Sponsor

Preview: Asus ROG Strix Z390-E Gaming & Asus ROG Maximus XI Hero

Z390 moederbord

De 9e generatie aan Intel processoren zit er weer aan te komen. Veel geruchten gingen al rond over een eventuele lancering in oktober. Op 6 oktober Tweette het officiële Intel News Twitter account het volgende bericht. Met de quote:

“There has never been a better time to own a desktop PC!”

De stream vindt plaats op 8 oktober om 16:00 Nederlandse tijd, tegen de tijd dat dit bericht online staat, is er al meer bekend over de nieuwe Intel generatie. Vermoedelijk zal deze generatie deze maand of in november beschikbaar zijn via diverse webshops. Waarom publiceren we dit bericht dan na de stream van Intel? Ook wij hebben te maken met geheimhoudingsverklaringen, oftewel een NDA. Deze keer afkomstig van Asus, waarvan we op het moment al twee nieuwe Z390 moederborden hebben liggen. Officieel mogen we deze informatie pas vrijgeven op 8 oktober om 18:00 Nederlandse tijd, iets wat we dan ook respecteren. Wellicht roept dit direct de vraag op: waarom nog geen review? Op het moment zijn er ook nog geen test CPU’s beschikbaar. Voordat we deze moederborden aan de tand kunnen voelen, moeten we dus vooral een hoop geduld opbrengen.

Niet getreurd

We hebben alvast wat voorbereidingen getroffen, zodat we toch wat informatie met jullie kunnen delen. Op het moment hebben we twee Z390 moederborden liggen, de Asus ROG Strix Z390-E Gaming en de Asus ROG Maximus XI Hero met WiFi. Laten we beide Z390 moederborden eens nader bekijken.

Asus ROG Strix Z390-E Gaming

De Asus ROG Strix Z390-E Gaming bevindt zich in het midden- hoog segment. Uitgerust met een Intel 1151 socket is dit moederbord niet enkel compatibel met de nieuwe 9e generatie aan processoren. Coffee Lake, oftewel de 8e generatie van Intel, is ook compatibel met Z390. In principe zou je met een Intel Core i7 8700K een review kunnen schrijven. Echter zijn we van mening dat dit weinig informatie geeft over wat we mogen verwachten van deze generatie aan moederborden. We blijven voor nu in aan afwachtende fase, totdat er Intel processor van de 9e generatie beschikbaar is.

De Asus ROG Strix Z390-E Gaming is een ATX-moederbord. Voorzien van aardig wat features. We sommen het in het kort op:

 • Een geïntegreerd I/O panel.
 • Op het I/O: 2x USB 2.0, 2x USB 3.1 generatie 1 en 4x USB 3.1 generatie 2 met één Type-C aansluiting.
 • Vier geheugensloten tot maximaal 64GB en te overklokken tot 4133MHz
 • Twee PCI-e sloten voor x16 of x8/x8 modus, leuke voor de nieuwe RTX generatie
 • Ondersteuning voor Nvidia 2-Way SLI en AMD 3-Way QUAD (CrossFireX)
 • Twee M.2 sloten iedere voorzien van een heatsink

Dit model is ook voorzien van WiFi, AURA RGB-verlichting en heeft RGB headers met de ondersteuning voor adresseerbare LED-strips. Tot zover de Asus ROG Strix Z390-E Gaming in een notendop. Naar verwachting zal dit moederbord een leuke middenklasser zijn. De ingebouwde WiFi is een aangename extra.

Esthetisch gezien heeft het moederbord veel weg van eerdere ROG Strix Gaming moederborden uit de Coffee Lake en AMD Ryzen 2 generatie aan moederborden van Asus. De zwarte kleur geeft het moederbord een rustige uitstraling. De combinatie van de zilveren heatsinks maken dit nét even wat spannender. Bij de VRM heatsinks zit een ventilator mount, om de koeling van dit moederbord verder te optimaliseren. Gezien de featureset en specificaties verwachten we dat dit moederbord rond de 200 – 220 euro zal kosten. Hieronder vindt je wat foto’s van de Asus ROG Strix Z390-E Gaming.

Asus ROG Maximus XI Hero

Met de ROG Maximus XI Hero bevinden we ons in het hoog segment. Aan de productpresentatie is net wat meer aandacht besteed. Vaak belandden deze dozen op een boekenplank, om de componenten van je build te kunnen showencasen. De ROG Maximus XI Hero verpakking zal een blijvende indruk achterlaten. Nog belangrijker zijn de specificaties van dit moederbord! We pakken er nogmaals een lijstje bij:

 • Een geïntegreerd I/O panel, net als op de Asus ROG Strix Z390-E Gaming.
 • Op het I/O: 2x USB 2.0, 2x USB 3.1 generatie 1 en 4X USB 3.1 generatie 2 met één Type-C aansluiting. Tevens bevindt zich er een BIOS FLASH + BIOS RESET knop op het I/O. Je kunt met deze Maximus XI Hero zonder processor het moederbord voorzien van een nieuwe BIOS met enkel een USB-stick.
 • Vier geheugensloten tot maximaal 64GB en te overklokken tot 4400Mhz.
 • Twee PCI-e sloten voor x16 of x8/x8 modus, leuke voor de nieuwe RTX generatie
 • Ondersteuning voor Nvidia 2-Way SLI en AMD 3-Way QUAD (CrossFireX)
 • Twee M.2 sloten iedere voorzien van een heatsink

Wat doet de Maximus XI Hero uitgebreider ten opzichte van de ROG Strix Z390-E Gaming? Want als we de bovenstaande lijstje vergelijken, zien we redelijk vergelijkbare specificaties. Het VRM-huishouden is kwalitatief beter, de gebruikte condensatoren en smoorspoelen worden enkel op het hogere segment gebruikt van Asus. We zien deze moederborden dan ook vaker in het overklokking scène.

Op de rechterbovenhoek van het moederbord zit een Q-POST scherm. Deze is bedoeld voor de weergave van foutcodes. Daarnaast bevindt zich een aan- en uit knop samen met een reset knop. Deze knoppen zijn voor overklokkers en testers die met een open testbank werken erg handig. Het moederbord heeft maar liefst vier adresseerbare RGB headers, dit is best flink! Onderaan het moederbord komen we nog een Memory OK test knop tegen. Mocht je tegen problemen aanlopen betreffende het werkgeheugen, dan kan deze knop een snelle oplossing zijn.

Esthetisch gezien maakt deze Maximus XI Hero een flinke stap ten opzichte van de ROG Strix Z390-E Gaming. Hieruit kun je goed opmaken dat dit een hoger segment moederbord is. Imposante heatsinks, een dikke power huishouden, wat uiteindelijk ook meer vraagt. Dit resulteert dat de Maximus XI Hero uitgerust is met één 8-pin + één 4-pin power connector. Bij de ROG Strix Z390-E Gaming is dit één enkele 8-pin power connector. Het uitgebreidere pakket aan power draagt bij aan de overklok potentie van dit moederbord, iets wat zich direct onderscheidt ten opzichte van de goedkopere ROG Strix Z390-E Gaming. We verwachten dat dit moederbord rond de 300 tot 330 euro zal kosten. Laten we van dit dikke moederbord eens wat eigen gemaakte foto’s bekijken.

En nu?

Tot zover een korte preview van de Asus ROG Strix Z390-E Gaming en de Asus ROG Maximus XI Hero. Zodra er een Intel processor tot onze beschikking is gaan we de moederborden voor jullie testen. Binnenkort meer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid