Review: Philips BDM3270QP
Links;Jaren, maar dan ook jaren heb ik heerlijk op mijn Full-HD schermpje gewerkt. Uiteenlopend van gaming tot werk en het bewerken van foto’s en video’s. Het kantelpunt van Full-HD naar WQHD of zelfs 4K zit er nu wel echt aan te komen, zeker met de recente lancering van de Nvidia GTX 1070 en 1080 serie. Dit is dan voor mij ook een moment om eens verder te neuzen dan Full-HD, nee het mooie nieuwe kaartje is er nog niet, maar zal hopelijk snel volgen.
In Nederland is Philips meer dan bekend, vrijwel iedereen heeft wel iets van dit merk, of het nu een waterkoker is of tosti-ijzer. Vroeger als klein mannetje was Philips het merk van mijn eerste breedbeeldtelevisie ervaring, je herkent het wel zo’n bakbeest niet te tillen. Over de jaren heen is de focus van het merk verandert, met name Philips Lightning is eigenlijk iets waar je niet omheen kunt. Toch zit er nog steeds veel meer in het productportfolio van Philips.
Op mijn bureau staat momenteel een Philips BDM3270QP, een reusachtig scherm van 32-inch. In het begin is het wel even wennen, al snel zet dit zich om in een nieuwe ervaring. Laat dit nu een goed moment zijn om al mijn ervaringen te delen in een gebruiksreview. De BDM3270QP kost op het moment van schrijven circa 479 euro inclusief verzendkosten.
Een overzicht van de belangrijkste features:
De BDM3270QP heeft een 32" paneel wat gelijk staat aan 81,3cm. Hiermee valt het scherm in de grotere categorie voor op je bureau, toch zien we dat dit formaat steeds meer verschijnen als gangbare maat. Het scherm richt zich vooral op de zakelijke markt wegens zijn flexibele standaard / steun. Denk hierbij aan grafische vormgevers of Autocad gebruikers, of de BDM3270QP voor overige doeleinde goede prestaties neerzet lees je dadelijk verder.
In de specificaties vind ik het vooral belangrijk om de stadaard / steun nog wat verder te bespreken. Deze kan namelijk tot 180mm in hoogte versteld worden, heeft een 90 graden pivot, een draaivoet van -170/+170 graden en als kers op de taart een kantelfunctie van -5/20graad. Als je het mij vraagt, is dit aardig flexibel, en is het ook niet zo gek dat dit een prima scherm zou moeten zijn voor zakelijke doeleinde, dan heb ik het puur over de standaard / steun, en is er nog niet gesproken over het beeld zelf. Dadelijk tijdens het uitpakken krijg je een beter “beeld" van de standaard / steun mogelijkheden.
Nog even terug naar het scherm zelf. Het WQHD scherm kent een resolutie van 2560 bij 1440 op 60Hz. Het gaat hier om een AMVA LCD-paneel met LED-achtergrondverlichting. De AMVA techniek kenmerkt zich in hoog contrast, hierdoor zou de gebruiker een comfortabel gevoel moeten ervaren, omdat het rustiger is voor je ogen. De zwartwaardes zouden tevens een stuk beter moeten zijn bij deze techniek. Een mooi puntje om te testen! Laten we het scherm eens van dichterbij bekijken tijdens het uitpak avontuur.
Niet eerder schreef ik een review over een beeldscherm, spannend! Laten we beginnen bij de verpakking. We treffen een flinke verpakking met aardig wat inhoud, dan heb ik het ook over verpakkingsmaterialen, één ding is zeker: het scherm is goed verpakt. Zodra de eerste laag piepschuim verwijdert is krijgen we het scherm te zien, deze parkeren we nu nog even.
We halen nogmaals een laag piepschuim weg, daaronder bevinden zich de accessoires. Grotendeels bestaat dit uit een scala aan kabels, een fysieke handleiding en een digitale handleiding op CD. Het plaatsen van een CD in een optische drive is te veel moeite, we bezoeken daarom gewoon de website voor ons portie aanhandleidingen. Kabels genoeg van DisplayPort kabel, HDMI, DVI en VGA tot een 3.5mm audiojack kabel om gebruik te maken van de interne speakers op de achterzijde van het scherm. Uiteraard mag de stroomkabel niet ontbreken, wel zo handig!
Door naar de nu nog losse accessoires die dadelijk een geheel vormen voor het beeldscherm. Laten we onderaan beginnen bij de voet. Deze heeft een ovaal ontwerp met aan de voorzijde een vlakke kant. De steun is te monteren met de verzonken schroef, deze is makkelijk met het handje aan te draaien, toch raad ik je aan om een schroevendraaier te gebruiken, vast = vast.
De voet heeft een matte afwerking, misschien niet zo elegant als glossy, wel een stuk fijner voor de vingerafdrukgevoeligheid. De voet is niet echt klein te noemen, anderzijds valt dit te verwachten en is dit ook echt nodig voor het 32 inch scherm, vooral met de mogelijke schermposities.
Van voet naar steun, samen vormen deze onderdelen de basis om het scherm te monteren. Ik was best wel onder de indruk van het gewicht, een potje softbal zou best mogelijk zijn. Op de onderzijde is er een opening voor de kabels, verder zien we een rails om het scherm op gewenste hoogte in te stellen. Je krijgt opvolgend een voorproefje van de verschillende standen, dan pas wordt duidelijk hoe flexibel het scherm is. Hetzelfde geldt voor de steun, solide en een matte coating, prima.
Hieronder nog een foto om een beter beeld te krijgen van het rails-systeem. Het scherm wordt bevestigd met een viertal schroeven die al vooraf gemonteerd zijn.
Één plus één is twee; voilà! Het eindresultaat als we voet en steun herenigingen.
Dan is het eindelijk tijd om het scherm van dichterbij te bekijken. Met vier schroeven aangedraaid durf ik het wel aan, best spannend zo buiten… Als het om gewicht gaat laat het scherm een gelijke impressie achter als de steun, flink wat gewicht. Voor mij persoonlijk straalt het kwaliteit uit, hoe maf het ook klinkt. Soms heb je schermen van 55 inch die letterlijk niks wegen, nu voelt alsof je iets in handen hebt. Nu ben ik ook een halvegare die buiten aan het slepen is, en alles in zeer voorzichtige stappen doorloopt. Genoeg gepraat, door naar de foto’s met scherm.
De eerste indrukken? Groot, imposant met een randje van elegantie in combinatie met een zakelijktintje. Vooral de onderste rand met het woordmerk Philips geeft het een elegante uitstraling, deze is namelijk voorzien van geborsteld aluminium. De meest gewaardeerde feature naar mijn mening is het verstelbare scherm, een scala aan mogelijkheden en opties. Laten we eens kijken hoe flexibel de BDM3270QP is.
Ik ben iemand met een variërende houding, soms onderuit, soms recht eigenlijk is het situatie bepalend. Het is mij opgevallen dat ik snel neig om dit scherm te verstellen, omdat het mogelijk is. Mijn vorige scherm de LG 29UM57-P had deze optie niet, nu ik de optie heb gebruik ik deze doorgaans vaker.
Op de voorzijde komen we het geborstelde randje tegen, met daaronder de menuknoppen. Dit zijn geen fysieke knoppen, maar touch knoppen (tiptoetsen). Persoonlijk ben ik geen voorstander van tiptoetsen. Ik heb liever wat feedback om te weten dat je op de juiste knop zit.
Door naar de achterzijde waar we de aansluitingen tegenkomen. Hier siert de mat zwarte afwerking zich verder, de achterzijde is vrij standaard, niet echt een bijzondere verschijning. Gelukkig kijk je hier zo min mogelijk naar, anders doe je toch echt iets fout. De ingebouwde speakers zitten aan weerskanten verborgen in de behuizing. Hier zien we een mooie verschijning: USB 3.0 poorten voor het opladen van apparaten.
Tot zover hebben we al een aardig beeld kunnen scheppen van de BDM3270QP. Een fors scherm, met een solide onderstel waar wiebelen niet ter sprake komt. Het verstellen van het scherm gaat zeer gemakkelijk, let wel op bij het draaien dat je scherm volledig in hoogte versteld is, anders sla je de hoek van het scherm op je bureau. Ook bij het vervoeren van dit scherm kan ik je aanraden om het scherm eerst in de hoogste mogelijke positie te plaatsen, anders schiet deze door tijdens het optillen.
Gelukkig krijg ik tijdens het sjouwen mentale support van Pom. Het is alleen jammer dat ze tig keer voor je voeten loopt…. Wel lief!
Waar gebruik je de BDM3270QP nu echt voor? In de praktijk wordt het beeldscherm gepromoot voor de zakelijke markt, denk hierbij aan vormgevers of fotografen. Valt er op het scherm in de praktijk ook te gamen? Ik heb een paar testjes gedaan als het om verschillende games gaat, in de praktijk voelt het prima aan, toch is hier zeker een minpuntje te vinden.
De BDM3270QP is een beter partner bij “rustigere" spellen, spellen waar er geen kogels om je oren vliegen, of berust zijn op behendigheid. Als FPS-gamer zou ik de BDM3270QP niet zo snel verkiezen, er zijn snellere schermen op de markt, zeker als je competitief speelt is dit een vereiste. De BDM3270QP heeft een responsetijd van 4ms, het is vrij lastig om hier echt een onderbouwd oordeel over te geven, omdat ik niet de juist testmaterialen in huis heb.
Met de SmartImage profielen kun je een gaming mode selecteren, waar de kleuren ook direct veranderen, iets wat we juist niet willen. De optie SmartResponse, een overdrive optie geven net wat extra. Op de snelste stand kun je gewoon redelijk een spel spelen. Het scherm zal in het zijn categorie niet winnen van een 144Hz verversingsfrequentie, logisch. Vormen van ghosting of overshoot zijn gelukkig lastig te verkennen.
Zelf kom ik van een 2560×1080 resolutie, een vrij lastige resolutie wat betreft gaming. Het is wel mogelijk, maar veel games ondersteunen deze resolutie erg matig. Ik kwam er achter dat ik vaak spellen speelde op 1920×1080 in window mode. Uiteindelijk wen je hier aan, toch is het gamen op 1440p een nieuwe ervaring. Tegelijkertijd ervaar ik dat deze resolutie ook extra GPU-kracht vereist, wat ik momenteel met mijn GTX 770/2GB niet kan behappen. Spellen die ik wel kan draaien op maximale instellingen op 1440p zien er echt wel een stuk strakker uit dan op 1080p. Er zit eigenlijk maar één optie op… upgraden naar een GTX 1080, hé wat jammer nou!
Het OSD ontkom je niet aan tijdens het kalibreren van het beeldscherm. Hier zien we eigenlijk weinig opvallends. Zelf vind ik de touch techniek op het beeldscherm vrij lastig te besturen met de knoppen. Hier krijgen we ook toegang tot de voorgeprogrammeerde instellingen. Vaak zien we dat deze instellingen veel afwijken van de representatieve waardes, kleuren zijn veelal rijker en springer er meer uit. Het OSD werkt gewoon goed, met duidelijke instellingen, onderscheidend qua features is deze niet.
Daarentegen is meegeleverde SmartControl software een klein stukje innovatiever. De primaire functies als sRGB, helderheid, profielen en beeldformaten kun je hierin vinden. De software is een oplossing als je niet met de touch knoppen wilt werken, veel features ontbreken jammer genoeg nog, op dat moment ben je weer toegewezen op het OSD.
Om schermen te testen heb ik de X-Rite iDisplay Pro in huis gehaald. Op deze manier wil ik wat meer diepgang creëren, zodat het niet alleen bij kijken en ervaren blijft. Belangrijk is dat het een praktisch verhaal blijft. Hieronder een overzicht van de testopstelling:
[list][/list] Direct uit de verpakking (fabrieksinstellingen) laat de BDM3270QP al een goede indruk achter. De kleuren zijn vrij neutraal en niet overdreven. We trappen af met de het gemeten kleurspectrum, deze komt uit de test op 99% van het sRGB bereik, een zeer nette score! Wel is het zo dat groen een kleine afwijking heeft, deze schroeven we wat terug.
De witwaarde / maximale helderheid zit op 346 cd/m2, deze springt er dus best wel uit, terugschroeven met de helderheid is mogelijk en oogt wat rustiger. Bij de zwartwaarde laat de BDM3270QP zijn spierballen zien, hier zien we de kracht van het AMVA-paneel. Met een score rond de 0,1cd/m2 komt het paneel zijn belofte na. De gammawaarde mag er ook zijn met 2.18. Met wat mogelijke afwijkingen / variabelen komt deze dichtbij de magische getallen van 2.20. De contrastwaarde komt uit op 2955:1, ook hier zien we de kracht van het AMVA-paneel.
Nog even terug naar de lichtwaarde, deze kun je instellen naar eigen voorkeur, net als de RGB-kleuren. De ruimte waar je jezelf in bevindt is ook bepalend, niet zo zeer voor het scherm, maar voor je eigen gebruik. Met een goed verlichte ruimte zou je de gemeten 346cd/m2 een goed stuk kunnen terugschroeven.
Backlight bleeding overheerst niet, maar is wel aanwezig. Er is een vrij gelijkmatige spreiding te zien op de foto vanuit de hoeken. Tijdens gebruik valt het in deze hoeveelheid eigenlijk niet op, en vormt het geen irritatie.
Door naar de kijkhoeken! De AMVA-techniek kenmerkt zich in de hoge contrastverhouding, waar een zwaktepunt de kijkhoeken zijn. We gaan het in dit hoofdstuk eens beter testen. We beginnen met twee foto’s recht voor het scherm.
Bij de opvolgende foto’s is de verandering qua kijkhoek goed te merken. In deze positie zal je jezelf niet zo snel bevinden, toch is het essentieel om te testen. De kleuren blijven accuraat, hier zien we totaal geen verschuivingen. Wel zien we een verschuiving qua helderheid, de foto’s worden blauwig en vager.
Nog wat verder zien we dat de vervaging aanwezig blijft, niet geheel storend, maar zeker een puntje om te benoemen. Niet te vergeten dat dit typisch een karakteristiek is van de gebruikte beeldtechniek. Mag ik de BDM3270QP hierop afschieten? Nee, dit is nu eenmaal een feit, wel is het zo dat de gemiddelde consument hier weinig tot geen rekening mee houdt, en het achteraf moet ervaren. Alsnog zie ik weinig mensen in atletische houdingen voor hun scherm zitten.
De Philips BDM3270QP voorzien van de AMVA-techniek laat een positief bewijs achter. Vooral de eerste indruk is erg positief, direct uit de verpakking ervaar je kleuren die er al best mogen zijn. Voor de gemiddelde gebruiker is dit een goede basis om mee te starten.
Zwart is dan ook echt zwart bij de BDM3270QP, rijk en diep. Typisch een kenmerk van dit scherm, het valt dan ook goed op tijdens gebruik. Niet alleen tijdens het kijken van films of een gaming sessies, maar ook in Windows zelf. Hier profiteert het contrast ook duidelijk van, meer onderscheid en kleuren komen beter / krachtiger tot hun recht. Voor de zakelijke markt, fotografen en vormgevers is de BDM3270QP zeer geschikt.
Een minpuntje van de AMVA-techniek zijn de kijkhoeken. Op een afstand vanuit een hoek zullen afbeeldingen vager zijn, met een blauwe verkleuring. Het is puntje wat bekend is voor deze techniek, alsnog is het een minpuntje, als je geïnteresseerd bent moet je hier rekening mee houden. Gelukkig kent het scherm flexibiliteit in schermposities, dit neemt nog niet weg dat de kijkhoek alsnog minder is.
De bouwkwaliteit zit dik in orde. De steun en voet zijn een zeer goede basis om je scherm in verschillende posities te brengen. Zo kun je 180 graden bewegen van boven naar beneden, een 90 graden pivot stellen en je kunt het scherm kantelen met een 5/20graad, als dat nog niet alles is kun je het scherm ook nog eens -170/+170 graden draaien. Dit doet de BDM3270QP zeer stabiel, zonder bang te hoeven zijn dat er een monitor naast je bureau ligt.
Het OSD ben ik minder enthousiast over, de touch toetsen (tiptoetsen) vallen bij mij niet in de smaak. Ik zie liever fysieke knoppen. Gelukkig komt het scherm met de software SmartControl, lekker vanuit je luie stoel instellingen wijzigen. Jammer genoeg zijn veel instellingen afwezig, je ontkomt dus eigenlijk niet aan het OSD.
Voor welke markt zou ik de BDM3270QP aanraden? Zakelijk gebruik en casual gaming. Speel je veel FPS, dan zou ik toch nog verder kijken, zeker als het de competitieve kant opgaat. Nu weten dit soort spelers ook wel vaak waar ze moeten kijken. Voor het niveau casual gaming is de BDM3270QP prima, voor de zakelijke markt kan ik zeggen: de primaire focus. Hier ga ik mijn bovenstaande preek dan ook niet herhalen.
Degelijk, solide en gevorm met een mooie constructie, met een randje elegantie. Combineer dit met nog het tweetal ingebouwde speakers, die degelijk klink en naar verwachting gewoon acceptabel zijn. Met een gedaalde prijs sinds zijn release is de BDM3270QP alleen maar interessanter geworden. Dit 32 inch bakbeest op een resolutie van 1440p komt zijn belofte na, heeft duidelijk plus- en minpunten en voldoet aan de verwachtingen.