Sponsor

Prijzen van DRAM, ofwel DDR4 gaan in 2021 stijgen, aldus TrendForce

Hardware nieuws, pc

De oplettenden onder ons hebben de afgelopen tijd allicht een trend gespot voor DDR4-geheugen. Er is een algemene stijging van de prijzen te bespeuren en volgens diverse partijen is de prijsstijging nog niet klaar. Een voorbeeld daarvan is het HyperX Fury DDR4-geheugenkitje dat we recentelijk hebben besproken. Ten tijde van die review was het geheugen vanaf € 156,- te verkrijgen en ondertussen mag dat gestegen zijn naar € 190,-.

Zo deelt onderzoekspartij TrendForce dat partijen de huidige voorraden DRAM opkopen, om alvast voor te bereiden op prijsstijgingen. Hopelijk resulteert dat in een ‘temming’ van de prijzen (en tussentijdse pieken) gedurende het jaar. Naar verwachting zal de prijs van een enkele geheugenstick van 8 GB DDR4 meer dan 15% stijgen. Het heeft dus even mogen duren, maar ook de geheugenmarkt en desbetreffende fabrikanten lijken langzamerhand de vraag niet meer bij te houden.

DDR5 aan de horizon

Daarnaast verschijnt binnen een jaar o.a. Intel Alder Lake-S, met ondersteuning voor het gloednieuwe DDR5. De massaproductie daarvan is recentelijk begonnen, dus DRAM-producenten zullen hun proces ongetwijfeld over gaan zetten van DDR4 naar DDR5. Dat zou een verminderde DDR4-productie met zich meebrengen, resulterende in wederom lagere beschikbaarheid en verhoogde prijzen. Het mag duidelijk zijn dat de aanschaf van nieuw geheugen beter eerder gedaan kan worden, dan later.

Ironisch genoeg resulteert een dergelijk ‘paniekkopen’ mede in prijsstijgingen, dus wees zorgvuldig in de afweging van een aanschaf. Mocht je daarnaast over ruwweg een jaar willen upgraden naar de gloednieuwe platformen van Intel en AMD, dan is het tevens verstandig om de komst van DDR5 af te wachten. De nieuwe standaard brengt allerlei voordelen met zich mee, waaronder ingebouwde ECC (Error Correction Code) en lagere voltages.

Bron: Digitimes

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid