Sponsor

Review: Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass

Behuizing

85%
Flexibel en ruimtelijk

In het kort

De Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass behoudt zijn goede eigenschappen van de originele versie. Als toevoeging zien we een zijpaneel van gehard glas en extra SSD bays. De flexibiliteit en ruimte in de behuizing maakt de Enthoo Luxe een zeer aangename behuizing om mee te werken.

  • Design

+ Degelijke bouw en zeer netjes afgewerkt.
+ Flexibel en ruimtelijk bouwen dankzij de afmetingen.
+ RGB-verlichting op de randen ondersteunen nu Mystic Lightning (MSI) en AURA (ASUS).
+ Standaard vier 140 mm fans meegeleverd samen met een fan-hub.
+ Veel kabelmanagement mogelijkheden (uitsparingen, velcro straps en tay-rips).
+ Ideaal voor high-end builds en custom water cooling.
+ Zijpaneel van gehard glas op twee scharnieren en verwijderbaar.
+ Prijs-kwaliteitsverhouding prima op orde.

- Geen USB 3.1 (Type-A of Type-C) op de voorzijde.
- Maar twee SSD (2.5") trays, terwijl er vier plaatsen beschikbaar zijn.

Review: Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass

Links;

Op het programma van vandaag staat de Phanteks Enthoo Luxe, deze kast krijgt nog twee extra woorden in zijn volledige benaming, namelijk: Tempered Glass. Ook de Enthoo Luxe moet er bij Phanteks aan geloven. Meerdere behuizingen van Phanteks krijgen een glazen facelift samen met nieuwe features. De RGB-verlichting op de randen van de behuizing gaan nu samen met verschillende RGB-programma’s van moederbordfabrikanten, waardoor er ondersteuning is voor: Mystic Light van MSI en AURA van ASUS. Je kunt dus de bestaande programma’s van deze fabrikanten gebruiken om ook de Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass aan te sturen.

Als het om formaat gaat blijft de Enthoo Luxe een bakbeest, dit is wel even andere koek na wat mid-tower behuizingen, houd dus rekening met voldoende ruimte op/of onder je bureau. Het nettogewicht van de verpakking met behuizing zit rond de 16 kilogram, het rondzeulen met de verpakking is al een bevestiging op zichzelf dat het om een flinke behuizing gaat. Laten we de gedetailleerde specificaties eens nader ontdekken in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass circa 150 – 160 euro.


Een overzicht van de specificaties:De Enthoo Luxe behoudt dezelfde afmetingen als zijn voorganger, waarbij de binnenkant wat kleine veranderingen krijgt. De behuizing is 560 mm hoog, 550 mm diep en 235 mm breed en heeft een nettogewicht van 14 kilogram. Het zijpaneel van gehard glas maakt de behuizing een klein beetje zwaarder dan zijn voorganger met een acryl zijpaneel. Gezien het formaat en gewicht is het niet zo gek dat de Enthoo Luxe bestempeld wordt als full tower behuizing.

Intern vinden we dan ook aardig wat mogelijkheden voor hardware. Denk hierbij aan drie 5.25” bays, zes gecombineerde 3.5”’/2.5’’ bays en nog eens vier 2.5’’ bays. Met de 2.5’’ bays beweegt de Enthoo Luxe mee met de nieuwer markt. Zijn voorganger had twee 2.5’’ bays, waar er nu twee bij zijn gekomen op de harde schijf kooien. Ook als het om plaatsing van fans gaat zien we veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een zes 120 mm fans te plaatsen of 5 140 mm fans. Het kan ook niet anders dat dit samengaat met flexibiliteit voor het plaatsen van een radiator. In de voorzijde kan je een 240 mm radiator kwijt, bovenin een 360 mm of 420 mm radiator, achterin een 120 mm radiator en onderin een 240 of 140 mm radiator, naar mijn idee keuze genoeg!

Videokaarten zoals de GTX 1080, 1070 en 1060 of de RX580 zijn geen probleem. Je kunt videokaarten tot maximaal 347 mm kwijt. Ook als het om CPU-koelers gaat past vrijwel iedere CPU-koeler wel in de Enthoo Luxe. Koelers tot 193 mm zijn acceptabel om het glazen zijpaneel nog te kunnen sluiten. Vrijwel alles is qua ruimte wel mogelijk, we zien bijna geen belemmeringen voor hedendaagse hardware. Kabelmanagement kun je netjes wegwerken achter de PSU cover, en achter het moederbordtray heb een royale ruimte van 26 mm voor kabels.

De Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass kom in twee smaakjes: zwart en antraciet grijs. In deze review bespreek ik de Enthoo Luxe in het antraciet grijs. Standaard geeft Phanteks on-site een garantie van 5 jaar.


