Review: Phanteks Enthoo Evolv Shift Zwart
Links: Phanteks Enthoo Evolv Shift Zwart productpaginaATX, Micro-ATX en Mini-ITX moederborden, de basis voor het bepalen van de omvang van je systeem. Ga je anno 2017 voor ruig en groot, kies je liever een middenmoter of bouw je klein en krachtig. We zien steeds meer fabrikanten kleinere videokaarten lanceren om zo compact mogelijk te gaan. Toch is een kleine videokaart in samenhang met compact niet altijd nodig. Er zijn al meerdere behuizingen die hier creatief mee omgaan. De Phanteks Evolv Shift is er daar één van.
Een Mini-ITX build vergt altijd wat meer voorbereiding. Je moet eerder nadenken over lengtematen en eventuele beperkingen, niet alleen in de voorbereiding maar ook tijdens het inbouwen. Zo heeft de Shift mij aardig wat tijd gekost om alles netjes in de behuizing te krijgen. De toren behuizing heeft bijzondere aspecten, waar je als bouwer in sommige gevallen echt rekening mee moet houden. Tijdens het bouwproces is het verkeerd monteren en een blokkerend schroefje heel normaal. De gebruikershandleiding heb ik in tijden al niet meer zo gretig doorgelezen. Let’s Shift forward! Op naar een nieuwe avontuur met genoeg gesprekstof. Op het moment van schrijven kost de Phanteks Evolv Shift circa 109 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Een behuizing met voorbereiding. Het vooraf informeren naar de mogelijkheden is een belangrijk onderdeel. Met welke specificaties krijg je bijvoorbeeld te maken. Dat er een Mini-ITX moederbord in deze toren gaat is opzich duidelijk. Ook moet je rekening houden met een SFX-voeding, zeg maar een baby voeding. Ik vond het gewoon jammer dat ik de voeding uiteindelijk in de behuizing moest wegduwen, zo schattig!
Het Shift torentje is 470mm hoog, 170mm breed en 274mm diep. Aan de afmetingen te zien gaan de onderdelen vooral verticaal mee in de behuizing. De constructie is voorzien van twee geanodiseerde aluminium panelen samen met nog twee panelen van gehard glas. Het geharde glas bevindt zich op de zijkanten waar je het moederbord ziet, en op de tegenovergestelde zijde de videokaart. Een radiator van maximaal 120mm past in de voorzijde en onderzijde van de behuizing, hier vertel ik je dadelijk graag nog wat meer over in de praktijkervaring. Aangezien ik hier nog wat kleine details ben tegengekomen die je wellicht verder op weg kunnen helpen. Ook past er een radiator in met twee 120mm fans op zijn plaats, let wel op dat deze radiator een maximale hoogte van 27mm mag hebben.
Een 120mm AIO-set gaat met deze behuizing het mooiste samen. CPU-koelers van maximaal 82mm hoog kunnen in de behuizing, een formaat die veel mensen niet standaard op de plank hebben liggen thuis. Bij videokaarten zien we geen enkel probleem, het maximale formaat is 350mm. Een moderne 1080/1080Ti past in deze behuizing. Wanneer je een radiator in de onderzijde van de behuizing plaatst moet je rekening houden met je beschikbare ruimte. De radiator i.c.m. een fan snoept namelijk wat ruimte weg voor je videokaart. Pakken we een Asus ROG Strix GTX1080, dan zitten we ongeveer op 30 cm, op dit moment heb je nog 5 cm over, wat best pittig kan zijn met een dikkere radiator.
We starten deze review met een overzicht van de toegepaste componenten. Een Mini-ITX moederbord, een SFX-L voeding, een 120mm AIO-set en een volwaardige GTX1060. De Shift komt in een langwerpige verpakking. Eenmaal opengemaakt krijg je direct een gebruikershandleiding te zien. Tijdens het demonteren en inbouwen is deze handleiding een enorme aanwinst, aangezien ik geen idee had waar ik moest beginnen.
De Shift a.k.a. het torentje presenteert zich. Geanodiseerde aluminium, gehard glas met een unieke vormgeving kortom smullen! Qua vormgeving doet Phanteks met de Shift iets unieks, net als de fabrikant eerder deed met de Evolv Enthoo line-up. Op de voorzijde van het aluminium paneel siert de Phanteks naam.
De selectie aan foto’s tijdens het schrijven van deze review voelen ietwat intiem aan. Bijzondere producten maakt het schrijven van een review des de leuker. Bovenop de Shift vinden we een plastic grill met twee knoppen. De grote knop is bestemd voor het aan- en uitzetten van de computer. Het kleinere knopje is bestemd om de RGB-verlichting aan te sturen. Mocht je gebruik maken van een RGB-strip gekoppeld aan een Phanteks LED-connector, deze connector is in de behuizing te vinden, dan verandert de kleur direct bij een simpele druk. De aluminium panelen samen met het geharde glas voelen solide aan, het is dan ook jammer om te zien dat de grill van plastic is. Met een simpele druk op de grill opent de bovenzijde van de behuizing zich. Hieronder zit de verzamelplek voor je aansluitingen op het I/O van je moederbord, de videokaart en een serie aan duimschroeven. De duimschroeven zijn aangebracht om de panelen van de behuizing te demonteren.
We doen nog even een rondje om de behuizing en lichten het één en ander toe. Er bevindt zich aan de achterzijde van het aluminium paneel een opening. Dit is de opening om kabels vanaf je computer en randapparatuur te begeleiden richting het I/O en de videokaart. Aan de onderzijde vinden we een plastic poot met rubberen voetjes. Deze is met een simpele trekbeweging te verwijderen. Je moet deze verwijderen wil je de behuizing goed kunnen inbouwen.
Op de rand tussen het aluminium paneel en geharde glas komen we twee USB 3.0 poorten tegen. De randen tussen de panelen zijn voorzien van kleine sleuven voor de airflow. Ook de onder- en bovenzijde functioneren als opening om warme lucht af te voeren. De behuizing is zowel verticaal als horizontaal te positioneren.
We hebben nu volledig de buitenkant besproken, door naar de binnenkant van de Shift!
De binnenkant was vooral het moment dat de gebruikershandleiding nodig had. Na tig keer rondom de tafel te hebben gelopen, moest ik toch een keer iets gaan doen. Heel basic ben ik op de eerste bladzijde begonnen, het boekje is overigens erg verzorgd en full-color bedrukt. De eerste stap was het losdraaien van de duimschroeven onder de grill aan de bovenzijde van de behuizing. Ieder paneel heeft twee duimschroeven, waarna je deze omhoog tilt en los klikt. Op de panelen zijn kogeltjes te vinden die in de behuizing wegvallen, vervolgens draai je de duimschroeven aan om de panelen op hun plaats te houden.
Van de 6.6 kilogram blijft er zonder panelen weinig van het gewicht over. We hebben nu het naakte frame van de Shift in handen, vertel dit a.u.b. niet tegen mijn vriendin! Op het frame zitten velcro-straps om kabelmanagement wat eenvoudiger te maken.
Het eerste wat opvalt is de PCI-e risercard/extender. Door het formaat van deze behuizing en de oriëntatie, bevindt de videokaart zich achter het moederbord tray. De behuizing is in meerdere lagen opgesplitst. Naast het moederbordtray voor het Mini-ITX moederbord zit één vooraf geïnstalleerde 140mm fan. Deze kan met een moederbord op zijn plaats gewoon blijven zitten, wat ik je overigens wel aanraad voor direct airflow op het moederbord. Er zijn vier afstandsbusjes aangebracht om je moederbord direct in de behuizing te gooien, letterlijk!
Draaien we de Shift om, dan komen we bij de PCI-e aansluiting. Hier krijg je de volledige ruimte om een videokaart van maximaal 350mm te monteren. Het moederbord en de videokaart krijgen met deze methode twee aparte compartimenten, wat leuk is om beide onderdelen te bewonderen door het geharde glas.
Naast de PCI-e risercard/extender zitten twee 2.5" sloten voor SSDs. Je kunt deze makkelijk verwijderen en weer terugplaatsen zonder te hoeven schroeven in de behuizing. Dadelijk geef ik je nog wat advies welke volgorde van inbouwen je het beste kunt aanhouden.
