Review: Philips 245C7QJSB
Links;De Philips 245C7QJSB werd in februari aangekondigd door MMD. Terwijl je dit leest denk je misschien wel: “MMD?" MMD is een heeft de licentie van Philips om schermen te produceren- te verkopen onder de naam van Philips.
De Philips 245C7QJSB, oftewel de Philips Moda is een 24 inch IPS monitor met een resolutie van 1920×1080. Blikvanger is de standaard/poot in samenhang met het dunne ontwerp. Het scherm heeft een buitenrand van 2,5mm en een dikte van 5,2mm. Dunne afmetingen om dadelijk tijdens het uitpakken eens goed op beeld te zetten. MMD richt zich met de Moda vooral op de thuisgebruiker, met en lichte nadruk op productiviteit en entertainment. In deze review gaan we ondervinden of de Moda deze ervaring levert. Op het moment van schrijven kost den Philips 245C7QJSB circa 219 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Philips 245C7QJSB heeft een IPS-paneel, interessant voor de kijkhoeken, contrast en accurate kleuren. We zien vaak dat bij IPS-techniek bewust gekozen wordt voor productiviteit, entertainment of grafisch vormgeven als doelgroep. Waar we vaak zien dat gaming schermen voorzien zijn van een TN-paneel. De responsetijden van een TN-paneel zijn aanzienlijk beter dan dat van een IPS-paneel. Hier zit dan ook de overweging als gebruiker. Dit wil niet zeggen dat gaming totaal niet mogelijk is op een IPS-scherm. Als je kleur- image kwaliteit boven een snellere responsetijd, dan is IPS interessant, in veel games zullen kleuren beter tot hun recht komen dan op een TN-paneel. Speel je veel FPS of competitief, dan zal ik niet twijfelen en voor een TN-paneel gaan voor snellere responsetijden.
Terug naar de Philips 245C7QJSB. Het gaat hier om een Full HD (1920×1080) op 60Hz. Er wordt gesproken over een Ultra Wide-Color monitor, een breder spectrum aan kleuren die één-voor-één voor een accurate kleurverhouding moeten leveren. Ik ben vooral benieuwd wat het scherm tijdens de testfase laat zien. Het gaat hier namelijk om een standaard IPS-paneel, vaker toegepast op budget technisch vriendelijkere prijzen. In mijn laatste monitor review had ik de AOC Q2781PQ in handen, voorzien van een AH-IPS-paneel. Het AH-IPS-paneel kenmerkt zich in betere kleurwaardes, een hogere resolutie en PPI samen met een betere lichtverspreiding met minder verbruik. Dit wil niet zeggen dat het IPS-paneel op een Philips 245C7QJSB een aanfluiting is, het is aan ander segment voor een andere prijs.
Het scherm heeft een gewicht van 2,87 kg, is met standaard 541 x 412 x 197 mm, zonder standaard 541 x 323 x 31 mm. Jammer genoeg is er geen VESA-mounting aanwezig, zonder standaard moet je zelf creatief worden. Laten we de knoppen en aansluitingen nog even voor wat het is, deze zien we in het volgende hoofdstuk terug tijdens het uitpak avontuur.
De verpakking heeft een kleurrijke uitstraling met paarstinten. Met de zomer op komst doet het kleurtje mij denken aan lavendel. Op de verpakking zien we al een plaatje van de Philips 245C7QJSB zelf, samen met wat specificaties en features. De UltraSlim en Ultra Narrow Bezel vermelding mag niet ontbreken.
We komen bovenin het verpakkingspiepschuim de accessoires als eerste tegen, bestaande uit beknopte handleiding, een CD met digitale handleiding, een poweradapter, een HDMI-kabel en een VGA-kabel.
Het scherm is volledig weggewerkt in verpakkingspiepschuim, inclusief de voet waarop het scherm rust. Eenmaal uit het verpakkingspiepschuim komen we een folie tegen om het scherm zelf nog beter te beschermen. Tot zover een degelijke verpakking met voldoende bescherming.
Laten we beginnen met wat globale foto’s van de Philips 245C7QJSB, zodat we een beter beeld krijgen van de algehele vormgeving. Met de Philips 245C7QJSB is er een duidelijke nadruk op slank en minimalistisch. Met een blik op de zijkant is het scherm ook echt dun te noemen, waar het scherm weer dikker aan de onderzijde voor de aanwezige aansluitingen en hardware. De Philips 245C7QJSB, oftewel de Philips Moda moet ook imponeren met zijn dunne bezels. Deze bezels hebben een dikte van 2,5 mm, voor het oog vrijwel niet aanwezig. Het scherm zelf heeft nog een zwarte binnenrand, oftewel de matrixstrook, deze is 9 mm dik en ligt in het paneel. Uiteindelijk komen we dan op een totale dikte van 11,5 mm. De bezels mogen dan wel ultra dun zijn, met de matrixstrook valt de rand alsnog op, wat best wel jammer is. Het scherm is aan de onderzijde voorzien van een geborstelde aluminium look. Voor het oogt lijkt dit daadwerkelijk aluminium, eenmaal aangeraakt blijkt het toch om kunststof te gaan. In tegenstelling tot de poot van het scherm zelf, deze is wel vervaardigd uit aluminium. Tevens is dit de blikvanger van het scherm in samenhang met het slimme ontwerp. De Moda oogt op het bureau (en buiten) erg plezierig.