De Enthoo Luxe komt in een aangepaste verpakking, met op de afbeelding een foto met gehard glas, zo is het gelijk duidelijk dat het om de nieuwe versie gaat. Zoals al eerder vermeldt weegt de verpakking netto 16 kilogram. Ik heb toch aardig wat met dit bakbeest moeten rondzeulen tijdens mijn buitenfotografie sessie. Binnenin de verpakking vinden we piepschuim en folie ter bescherming.


We kunnen direct door naar de Enthoo Luxe, aangezien de accessoires zich binnenin de behuizing bevinden. Qua look & feel is deze versie met gehard glas gelijk beleven aan zijn voorganger. Nu waren er al keurige details te vinden op de behuizing. Ik heb het hier o.a. over de zijpanelen, het kunststof en de plaat aan de voorzijde op het rooster. De ventilatieplaat is vervaardigd uit aluminium en net als het kunststof gezandstraald, dit geeft een mooi effect met lichtval. Niet alleen is het leuk voor het oog, maar is het voor de degelijkheid van het materiaal een mooie upgrade. Pakken we het totaalplaatje, dan zien we een vrij deftige behuizing. Het design heeft kleine elementen waarmee het speelt, o.a. de voorzijde en randen die voorzien zijn van LED-verlichting. Verdere vormen zijn vrij authentiek als het om het gemiddelde beeld gaat van een behuizing. Naar mijn inzien prima voor gebruikers die wat degelijks en moderns willen op hun bureau, zonder dat dit extreme vormen aanneemt.

Voordat ik al te veel prijs geef gaan we stapsgewijs door de buiten- en binnenkant van de behuizing heen. We beginnen met de voorzijde van de behuizing. Hier vinden we een ventilatierooster voor de achterliggende fans. Je kunt achter het voorpaneel drie 120 mm of twee 140mm fans kwijt. De aluminium plaat is met het oog te onderscheiden van de kunststof randen, een mooi detail wat de naam ‘Luxe’ extra benadrukt. Op de voorzijde vinden we drie uitneembare schildjes voor de 5.25” bays. Niet ver daarboven vinden we het front I/O, bestaande uit: twee USB 3.0 poorten, twee USB 2.0 poorten, een 3.5 mm audio- en microfooningang, een resetknop en een knop om te wisselen tussen de pre-set RGB-verlichting profielen. Mocht de setup al draaiende hebben met Mystic Lightning of AURA: de verlichting op de Enthoo Luxe wordt verkozen boven de softwarematige instellingen. Bij het indrukken van de knop moet je via de Mystic Lightning of AURA het gewenste LED-effect opnieuw instellen. Daarna zal je computer altijd standaard weer opstarten met de laatste instellingen via de software.

De Enthoo Luxe Tempered Glass is een vrij recente behuizing. Hierdoor mis ik eigenlijk de toevoeging van een USB 3.1 (A-Type of C-Type) aan de voorzijde van de behuizing. Een HDMI-aansluiting voor VR-oplossingen had ook leuke optie geweest, alleen weegt dit voor mij minder zwaar dan het ontbreken van een USB 3.1 aansluiting.
Aan de bovenzijde van de behuizingen vinden we de powerknop, samen met één groot oppervlak met mesh. Deze is met een simpele druk te verwijderen, waarna je toegang krijgt tot het bovengedeelte van de behuizing. Hier is plek voor 120 en 140 mm fans, en een radiator tot maximaal 420 mm.Achterop zien we een uitsparing voor een fan, 8 expansiesloten en een opening voor de PSU. Met de huidige generatie aan 1080 Ti’s, die vrijwel allemaal 2.5-slots zijn kun je met een totaal van 8 expansiesloten lekker los gaan. In een SLI-opstelling hou je nog ruimte over voor overige PCI-e insteekkaarten.Gooien we de Enthoo Luxe op zijn zijde, dan zien we maar liefst zes rubberen voetjes. De behuizing staat net wat hoger om luchttoevoer te bevorderen. We vinden hier ook twee verwijderbare stoffilters die de volledige onderzijde bedekken.Als laatste onderdeel van de buitenkant blijft het zijpaneel van gehard glas over. Op voorgaande foto’s heb je al een impressie gekregen van dit zijpaneel. Een mooie toevoeging zijn de zwarte randen op het paneel. Het is een subtiele manier om kabels, connectors of LED-strips net wat meer uit het oog te houden. Door twee duimschroeven te verwijderen kun je het zijpaneel openklappen. Naar inschatting kun je het paneel met een draai van +/- 200 graden openen. Om het bouwen nog plezieriger te maken kun je deze ook verwijderen.Eenmaal geopend belanden we in de binnenkant van de behuizing, wat ons brengt bij het volgende hoofdstuk: de binnenkant.


De eerste impressie van de binnenkant is erg ruimtelijk. Aanvullend kun je zelf nog meer ruimte creëren in de behuizing als je brackets verwijderd. De afstandsbusjes zijn vooraf al gemonteerd voor een ATX-moederbord. Voor E-ATX moederborden zul je zelf nog afstandsbusjes moeten bijplaatsen, en voor kleinere moederborden moet je er wat verwijderen. De eerste twee 140 mm fans zijn direct zichtbaar, in de behuizing komen we ook een kartonnen doosje tegen met accessoires. In dit doosje vinden we een handleiding, een reservoir samen met een pomp bracket en een net doosje aan schroefjes. Om de kabelmanagement nog verder op orde te krijgen ontvangen we ook nog wat tay-rips en velcro straps.Intern is de behuizing voorzien van veel rubberen uitsparingen voor kabelmanagement. Deze zijn aangebracht op logische plekken voor o.a. de CPU-Power connectors, de ATX-connector en de pin-connectors die vanaf het front I/O komen. Dit biedt kansen om kabels clean weg te werken. Nog een grote toevoeging voor het verbergen van kabels is de PSU cover. Deze kun je via de achterzijde losmaken door drie duimschroeven te verwijderen. Je bent tijdens het bouwen verplicht om deze te verwijderen, anders kun je geen PSU plaatsen. Ook op de PSU cover vinden we een rubberen uitsparing voor de PCI-e Power connectors op je videokaart.Het zijpaneel van gehard glas ligt op een zachte padding als deze gesloten is, wel zo fijn om beschadigingen en trillingen tegen te gaan. Voor vervoer, mocht je dit bakbeest willen meenemen is het ook een fijne toevoeging.


Je snokt het voor- en bovenpaneel letterlijk van de behuizing af. Let wel op dat je dit met voorzichtigheid doet, er lopen namelijk kabels naar het voor- en bovenpaneel voor de RGB-verlichting op de randen. Met name het bovenpaneel vereist wat meer voorzichtigheid. Op het voorpaneel vinden we intern een stoffilter, deze is te verwijderen voor een periodieke schoonmaakbeurt.

Bij het verwijderen van het voorpaneel blijft het I/O paneel intact. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om deze kabels. We zien de aangebrachte LED-strip op de randen nu ook goed terug.Door naar de achterzijde, het hok voor al je kabels en opslagmedium. Met 26 mm aan spelingsruimte achter het moederbordtray, heb je aangenaam veel ruimte om te werken. Nog niet besproken, maar wel aanwezig: een fan-hub. Je voedt de fan-hub met een SATA-connector. Om gegevens uit te lezen verbind je deze met één enkele 4-pin connector. Let wel op dat je onderscheid maakt tussen de 4-pin connectors. Ik zou een CPU_FAN connector gescheiden houden, en een andere 4-pin connector uitkiezen om de fan-hub aan te sturen.
De harde schijf kooien zijn makkelijk te verwijderen dankzij de duimschroeven. Door dit te doen creëer je minder weerstand voor de front fans, waardoor deze efficiënter de luchttoevoer in de behuizing kunnen blazen. Iedere kooi kan drie 3.5’’ of 2.5’’ schijven kwijt, na het verwijderen zien we direct meer ruimte.

Op de bovenstaande afbeeldingen zien we ook twee deticated spots voor de SSD bays. Deze schuif je makkelijk op de aangebrachte noppen, aan de voorzijde van de behuizing vinden we ook noppen voor twee SSD bays, deze zijn alleen te vinden in de Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass, dus niet in zijn voorganger.Als bouwer krijg je genoeg middelen met de Enthoo Luxe om comfortabel te bouwen. De velen rubberen uitsparingen, de velcro straps en ankerpunten voor tay-rips maken het net wat makkelijker.


Het inbouwen was een genot met Enthoo Luxe, niet geheel onverwachts zou je zeggen, gezien de ruimte. Tijdens het bouwen heb ik geen belemmeringen gevonden in de mogelijkheden. Ik vond het van belang dat mijn Nepton 240M (240 mm radiator), in de bovenzijde van de behuizing paste, zodat ik alleen vanaf de zijkant de fans zou zien. De fillport op de Nepton 240M leverde wat problemen op met het plaatsen, waardoor deze meer naar het midden moest. Een normale radiator zonder fillport zou dit probleem niet veroorzaken.


