hardware te huisvesten. CPU-koelers van 160 mm hoog of een videokaart van maximaal 395 mm lang, geen probleem! Voor opslagmedium is er ruimte voor twee 2.5" SSDs en twee 3.5" HDDs. Je kunt de behuizing verder uitbreiden tot een totaal van zes 3.5" HDDs, er zijn brackets beschikbaar voor de behuizing tegen een meerprijs.
Nog even terug naar de waterkoeling mogelijkheden van deze behuizing. Aan de voorzijde kun je een 360 mm radiator plaatsen, of een 280 mm radiator. Aan de achterzijde is er plaats voor een 120 mm radiator. Opvallend genoeg kun je geen radiator plaatsen aan de bovenzijde van de behuizing. Met een eerste blik en de uitsparingen aan de bovenzijde zou je toch denken dat dit wel mogelijk moet zijn. Eenmaal met een moederbord in positie is de belemmering al snel te spotten, er is onvoldoende ruimte tussen de radiator met fans en het moederbord. Overige features en accessoires bespreken we in de opvolgende hoofdstukken.
We starten bij de verpakking. Er is gekozen voor een vrij neutrale verpakking zonder kleur, iets wat we vaker zien bij goedkopere behuizingen. De verpakkingsmaterialen zijn gewoon verzorgd, bestaande uit piepschuim en folie. Het glazen zijpaneel is voorzien van een extra laag met folie ter bescherming.
Eerst wat over de uitstraling van de P400 zelf. Opvallende aspecten zijn de voorkant en uiteraard het glazen zijpaneel. De voorzijde loopt van boven naar beneden schuin, hierdoor ontstaat er extra ruimte aan de onderzijde om verse lucht aan te trekken. Bovenaan de behuizing vinden we ook wat ruimte voor de airflow, dit gaat samen met een zwarte grill. Functioneel gezien doet deze grill niks, het is puur esthetisch. Naar mijn mening doorbreekt het net even de ‘gevestigde orde’ van deze behuizing, waardoor het net wat uitdagender oogt.
Alle panelen zijn in het glossy afgewerkt, hierdoor glimt de behuizing en is het reflectiegevoeliger. Eenmaal op zijn plaats weerkaatst omgevingsverlichting, zoals LED-spots net wat meer. Het I/O is aan de bovenzijde op degelijke wijze verwerkt in de behuizing zelf.
De P400 weegt totaal 7 kilogram schoon aan de haak. Qua look & feel voelt de behuizing goed aan, het voorpaneel is zelfs vervaardigd uit een laag met staal, waar we vaker kunststof panelen zien bij goedkopere behuizingen. Bovenop zien we een afneembaar stoffilter, eenmaal verwijderd zien we uitsparingen voor één of twee 120/140 mm fans.
Draaien we de P400 een slag om, dan komen we bij de achterzijde. Hier is ruimte voor één 120 mm fan (of 120 mm radiator), het I/O schild, er zijn zeven expansiesloten en natuurlijk een uitsparing voor de voeding. De duimschroeven om videokaarten of andere PCI/PCI-e insteekkaarten te monteren, bevinden zich aan de buitenkant van de behuizing. Dit elimineert het prollen met duimschroeven intern.
Onderop vinden we vier rubberen pootjes om de behuizing op zijn plaats te houden. Ter hoogte van de voeding vinden we een afneembaar stoffilter. Om toegang te krijgen tot de binnenkant verwijderen we vier duimschroeven aan de zijkant, ieder voorzien van een rubber ringetje ter bescherming van het glas, en om ongewenste trilling te voorkomen.
Hop! Zijpaneel eraf en we gaan door naar de binnenkant. Aan de binnenkant kun je in de huidige staat vrij weinig verkeerd doen. Er zijn namelijk geen verplaatsbare brackets aanwezig in de P400. Enerzijds scheelt het als je toch geen brackets wil in de voorzijde van de behuizing. Je hoeft niks los te schroeven, en één ding is zeker, de fans aan de voorzijde kunnen zorgen voor een optimale airflow. Standaard zijn er afstandbusjes gemonteerd voor een ATX-moederbord. We zien één fan aan de achterzijde van de behuizing en één aan de voorzijde. De Phanteks klepjes in het voorcompartiment zijn aanwezig om de optionele brackets te monteren, voor meer 3.5" HDDs. We zien in het voorcompartiment ook een nette PSU cover, deze is niet te verwijderen.
Wat je wel kunt verwijderen is het voorpaneel, voorzien van über schattige stoffilters, echte Mini-Me stoffilters, wel met het pinkje naar de mondhoek! Het voorpaneel is de verwijderen met een subtiele trekbeweging, waarna je deze weer makkelijk op de behuizing duwt. De P400 ziet er nu een stukje kaler uit.
Op de voorzijde komen we de al vooraf geïnstalleerde LED-strip tegen. Deze kun je via het front panel (I/O) besturen met een druk op de knop. De LED-strip staat in verbinding met het I/O, waar nog een PH-LEDKT_M1 4-pin connector te vinden is. Hier kun je een Phanteks LED-strip op aansluiten, om zo direct mee te kunnen schakelen in kleur.
Door naar het achter compartiment. We zien hier een kartonnendoosje verstopt in de HDD-bracket. In dit kartonnendoosje komen we een handleiding tegen, een set aan schroefjes samen met tay-rips en opvallend genoeg een RGB LED-strip, kassa! Je kunt met de P400 direct gebruik maken van de eerder benoemde PH-LEDKT_M1 connector. De P400 geeft je direct wat RGB-liefde om goed van start te gaan. Als je moederbord Mystic Lightning of AURA ondersteunt, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een extra 4-pin connector in de verpakking van je moederbord. Deze kun je verbinden om de verlichting van de LED-strip en voorzijde te synchroniseren. Je bent nu al goed onderweg met je eigen RGB-ecosysteem.
We gaan weer terug naar de P400. Standaard worden er twee 2.5" brackets meegeleverd voor SSDs. Deze kun je met een schuifbeweging verwijderen van de rubberen noppen. Waarna je de SSD monteert en weer terug op zijn plaats schuift. Er zijn geen optionele SSD spots te vinden in de behuizing aan de voorzijde, zodat je deze kunt bewonderen via het glazen zijpaneel
Op de plek van voeding vinden we vier verhoogde pootjes met rubberen nopjes, aangebracht om trilling te voorkomen en om meer ruimte te creëren om lucht aan te trekken. Ondertussen zijn we alweer aangekomen bij het einde van dit hoofdstuk. Zoals ik al eerder zei; er valt weinig te demonteren.
Doordat er weinig valt te demonteren is het inbouwen vrij straight forward. Voordeel is de ruimte in het voorcompartiment. Ik zou voor de zekerheid het voorpaneel verwijderen tijdens installatie. Je kunt deze dan niet per ongeluk beschadigen, het verwijderen is ook zo gepiept. Ik ben rustig aan begonnen met het plaatsen van het moederbord inclusief de CPU-koeler. Hier geldt ook: sluit eerst de CPU Powerconnector aan. De aluminiumvinnen van de Core Frozr L zijn erg scherp, au au!
De duimschroeven voor het aansluiten van PCI-e/PCI insteekkaarten bevinden zich aan de buitenkant van de behuizing. Ik moet echt zeggen dat ik hier groot voorstander van ben. De Phanteks Enthoo Pro M en Phanteks Enthoo Luxe hebben dit niet. Wat mij betreft had dit zeker gemogen. Achter de behuizing vinden we voldoende ruimte voor kabels, om heel precies te zijn: 25 mm. Je kunt veel kabels wegwerken aan de onderzijde van de behuizing. Met de voor geïnstalleerde velcro straps kun je ook nog de nodige details verwerken aan kabelmanagement. Stiekem een beetje wegduwen achter de PSU-cover mag ook, ziet niemand. Een GTX1080 (2.5 slots) duw je prima weg in de behuizing. Zodra er wat meer hardware aanwezig is, heb je nog steeds veel bewegingsvrijheid om lekker te knutselen. Tot zover het inbouwen met de P400.
Eerder zagen we op het voorpaneel- front I/O een LED-knop zitten. Met deze knop kun je wisselen tussen 10 voorgeprogrammeerde LED kleuren. Met de meegeleverde RGB LED-strip, en de vooraf gemonteerde LED-strip aan de voorzijde, moet we toch even gezamenlijk genieten van de RGB-goodness. Zelfs de power knop aan de bovenzijde van de behuizing kleurt mee.
De Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass, de budgetbehuizing van Phanteks. Hoe voelt dat nu eigenlijk aan in de praktijk? Naar eigen bevindingen best wel goed. In sommige gevallen ontgaat het je even dat met een budgetbehuizing in handen staat. Het geharde glas, de panelen en totale verschijning van de P400 is opvallend te noemen, zeker als je de prijs van ongeveer 70 euro ziet in de prijsvergelijker, dit is natuurlijk wel na een ‘hands-on’ ervaring.
Wat maakt deze behuizing nu zo leuk voor zeven tientjes? Je krijgt een vrijwel compleet pakket aan gehard glas, inbouwvrijheid, RGB-verlichting aan de voorzijde en als kers op de taart; een losse RGB LED-strip. Met deze RGB-verlichting kun je ook synchroniseren met Mystic Lightning van MSI en AURA van ASUS. Wil je maximaal twee HDDs en SSDs plaatsen, dan kom je met de P400 uit zonder enige uitbreiding aan brackets. Met het toegankelijke aanbod van M.2 SSDs, is deze ruimte waarschijnlijk voldoende voor meeste gebruikers.
Waterkoeling men name AIO-setjes gaan voldoende samen met de P400. Er is ruimte voor één 120 mm radiator aan de achterzijde, en ruimte voor maximaal 360 mm of een 280 mm radiator aan de voorzijde. Een kritiek puntje is het ontbreken van wat extra ruimte aan de bovenzijde van de behuizing. Je kunt hier wel fans plaatsen, maar geen fans gecombineerd met een radiator. Ook met een slim radiator gaat dit niet lukken. Wellicht kun je de radiator of fans aan de buitenzijde van je behuizing plaatsen, voor het oog is dit natuurlijk een dooddoener. Moderne hardware gaat goed samen met de P400. Het plaatsen van moderne videokaarten (GTX 1080- GTX 1080Ti), samen met een CPU-koeler van maximaal 160 mm is geen probleem.
Over smaak valt niet te twisten, maar naar mijn mening is de P400 een verdomd mooi kastje voor de prijs. De glossy panelen, het I/O dat wegvalt in de bovenzijde van de behuizing en dit alles samen met gehard glas; wombo combo! Voor 70 euro kun je weinig verkeerds doen met de Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass. Laat ik afsluiten met de volgende woorden: money well spent.