Het scherm is kantelbaar tot -5/20 graden graad. In de praktijk is dit een klein beetje achterover hangend. Tijdens Photoshop sessies kantel ik mijn scherm vaak, vooral tijdens het definitief maken van mijn werk. Bij de Philips 245C7QJSB is dit met zijn 20 graden graad net voldoende. In hoogte verstellen of draaien is niet mogelijk met dit scherm.
Het scherm is niet waterbestendig, pas vooral op bij slootjes terwijl je op een vlonder staat. Aan de voorzijde van het scherm vinden we centraal aan de onderzijde een Philips logo. Wanneer het scherm aanstaat licht dit transparante stuk kunststof op met een witte LED. Je kunt deze via het OSD-menu uitschakelen.
Draaien we het scherm om, dan komen we diverse aansluitingen tegen, waaronder een DisplayPort, HDMI, VGA en een AUX- audioaansluiting. We zien hier ook de bedieningsknop voor het OSD-menu. Je kunt deze naar vier verschillende hoeken bewegen (links, rechts, boven en onder) om door het menu heen te navigeren. Zodra het scherm op je bureau staat kun je gemakkelijk te knop bereiken via de rechterzijde van het scherm. Ook is het mogelijk om deze vanaf de onderzijde te bedienen.
Met bezels van 2,5 mm maakt de Philips 245C7QJSB een multi-screen setup net wat interessanter. Gezien de specificaties op papier kenmerkt dit scherm zich niet als een gaming scherm. Het scherm wil zich eerder positioneren voor thuisgebruik, multimedia en mogelijk ook als kantoorscherm. Twee of drie van deze schermen zal niet misstaan dankzij het ontbreken van grote fysieke bezels. Het gewicht samen met de compacte vormgeving maakt een multi-screen setup al snel aantrekkelijk.
We gaan nog eerste wat praktische zaken doornemen, voordat we doorgaan naar de testresultaten. De Philips 245C7QJSB is voor zo af en toe een spelletje spelen een prima scherm. De kracht van het IPS-paneel wordt naar mijn mening beter benut tijdens entertainment. De kleuren zijn direct uit de verpakking al fijn om naar te kijken. Na de kalibratie, waar je dadelijk meer over leest, zijn de kleuren voor een scherm in dit prijssegment erg positief.
De navigatie door het menu werkt vriendelijk met de bedieningsknop aan de achterzijde van het scherm. Deze kun je makkelijk bedienen met één vinger. De Philips 245C7QJSB schrikt mogelijk wat af als je hogere resoluties gewend bent. Na een uurtje werken was het ruimtelijke gevoel op hogere resoluties al minder van kracht. Het is vooral gewenning. Het scherm oogt en voel tijdens gebruik juist vrij ruimtelijk aan. Dit is de kracht van de dunne bezels.
Het OSD-menu is vrij recht-toe-recht-aan. Je krijgt een rechthoekig menu met diverse opties. Het scherm heeft aan de onderzijde een Philips logo, deze licht op met een witte LED wanneer het scherm is ingeschakeld. Als je in het donker zit kan dit storend zijn. Via het OSD-menu kun je de verlichting uitschakelen, goede zet!
De Philips 245C7QJSB is geen allround scherm. Het gaat hier meer om een middenklasser. Dit zal tijdens de testresultaten en conclusie een stuk inzichtelijker worden.
De opvolgende testen- metingen zijn gemaakt met de X-Rite iDisplay Pro. Om de metingen te verrichten is gebruik gemaakt van DisplayCal. Het scherm heeft tijdens het testen van andere hardware voldoende de tijd gehad om op te warmen. Met de metingen wil ik meer diepgang creëren, zodat het niet alleen bij kijken en ervaren blijft. Belangrijk is dat het een praktisch verhaal blijft. Hieronder een overzicht van de testopstelling:
[list]
Vooraf aan het testen kijken we hoe het scherm direct uit de verpakking is gekalibreerd. We zien wat afwijkingen in de rood- zwartwaarde.
