Review: Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass (Grijs)
Links: Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass productpaginaNog niet zo lang geleden had ik de Phanteks Enthoo Evolv ATX op het menu staan. Met veel plezier gebruik ik momenteel deze behuizing voor mijn main X299 systeem. Vandaag staat het kleinere broertje op het menu; de Phanteks Enthoo Evolv Micro-ATX met Tempered Glass. Deze behuizing kan moederborden tot Micro-ATX formaat huisvesten. Voor de gebruiker die nog wat kleiner wilt past een Mini-ITX moederbord natuurlijk ook.
De Evolv ATX kenmerkt zich vooral met een uniek design. De ATX variant met Tempered Glass is een nieuwe revisie van de originele Evolv, met wat kleine aanpassingen en de toevoeging van gehard glas. De Micro-ATX versie is een mini kloon, met net wat minder inhoud. Toch moet het huisvesten van moderne hardware geen enkel probleem zijn en focust de behuizing zich op een compact design, met het unieke randje van de Evolv serie. Op het moment van schrijven kost de Phanteks Enthoo Evolv Micro-ATX Tempered Glass gemiddeld 118 euro. Deze is beschikbaar in het zwart, antraciet (grijs) en zilver. In deze review bespreken we de grijze variant.
Een overzicht van de specificaties:
De nieuwe Evolv Micro-ATX heeft dankzij de aluminium onderdelen, het geharde glas en de volledige constructie een respectabel gewicht van 9 kilogram. Voor een Micro-ATX kastje is dit nog best flink. De eerste hands-on beviel mij wel, het voelt als een stevige brok in je handen. Ondersteuning voor moderne hardware mag er gewoon zijn. Een videokaart van maximaal 319mm en een CPU-koeler van maximaal 192mm. Ook het plaatsen van een volledige ATX voeding is geen enkel probleem.
AIO mogelijkheden zijn er voldoende. De Evolv Micro-ATX mag dan wel niet de meest compacte Micro-ATX behuizing zijn op de markt, er past wel een 360mm radiator aan de voorzijde. Phanteks gaat dus niet puur voor compactheid, een beetje performance is ook op zijn plaats. Bovenin de behuizing kun je een radiator plaatsen van 240 of 280mm, en aan de achterzijde een radiator van 120 of 140mm. Met het plaatsen van een 360mm radiator moet je wel de HDD-bracket aan de onderzijde van de behuizing verwijderen, anders past deze niet. Zonder aanpassingen passen kleinere radiators zonder modificaties.
Binnenin de behuizing vinden we plek voor twee 2.5" SSDs en twee 3.5" HDDs. Je kunt in de toekomst niet verder uitbreiden, je zult het met deze vier mogelijkheden moeten doen. Achterop de behuizing vinden we vier expansiesloten (sleuven). Voor een 1080Ti met een 2.5-slot koeler zit je goed, de wat dikkere videokaarten (met exotische koelers) passen ook in deze behuizing.
De Evolv Micro-ATX komt in een strakke verpakking, gewoon degelijk en beschermend. Binnenin vinden we beschermfolie samen met twee piepschuim delen. Onder dit laagje aan verpakkingsmateriaal vinden we de Evolv Micro-ATX. De panelen van gehard glas zijn nog eens voorzien van een extra laag kleeffolie ter bescherming.
We vliegen gelijk op het kleine schattige Evolvje af. Net als zijn grotere ATX variant is het hier weer even diep ademhalen. Geharde glas, strak, aluminium en pure degelijkheid. Hier kun je toch alleen maar blij van worden als dit op je bureau staat. Samen met het geharde glas is het verhaal gewoon compleet. Eerst wat impressiefoto’s.
Ondertussen is de Evolv wel een herkenbaar ontwerp, toch weet het mij keer op keer te prikkelen. De aluminium beplating van 3mm dik, samen met het geharde glas van 3mm dik vullen elkaar mooi aan. Het glas is op de hoeken netjes beschermd met een rubber hoekje van 90 graden. De glazen kunnen verder dan 180 graden open, soms zijn het net twee vleugels. Met magneetjes zijn deze bevestigd op het frame. Je kunt de panelen ook volledig verwijderen door deze op te tillen, vooral tijdens het inbouwen biedt dit veel gemak. Even wat glas liefde.
Het glazen paneel aan de kabelzijde is voorzien van een zwarte laag, om kabels te verbergen. Ter hoogte van de SSD brackets vinden we transparant glas, zodat je de SSDs van buitenaf kunt bewonderen.
De aluminium beplating aan de onderzijde, voorzijde en onderzijde doen het hem. Hier maakt de Evolv met zijn bijzondere vormen een statement. We vinden net als op de ATX variant bekende elementen terug. Aan de voorzijde vinden we het klepje om toegang de krijgen tot het front I/O. Hierachter vinden we twee USB 3.0 poorten, een audio- en microfooningang samen met een resetknop.
Aan de bovenzijde zijn de randen voorzien van ventilatiesleuven, vier aan iedere kant. Maken we een draai van 180 graden met de volledige behuizing, dan komen we terecht bij de onderzijde. Hier vinden we een verwijdere stoffilter bij de voeding. Onder de twee aluminium frames ter verhoging van de behuizing vinden we bij ieder frame twee rubberen pootjes.