Op de onderzijde vinden we een power connector voor de voeding. Vervolgens vinden we binnenin een kabel om door te lussen op je voeding. Phanteks heeft gekozen om de voeding dieper in de behuizing te plaatsen, om meer ruimte te besparen. Het vermijd ook een hoop gekloot met het aansluiten van je voedingskabel. Nu is het aansluiten extern en klaar. Verplaatsen? Geen probleem… Shift!
Als laatste verwijderen we de onderzijde van de behuizing, een simpele trekbeweging voldoet. Nu is de Shift volledig gestript en klaar voor het inbouw avontuur. Hier vertel ik je graag meer over mijn persoonlijke ervaring, en laat ik je nog wat meer zien van de inhoud. Het praat bij deze behuizing wat makkelijker als je aan het inbouwen bent, vooral voor het plaatsen van bijvoorbeeld een AIO-set. Met een foto erbij heb je dan een beter beeld hoe de Ryzen Shift vorm krijgt.
Volledig gestript en klaar om in te bouwen. Ik ben begonnen bij de voeding, de bequiet! SFX L Power 600W. Ik moest voor deze build een voeding SFX-voeding regelen, alles wat hier standaard ligt is ATX. Je hebt van die schattige honden en katten filmpjes, vanaf nu zijn die allemaal wack! Sinds ik deze ini-mini voeding in handen heb gehad heeft schattigheid een nieuwe definitie gekregen.
De bequiet! SFX L Power heeft connectors die net buiten de behuizing van de voeding zelf steken. Proactief had ik de voeding al in de Shift vastgeschroefd, vervolgens wilde ik de kabels aansluiten, hier kwam ‘OH-momentje’ nummer één. Met de kleine ruimte kreeg ik de kabels onmogelijk aangesloten op de voeding. Een leermoment, verwijderen, kabels aansluiten en er opnieuw erin. De opstaande connectors van de bequiet! SFX L Power zitten vrij krap in de behuizing, het was even een goede draai vinden om de voeding te monteren. Ook moest ik alle kabels zo plat mogelijk op de voeding vouwen om deze te kunnen plaatsen. Met wat zweet (geen bloed) kwam het uiteindelijk allemaal goed.
Vanaf dit moment ging het dus fout:
Ik moest vervolgens ergens schroefjes vandaan halen om het moederbord te monteren. Ik was het doosje aan accessoires met o.a. schroefjes volledig vergeten. Nog even op de foto en vervolgens weer aan de Shift Arbeid.
De ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITXac op zijn plaats, schroefjes plaatsen en vastdraaien maar. Het is niet dat je het wiel met de Shift opnieuw moet uitvinden, wel vereist het een logische benadering. Zo heb ik vooraf gekeken naar de plaatsing van de CPU_Power_Connector op het moederbord. Zo kon ik de kabels alvast op de gewenste plaats begeleiden via de openingen in de behuizing. ATX-connector erin, USB 3.0, Power_SW vanaf het front I/O en de PCI-e aansluiting in het PCI-e slot drukken ter voorbereiding van het monteren van de videokaart. Terwijl ik aan het rommelen was bewoog er een plastic klepje. Dit klepje kun je blijkbaar omhoog liften om connectors en kabels netjes weg te werken.
Eindelijk begon de build een beetje vorm te krijgen. Ik kan mij niet herinneren dat ik zo lang ben bezig geweest voor een review met een behuizing. Lees het boekje, take your time en geniet! De espresso was hier al twee keer koud geworden door de intensieve inbouw sfeer. Met het moederbord op zijn plaats was het tijd om nu nog een SSD te plaatsen. De kabels vanaf de SSD kun je uit laten komen aan de achterzijde, afhankelijk hoe je de SSD plaatst op de bracket.
In het verleden gebeurde het wel vaker: het I/O schild vergeten na de installatie van het moederbord. Serieus, mijn review avonturen gaan niet alleen over rozengeuren, lavendel op een berg en pullen bier met bitterballen. Het I/O zit onder de plastic gril aan de bovenzijde van de behuizing, hier komen de videokaart aansluitingen dadelijk ook uit. We komen hier nog een RGB LED-strip connector tegen van Phanteks. RGB EVERYTHING! We pakken er een Phanteks RGB LED-strip bij voor wat extra kleur. Langs de rand aan de zijde van het moederbord is een mooie rand om deze vast te zetten. De strip is voorzien van magneetjes, geen gezeur met plakstripjes.
Hoog tijd om de waterkoeling te plaatsen. Ik heb ervoor gekozen om deze aan de onderzijde van de behuizing te plaatsen. De fan kan via de onderzijde direct lucht aantrekken. Met een beetje gepuzzel was het lastig om de voet van de behuizing weer vast te klikken. De standaard schroeven van de MasterLiquid 120 hebben grotere koppen, zodat je deze met de duim kan aandraaien. Ik moest uiteindelijk deze schroeven vervangen voor schroeven met een kleinere kop, daarna ging de voet van de behuizing wel dicht. Op de derde foto onder deze alinea staat de behuizing ondersteboven, de radiator zit hier zoals toegelicht onderin de behuizing.
De laatste stap is het plaatsen van de videokaart. Ik heb zoveel mogelijk ruimte bewaard om dit te doen, door kabels zoveel mogelijk weg te werken. Een mooie toevoeging is het railsysteem met de PCI-e aansluiting erop. Je kunt door twee schroefjes losser te draaien de PCI-e aansluiting verschuiven, zodat je ook bredere videokaarten kunt plaatsen. Vervolgens draai je de schroeven weer vast, klik je de videokaart in de PCI-e aansluiting en kun je de videokaart met een duimschroef bovenin de behuizing vastdraaien.
*Kijkt naar de klok* waarna het volledige besef van tijd vervaagd, maar heb je wel een goed gevulde Shift. Met alles op zijn plaats komt de build bijzonder samen. Dat verdient wel wat extra foto’s met en zonder panelen!
Voordat we doorgaan naar de conclusie nog wat foto’s met de Shift in actie. Bovenop de behuizing zit een LED, deze verkleurd mee met de gekozen kleur en de RGB LED-strip. Verder heeft de Shift geen eigen LED toevoegingen standaard uit de verpakking.
Met de meegeleverde rubberen dopjes kun je de behuizing ook horizontaal positioneren. Deze plaats je over de metalen look-a-like duimschroeven op het paneel van geharde glas.
De Phanteks Evolv Shift is een bijzondere verschijning. Het is weer even iets anders dan de gemiddelde behuizing. Het voelt een beetje aan als de Enthoo Evolv destijds, een gewaagde designkeuze. Met de Evolv Shift doet Phanteks het opnieuw. De bouwkwaliteit van de aluminium panelen samen met het geharde glas zijn geweldig. Voor een kleine behuizing als de Shift is de 6.6 kilogram flink, het gewicht gaat samen met een gevoel van robuustheid en degelijkheid.
Uniek is intiem… sexy geworden! De Evolv Shift laat een goede indruk achter. Over de lay-out van de behuizing is goed nagedacht. Ook de handleiding bevestigd deze lay-out en neemt je stap-voor-stap mee in het bouwproces. Ga je als kip zonder kop bouwen… ahem… Pim! Dan kan het bouwproces knap lastig zijn. Volg je netjes de handleiding, dan komt alles op zijn Shiftjes terecht. Sommige onderdelen op het frame voelen wat minder solide aan. Denk hierbij aan het railsysteem voor de videokaart met de PCI-e aansluiting, het metaal is hier vrij kwetsbaar.
De Evolv Shift heeft een hoge acceptatiegrens: plek voor moderne hardware. Knal er een Mini-ITX moederbord in, je werkgeheugen, een 120mm AIO set of CPU-koeler tot 82mm hoog, een SFX-voeding en een volwaardige videokaart. Tevens is er voldoende ruimte om nog een AIO-set te plaatsen van 120mm. Het plaatsen van een full-size videokaart is episch in de form factor van de Shift. Met het geharde glas kun je de componenten bewonderen vanaf twee zijdes, vooral de videokaart en zijn backplate laten een goede indruk achter.
Wil je wat anders neerzetten, verticaal of horizontaal? De Phanteks Evolv Shift is je kameraad. Een SEXY behuizing met de London Look. Voor de prijs krijg je een bijzondere Mini-ITX behuizing, waar je met veel componenten gewoon aan de slag kunt. Ga je voor compact en krachtig? Dan is de Evolv Shift zeker een behuizing om op je verlanglijstje te zetten, het is ondertussen al bijna Sinterklaas…