Na kalibratie bestrijkt 99% van het sRGB spectrum samen met een volume van 127,6%. Deze verhouding is voor de Philips 245C7QJSB zeker niet slecht. Overige resultaten, waaronder Adobe RGB doet het een stuk minder. Voor mensen die veel advertentiewerk- drukwerk ontwikkelen is het resultaat van Adobe RGB iets om rekening mee te houden. We krijgen ook al een voorproefje van de kleurtemperatuur, deze neigt mooi naar de 6500k. De gamma heeft een kleine afwijking van 2.14 t.o.v. het gewenste resultaat 2.20. Dit verschil is vrijwel nihil.
Met verdere testresultaten zien we dat de kalibratie veelbelovend is. De kleurtemperatuur raakt de 6500k precies aan. De diverse kleuren vallen nu netjes binnen de marges.
De correlatie van kleuren zit rond het 6500k gebied. We zien dat deze netjes in lijn liggen met de bovenstaande resultaten. De bijhorende gamut range- spectrum laat ook op basis van de kalibratie positieve resultaten zien. De Philips 245C7QJSB weergeeft kleuren na kalibratie op accurate wijze. Vooraf aan de kalibratie zat het scherm gemiddeld op 6800k, waardoor het scherm blauwer oogde. Kleuren kwamen op deze wijze ook minder tot hun recht.
Eerder beknopt besproken in de specificaties als kenmerken van een IPS-paneel; de kijkhoeken. De kijkhoeken van de Philips 245C7QJSB bevallen goed. We zien op de foto’s vrijwel geen kleurschifting, ook niet uit diverse hoeken. Hieronder diverse foto’s, waar de kijkhoek samen met de kleurconsistentie hand-in-hand gaat.
En nog een beetje Zelda liefde om het testen nog aangenamer te maken.
Aan de rechter onderzijde van het scherm is wat backlight bleeding te vinden. Overige backlight bleeding is vrij beperkt.
Met de Philips 245C7QJSB zet je wat deftigs op je bureau. Het scherm oogt minimalistisch en trekt mogelijk een grote doelgroep aan. Geen rare fratsen, maar gewoon degelijk. Is de Philips 245C7QJSB het overwegen waard? Je leest het verder in deze conclusie.
De eerste indruk van de Philips 245C7QJSB, oftewel de Philips Moda is positief. Het design is tijdloos te noemen en acceptabel voor een diversiteit aan gebruikers. Een mooi gegeven is de slanke vormgeving en 2.5 mm (slanke) bezels. Een kleine tegenvaller is de aanwezige matrixstrook van 9 mm. De fysieke bezels mogen dan wel minimaal zijn, het oogt samen met de matrixstrook toch nog wat breder. Toch ben ik positief over de ontwikkelingen van kleinere bezels, het scherm oogt weliswaar wat ruimer. Het dunne design en de aluminium voet maken de Philips 245C7QJSB net wat deftiger. Gezien de prijsklasse van circa 219 euro, is het designwise zeker niet verkeerd.
Het kalibreren van de Philips 245C7QJSB had een positief effect. Met deze kalibratie bestrijkt het scherm 99% van het sRGB spectrum en 88% van het Adobe RGB spectrum. In deze prijsklasse zijn dit mooie resultaten. Waar het Adobe RGB spectrum voor de professionele markt, denk hierbij aan fotobewerking en grafische vormgevers te veel afwijkt. De kleurtemperatuur zit mooi rond de 6500k. Dit doen de kleuren van het scherm ook ten goede.
De Philips 245C7QJSB heeft een eigen vaarwater. Het is geen game scherm, het is ook geen scherm voor de professional, wat op zichzelf helemaal niet verkeerd is. Het doet mij denken aan Finland, lekker neutraal. De Philips 245C7QJSB kiest voor een bewuste tussenweg. Het IPS-paneel heeft mooie kijkhoeken met accurate kleuren. Ideaal voor dagelijks gebruik en kantoortoepassingen. Wellicht is de verwende kantoorgebruiker beter van toepassing, de kleuren van dit schermpje zijn gewoon dik voldoende. Het scherm biedt een rijke combinatie voor entertainment, hier en daar wat foto- en video bewerking en een spelletje op zijn tijd kan er ook nog wel bij.
Nadeel van de het minimalistisch design is het gemis van ingebouwde speakers. Als toevoeging zien we een audio ingang op de achterzijde van het scherm. De Philips 245C7QJSB laat een degelijk pakket aan features zien, voor een aantrekkelijke prijs. Er is aandachtig gekeken naar het design, en dit geheel maakt een mooie combinatie met het IPS-paneel. Voor de prijs van gemiddeld 219 euro zet MMD naar mijn mening een pracht scherm op de markt.