Aan de achterzijde krijgen we een goed overzicht van de mogelijkheden. Zoals eerder vermeldt; plek voor een ATX-voeding, vier expansiesloten, een opening voor het I/O van je moederbord en ruimte voor één 120 of 140mm fan. Uiteraard kan en mag dit ook een fan met radiator zijn. We vinden bovenaan één duimschroef, deze is voor het verwijderen van de bovenzijde van de behuizing, dadelijk laat ik je dit zien. We komen hier ook een rij tegen met ventilatiegaatjes, deze zijn aangebracht om extra warmte af te voeren vanaf het kabelgedeelte.
Zoals je eerder zag, met de Evolv Micro-ATX is het letterlijk: Sesam open u! Het systeem als deurtjes werkt lekker, oogt tof en elimineert het losmaken van duimschroeven, een stuk gemak is op zijn plaats. Binnenin vinden we een kartonnendoosje met accessoires. Geheel in Phanteks stijl krijgen we een net doosje met schroefjes, kudos! Aanvullend vinden we een handleiding, een pomp bracket en tay-raps samen met een case badge. Het laatste zat niet bij de ATX variant, voor de liefhebbers van case badges altijd leuk. De direct indeling van het voorcompartiment is vrij eenvoudig, één open ruimte voor je moederbord, videokaart, waterkoeling en overige hardware. In het voorcompartiment zijn totaal geen belemmeringen en brackets te vinden, het is één ruimte om je volledig vrij in te bewegen. Dit maakt het plaatsen van hardware aangenaam. De afstandbusjes voor een Mini-ITX en Micro-ATX moederbord zijn al aanwezig.
In het moederbordtray zit een flink retention hole voor het plaatsen van een CPU-bracket. We komen in het voorcompartiment twee 140mm fans tegen. Verder ruimte van het voorcompartiment wordt opgesnoept door de PSU-cover. Hier kun je de ATX voeding met bijhorende kabels netjes achter wegwerken. We vinden vier flinke uitsparingen om de kabels te begeleiden vanaf de voeding. Hier vind ik toevallig een klein minpuntje op de PSU-cover, er is geen opening op de PSU-cover zelf aanwezig om de PCI-e kabels te begeleiden, iets wat bij de ATX variant wel aanwezig is.
Laten we de kast wat verder strippen. Met de duimschroef aan de achterzijde van de behuizing kun je het top paneel verwijderen. Zonder de panelen op hun plaats is het werken met deze behuizing een stuk vriendelijker, en voorkom je dat je per ongeluk iets onnodig beschadigd. Wil je aan de bovenzijde een waterkoeling plaatsen, dan moet je het top paneel verwijderen om deze te monteren. Na het verwijderen ligt de powerknop bloot.
Het voorpaneel trek je eenvoudig van de voorzijde af. Net als de ATX variant verschuilt zich hier een groot stoffilter. Dankzij de makkelijk demontage kun je deze om de zoveel tijd makkelijk reinigen. Dadelijk zien we de gedemonteerde onderdelen nog terug in een totaalplaatje.
In het achter compartiment, ook wel bekend als het compartiment voor de kabelmanagent, komen we de bekende Velcro-straps tegen, waarvan Phanteks maar al te graag gebruik van maakt. Ik als gebruiker maak er ook gretig gebruik van tijdens het organiseren van de kabels. Er is 26mm aan ruimte om kabels te organiseren, voordat deze het glazen zijpaneel aanraken. Kabelmanagement is in het geval van de Evolv Micro-ATX van belang. Het paneel is namelijk bevestigd aan de behuizing met een magneetje. Je kunt deze dus niet geforceerd dichtdrukken en vastschroeven. Het vereist wat extra inspanning om dit netjes op orde te krijgen.
Er is ruimte voor twee 3.5" HDDs en twee 2.5" SSDs. Verwijder je de afgebeelde 3.5" HDD bracket, dan kun je een 360mm radiator voorin de behuizing plaatsen. Je kunt de bracket verwijderen vanaf de onderkant van de behuizing met vier schroefjes.
Volledig gestript houden we een onherkenbare Evolv Micro-ATX over. Gelukkig was het een zonnige dag en hoefde deze Evolv niet lang in de kou te blijven staan.
In het vorige hoofdstuk maakte ik al een subtiele hint over de beschikbare werkruimte. De Evolv Micro-ATX is zeker niet de meest compacte Micro-ATX behuizing op de markt. Er is eerder een focus op deels compact samen met performance. Het inbouwen van hardware gaat eenvoudig. Je moederbord plaatsen, geheugen erin, de radiator plaatsen, de pomp op je processor schroeven, videokaartje erin en de voeding aansluiten. Om jezelf een voorsprong te geven kun je na het plaatsen van je moederbord alvast alle kabels aansluiten, zo zit je later niet tijdens het bouwproces te klooien tussen hardware.
De Asus ROG Strix GTX1080 is 29,9cm er blijft dus ruimte over, ook met front fans op hun plaats. Het plaatsen van de videokaart is opzich zelf geen probleem. Wel is de bereikbaarheid van het plaatsen van de duimschroeven vrij lastig in de behuizing. De beste oplossing is in dit geval een magnetische schroevendraaier, zo voorkomen je wat frustraties.
Kabelmanagent is natuurlijk volledig aan jezelf. Toch is de Phanteks Evolv Micro-ATX wat strenger, bulky kabelmanagement straft de behuizing af. De magneten zijn niet sterk genoeg om duwende kabels tegen te gaan, met als resultaat een openslaand deurtje. De Evolv Micro-ATX wijst met het vingertje dat je dit netjes moet doen. De 26mm ruimte aan kabels, Velco-straps en tay-raps maken deze boodschap nog sterker. Wil je veel kabels genadeloos wegduwen, verwijder dan de 3.5" HDD bracket. Je kunt kabels nog beter kwijt en ze vallen totaal niet op met het donkere paneel = GG. Voor de perfectionist; het kan ook echt zonder de 3.5" HDD bracket te verwijderen.
“Bus Driver move that bus…!" Oftewel… “Rebuild that Evolv Micro-ATX!" We gaan de behuizing langzamerhand weer in volle glorie herstellen. Het plaatsen van de panelen is kinderspel. Ik wil je echt aanraden om deze te verwijderen tijdens het bouwproces. Je voorkomt eventuele krasjes en het werkt veel aangenamer. Je behuizing ligt dan niet op gehard glas en aluminium onderdelen. Paneeltje erop, geharde glas er tegen aan… zo is de Evolv opnieuw ontstaan!
Zo komen we tot de volledige build van de Phanteks Evolv Micro-ATX. Met de juiste hardware op zijn plaats wordt dit beestje alleen maar mooier.
[anchor]
De Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass… een nieuw Evolv verhaal met een herkenbaar ontwerp. Hoe goed is deze Micro-ATX variant en wat mag je verwachten? Je leest het hieronder.
Volledig subjectief maar toch misschien iets te doordringend, geprikkeld en gestimuleerd; de Evolv blijft een heerlijke behuizing om te zien. Of het om de ATX, Micro-ATX of Mini-ITX variant gaat; kwijlend mooi. Deze kleine Micro-ATX krachtpatser van 9 kilogram krijgt 5 jaar garantie met zich mee. Hiermee laat Phanteks vertrouwen zien, niet alleen naar de klant, maar juist ook naar het afgeleverde product.
Het geharde glas is een mooie toevoeging, vooral in de uitgevoerde vorm met openslaande deuren. Tevens zijn deze te verwijderen om jezelf het een stuk makkelijker te maken tijdens het bouwen. Beide deuren openen zich als vleugels, het gevoel van de Cosmos II destijds met openslaande deuren kwam heel dichtbij. Geloof me: dit was een mooi moment, *pinkt een traantje weg*. Dat Phanteks met de Evolv Micro-ATX zou inspelen op mijn emoties had ik niet verwacht. Intern vinden we voldoende ruimte om je hardware eenvoudig te plaatsen. De PSU-cover is een mooi dekmantel voor de voeding en zijn kabels. Wel mis ik in deze PSU-cover een opening voor de PCI-e kabels richting de videokaart, deze zit namelijk wel op de Evolv ATX variant verwerkt.
Bouwkwaliteit is meer dan in orde. Diverse onderdelen op de behuizing voelen machtig aan. Aluminium en geharde glas van 3mm dik is een puike combinatie. Daarmee kom ik nog even terug op de panelen van gehard glas. De aangebracht magneetjes op de panelen zelf, om contact te maken met het frame van de behuizing zijn niet enorm krachtig. Wanneer er kabels tegen de panelen leunen, hebben deze de neiging om snel open te gaan. Het verzorgen van je kabelmanagement is in het geval van de Evolv een pre. In veel gevallen ren je niet rond met de behuizing in je handen, doe je dit wel; voorzichtigheid is geboden.
Het ontwerp vraagt gewoon om mooie en moderne hardware. Videokaarten van maximaal 319mm gaan huisvesten zich zonder enkel probleem in de behuizing. Een CPU-koeler van 192mm en diverse formaten aan radiators doen gewoon mee. Een custom loop moet geen enkel probleem zijn, gezien de beschikbare ruimte en flexibiliteit. De meegeleverde pomp bracket maakt het plaatsen van je pomp nog makkelijker.
De Phanteks Evolv staat hoog op mijn behuizinglijstje als het om favorieten gaat. Een goede gedeelde plaats met de Cosmos II is het zeker. De Phanteks Evolv Micro-ATX bewijst nogmaals, net als de Evolv ATX variant dat design, ruimte en flexibiliteit goed samengaan als één concept. In het geval van Phanteks noemen ze dit de Evolv. Wederom ben ik erg gelukkig met het afgeleverde resultaat. Gelukkig zijn er ook wat minpuntjes te vinden, ruimte voor verbetering is altijd goed. Voor de prijs van circa 118 euro haal je iets moois en functioneels in huis.