Om de behuizing net nog wat flitsender te maken heb ik extra RGB LED-strips aangebracht samen met sleeved kabels, deze zijn ook afkomstig van Phanteks. De RGB LED-strips zijn direct aan te sluiten op de LED-connectors van de behuizing zelf. Je vindt de connectors aan de achterzijde van het moederbordtray. Zodra je deze aangesloten hebt maak je alleen nog de verbinding met een 4-pin connector op het moederbord zelf. Op deze manier kon ik mijn AURA-verlichting binnen- en buiten de behuizing showen.
Ben je een kabeltje vergeten tijdens het bouwproces? Geen probleem! Met de Enthoo Luxe prik je er gerust een kabeltje bij. Om het moederbord en overige onderdelen is er altijd voldoende ruimte om een kabel alsnog aan te sluiten. Met een radiator op zijn plaats kun je alsnog compact bouwen, aangezien je de radiator in het bovengedeelte kunt wegwerken. Het enige wat dan uitsteekt zijn de fans op de radiator, waar je nog gemakkelijk met je hand kunt tussen reiken.Achter het paneel bevindt zich met de 26 mm ruimte voor kabelmanagement, hier zul je in de praktijk ook merken dat je voldoende ruimte hebt. Molex of SATA-connectors die achter het moederbordtray bungelen zijn geen probleem. Tot mijn grote verbazing kon ik het zijpaneel plaatsen zonder druk, of zonder deze te forceren, op dat moment had ik nog niet alles netjes vastgebonden met tay-rips en velcro straps. Eigenlijk bewijst de Enthoo Luxe zich prima als vriendelijke partner in het bouwen van een computer. Je zou er bijna lui van worden en je kabelmanagement minder mooi achterlaten in de behuizing. Nee, zonder gekkigheid. De Enthoo Luxe is dan wel een flinke behuizing, bouwen en kabelmanagement is een waar genot in deze behuizing. Glazen paneeltje erop en aansluiten maar.Dan is het eindelijk tijd om de LED-verlichting op de randen eens goed te bekijken. Ik heb de behuizing veelal op het ‘regenboog effect’ staan vanuit de ASUS AURA software. Dit maakt de totaal set een kleurvolle kerstboom. De powerknop is ook voorzien van een RGB-LED, een leuke extra om het totaal-RGB-plaatje compleet te maken.
De Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass is een complete behuizing met vrijwel alle denkbare features. Tevens is de behuizing een genot om in te bouwen, waarin vrijwel alles mogelijk is dankzij de zeeën aan ruimte. Wat mag je nog meer verwachten van de Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass?

Het zit hem in de naam, je ziet hem al shinen op de productverpakking en eenmaal in handen voelt het compleet aan. Ik heb het natuurlijk over het zijpaneel met gehard glas. Een verfijnde toevoeging wat de Enthoo Luxe net wat completer maakt. Het lijkt heel simpel, we zagen het eerder in mijn Phanteks Enthoo Pro M Tempered Glass review, de toevoeging van gehard glas maakt de behuizingen net wat strakker. Bij de Enthoo Luxe werkt dit concept ook, waardoor de behuizing net wat meer ‘body’ krijgt.

Het uitwerken van de RGB-verlichting op de randen is naar mijn mening ook goed gelukt. Phanteks werkt samen met de RGB-ecosystemen van MSI (Mystic Lightning) en ASUS (AURA). Nu er veel RGB producten op de markt te vinden zijn, wordt deze feature alleen maar leuker. Toen de originele Phanteks Enthoo Luxe ergens in 2014 op de markt kwam, was RGB nog niet zo populair. Wat mij betreft doet Phanteks er goed aan om met verschillende fabrikanten samen te werken. Dit maakt het voor de eindgebruiker alleen maar breder toepasbaar, en een beetje samenwerken voor betere resultaten, daar is niks mis mee!

De Phanteks Enthoo Luxe behoudt een vrij authentieke behuizing vorm, met hier en daar wat design elementen. De gezandstraalde panelen is er één van, deze geven de behuizing een heerlijke afwerking. Het front I/O voldoet, alleen is het gemis van een USB 3.1 aansluiting (Type-A of Type-C) groots. Phanteks had naar mijn mening er goed aan gedaan om ook dit te actualiseren. De toevoeging van twee 2.5’’ SSD bays is dan wel weer aangenaam. Daarbij mogen we niet vergeten dat er al een rijkheid aan ruimte is voor diverse opslagmedium. Het zal hem wel in het formaat zitten van de behuizing.

Sommen we nog wat features op: uitgebreide radiator mogelijkheden tot 420 mm, een reservoir en pomp bracket voor custom loops, standaard vier 140 mm fans meegeleverd, een fan-hub, voldoende ruimte om in te bouwen en voor kabelmanagement en genoeg rubberen uitsparingen om je kabels netjes te begeleiden. De Phanteks Enthoo Luxe laat ook anno 2017 nog spierballen zien. De adviesprijs tijdens release komt gemiddeld overeen met dat van de originele Phanteks Enthoo Luxe, in sommige gevallen zal deze variant 10 – 15 euro duurder zijn, is de 10 – 15 euro waardig genoeg om de Phanteks Enthoo Luxe te rechtvaardigen met gehard glas? Wat mij betreft wel, oftewel: ‘Don’t Change a Winning Concept!’

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid