Review: Razer Viper 8KHz
Links;Met Viper 8KHz beweert Razer op het moment de snelste gaming muis ter wereld te hebben. Waar heeft deze muis dat aan te danken? De pollingsnelheid. Deze ligt met 8.000 Hz hoger dan de gemiddelde gamingmuis met 1.000 Hz.
In de basis heeft de Viper 8KHz een Razer Focus+ optische sensor, ofwel de PixArt PAW-3399 optische sensor; het nieuwe paradepaardje van PixArt. Ook voorziet Razer de muis met versie 2 van zijn optische-microschakelaars. Meer over deze eigenschappen lees je in het opvolgende hoofdstuk. De Razer Viper 8KHz een adviesprijs van € 89,99.
Een overzicht van de specificaties:
De Razer Viper 8KHz is een échte-ambidexter gaming muis, ofwel volledig symmetrisch met duimknoppen aan zowel de linker- als rechterzijde van de muis. De Focus+ optische sensor testte ik eerder op Razer zijn Viper Ultimate muis, dit betreft een PixArt PAW-3399 optische sensor met een maximale DPI van 20.000.
De tweede generatie aan Razer optische switches (V2) zouden snappier moeten zijn. De feedback zou meer voldoening moeten geven, uiteraard iets om te vergelijken met de onlangs geteste Razer Viper Ultimate. Grootste veranderingen zitten hem niet in het ontwerp; het onderscheidende zit hem in de pollingsnelheid van 8.000 Hz. In de praktijk resulteert dit in 8.000 updates per seconde. Hoe dit bevalt in de praktijk vertel ik je graag in geur en RGB-kleur in de opvolgende hoofdstukken.
De verpakking heeft een opvallende plottwist; deze vouw je open. Mooi detail wat mij betreft. Binnenin zitten diverse boekjes en de Viper 8KHz zelf. Een ambidexter-ontwerp dat geschikt is voor zowel links- als rechtshandig gebruik met behoud van de duimknoppen. Met 71 gram op de weegschaal is de Viper 8KHz redelijk licht te noemen.
De aanwezige optische switches, ofwel versie 2 van Razer zijn optische switches zouden voor meer voldoening moeten zorgen. In mijn Razer Viper Ultimate review benoemde ik versie 1 van Razer zijn optische switch als afwijkend van de Omron-switch. Mogelijk klinkt dit wat negatief, maar dit is niet mijn bedoeling. Versie 1 van Razer zijn optische switch is snel, maar voelde onder de vinger wat minder snappy aan. Versie 2 zou een verbetering in feedback moeten leveren.
De zijkanten zijn volledig afgewerkt met rubber. Verder is de afwerking van de met plastic en kunststof matje, dit geldt ook voor de duimknoppen. Het Razer-logo is optisch bijna niet zichtbaar. Wanneer de muis verbonden is, gloeit deze op.
De DPI-knop is net als bij de Viper Ultimate onderop de muis te vinden. De positie is verschoven naar de achterzijde van de muis. De PFTE-voetjes (teflon) bedekken een groter deel van de voor- en achterzijde t.o.v. de Viper Ultimate.
De software van Razer is heerlijk up-to-date, dus hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kan via het Razer-trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer-randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.
Mocht je de Razer Synapse-software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer-apparaat verbindt, komt er een auto-installer tevoorschijn. Wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse-software en firmware.
Met de Razer Synapse-software krijg je de optie om een Razer-account aan te maken. Dat is niet verplicht, maar biedt wel wat voordelen. Zo is er een Cloud-opslag voor profielen en bijbehorende instellingen; vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kan er ook voor kiezen om anoniem verder te gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, dus het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.
Sneltoetsen en het modificeren van deze sneltoetsen is onderdeel van het Razer Viper 8KHz-softwarepakket. Razer maakt gebruik van een functie genaamd Hypershift. Met Hypershift kan je twee toetsen combineren om een dubbele laag aan functies te activeren. Je krijgt op de knoppen dus een tweede functie, naast de bestaande functie, voor meer flexibiliteit.
Opties voor sensor-tweaking zijn te vinden onder het tabje prestatie. Het DPI-level is instelbaar van 100 tot 20.000 met stappen van 50 DPI. Essentieel onderdeel van deze muis is de hogere pollingsnelheid; instelbaar in 125, 500, 1000, 2000, 4000 en 8000. De Viper 8KHz kan gekalibreerd worden met een specifieke ondergrond. Standaard staat smart tracking aan, waarmee de sensor zichzelf automatisch kalibreert met het type ondergrond. Je kan de Viper 8KHz ook instellen voor je Razer-muismat met de beschikbare presets. De optie smart tracking maakt gebruik van tracking distance, beter bekend als LOD - kort voor lift-of-distance. De LOD kan ingesteld worden op 1, 2 en 3 mm. Ik vind het fijn dat Razer dit uitdrukt in cijfers.
Het verlichtingsmenu bestaat uit standaard lichteffecten en Chroma. In de Chroma Studio voor Chroma RGB-effecten kan je handmatig profielen aanmaken. Chroma Studio is enorm uitgebreid.
Comfort
Tussen de Viper Ultimate (74 gram) en Viper 8KHz (71 gram) zit 3 gram. Doorgaans levert dit in de praktijk een vergelijkbare ervaring, enkel dat de Viper 8KHz een kabel heeft. Afwerking van de gevlochten kabel is verzorgd, deze zit wat mij betreft precies tussenin en niet te zacht, maar ook niet te stug. Ik heb middelgrote tot grote handen en de L en R-knop zijn lang genoeg om mijn vingers comfortabel te plaatsen. Met het ambidexter-ontwerp heb je aan weerskanten duimknoppen. Voor mij persoonlijk hadden deze duimknoppen wat groter mogen zijn. Het onderlinge onderscheid tussen de twee knoppen is minimaal, wel ben ik tevreden met de matte afwerking.
De tweede generatie aan Razer optische switches (V2) voelen beter aan. In de praktijk bieden de switches een vergelijkbare snelheid aan de eerste generatie. Overigens is dit een gevoelskwestie en beoordeel ik dit niet achter de komma of met enige vorm van statische informatie. Een verbetering dat direct aan het daglicht kom is de feedback. De tweede generatie aan Razer optische switches voelt beter. Met de Viper 8KHz naast de Viper Ultimate op de muismat is het gevoel vooral onderscheidend; minder papperig. Het geproduceerde geluid klinkt relatief hetzelfde, enkel dat de Viper 8KHz wat scherper klinkt, echter vind ik dit verschil erg klein. Vooral de feedback is verbeterd.
De PFTE-voetjes glijden comfortabel over mijn textieloppervlak muismat, op een hardere ondergrond bieden deze meer weerstand. Persoonlijk zou ik een zogenoemde ‘hardpad’ vermijden, want de Viper Ultimate verlangt een zachte ondergrond. De bouwkwaliteit is met een matte afwerking fijn in gebruik. Het Razer-logo op de muis is subtiel. Het is gaming, maar tegelijkertijd bescheiden en prima voor alledaags gebruik - ook in professionele omgevingen.
Sensor en pollingsnelheid
De PixArt PAW-3399 is zo’n geval van: ‘het kan bijna niet beter’. Deze high-end optische sensor, bekend bij Razer als de Focus+, staat gewoon zijn mannetje. In de praktijk kan je hiermee vrijwel geen foute keuze maken. De sensor is instelbaar van 100 tot 20.00 DPI met stappen van 50 DPI. De perfectie wordt benadrukt met de nauwkeurigheid van 99,6 procent, dat maakt de error-ratio maar liefst 0,4 procent - GG.
Maar hoe bevalt deze sensor dan in de praktijk? Gevoelsmatig voelt de PixArt PAW-3399 aan als de PMW-3389 en PAW-3370. De PAW-3370 is verwerkt op de Mountain Makalu 67 en behoort toe tot de rangorde van de high-end sensoren. Verschillen? Vertel mij het maar. Los van het feit dat de drie sensoren een geweldige solide ervaring garanderen. Op papier, noem het wetenschappelijk, staan alle drie de sensoren goed te boek.
Het verschil tussen de PAW-3399 en PMW-3389 zit hem in de IPS (inches per seconde). De PAW-3399 (Focus+) optische sensor heeft een IPS van 650. De PMW-3389 moet het doen met een IPS van 450. Dit wil zeggen dat de trackingsnelheid van de PAW-3399 hoger ligt met 650. Vooral voor gaming met lagere DPI-instellingen vind ik dit interessant. Low-sense gaming gaat hand-in-hand samen met FPS-games, wat de PAW-3399 een sensor op competitief niveau brengt. Uitstekend voor een game zoals Dota 2, waar precieze bewegingen tijdens het ‘gold farmen’ van belang zijn voor een goed geldinkomen.
Nu blijft de hamvraag: wat doet de 8.000 Hz ten opzichte van een 1.000 Hz pollingsnelheid? Maar liefst 7000 meer updates per seconde die de muis doorgeeft aan de computer. Om een goed oordeel te vellen heb ik de Viper 8KHz en Viper Ultimate naast elkaar getest. Om de twee dagen wisselde ik van muis; waarvan de Viper Ultimate een maximale pollingsnelheid heeft van 1.000 Hz. Dat er een verschil mag zijn tussen de twee is mij duidelijk geworden. Met twee 1440p monitors op 165Hz voelt 8.000 Hz vloeiender aan dan 1.000 Hz.
Als ik heel braaf mijn monitors terugzet naar 60 Hz is er geen merkbaar verschil, althans, niet voor mij in de praktijk. Pas vanaf 144 Hz voel ik een dusdanige verbetering in soepelheid. Van 144 Hz naar 165Hz voelt het stapsgewijs nog wat soepeler. Nu ben ik van mening dat 1.000 Hz doorgaans meer genoeg is voor het gros van de gebruikers. Wel vermoed ik dat we in de toekomst meer muizen gaan zien met een hogere pollingsnelheid, omdat het voor monitoren met een hogere (vanaf 144 Hz) verversingssnelheid soepeler aanvoelt. Nu is het ‘as we speak’ nog niet voor alles weggelegd, want sommige games en applicaties gaan nog niet samen met 8.000 Hz.
De combinatie van 1440p/165Hz, een PixArt PAW-3399 en 8.000 Hz is ‘smooth as butter’. Een ‘one-trick pony’ is de Viper 8KHz echter niet. Grote verschillen in reactietijd heb ik niet direct opgemerkt. Enkel dat het visueel beter en soepeler correspondeert tussen muis, beeld en brein. Dat allemaal met een DPI-niveau (level) van 800. Het verplaatsen van vensters ging overigens niet altijd even soepel. Met een multi-monitor setup verplaats ik vaak vensters van scherm naar scherm. Door de verhoogde pollingsnelheid forceert Windows 10 het venster te halveren op de rand van bureaublad naar bureaublad. Stel ik de Viper 8KHz in op 2.000 Hz, dan pas is dit probleem verleden tijd.
De Viper 8KHz leent een solide basis van de Viper Ultimate en verfijnt verder op diverse aspecten. Een ‘one-trick pony’? Nee, dat is de Viper 8KHz zeker niet. Om de Viper Ultimate nog te betrekken voordat ik mijn betoog begin: wil je de Viper draadloos? Dat is de Ultimate je keuze.
De Viper 8KHz moet het doen met een vaste kabel en zonder ‘oplaad-troon’. Een aangename verfijning is de tweede generatie Razer optische switch. Qua snelheid levert deze switch praktisch hetzelfde, toch voelt de feedback beduidend beter. De switch voelt minder papperig wat de feedback ten goede komt.
De PixArt PAW-3399 zit tegen perfectie aan als het om optische sensors gaat. De combinatie van een pollingsnelheid van 8.000 Hz laat de cursor op beeldschermen vanaf 144 Hz verversingssnelheid soepeler doen aanvoelen. Is het doorslaggevend en moet iedere muis in mijn hand nu minimaal 8.000 Hz zijn? Nee. Wanneer je kritisch bent en wisselt tussen 8.000 Hz en 1.000 Hz is het vers op het netvlies. Naarmate tijd ebt dit gevoel voor mij persoonlijk langzamerhand weg. Onder de eindstreep is het de combinatie van een dikke optische sensor, 8.000 Hz en een hogere verversingssnelheid van het beeldscherm die samen het werk doen. Qua reactietijd heb ik geen winsten ondervonden. Het zit hem vooral in de soepelheid.
Met een gewicht van 71 gram valt de Viper 8KHz in de categorie lichtgewicht gaming muis. Ik vind het overigens een prestaties dat de Viper Ultimate maar 3 gram zwaarder is als draadloze muis. De Viper 8KHz heeft een vergelijkbare bouwkwaliteit en vorm aan de Viper Ultimate, die ik destijds beoordeelde als goed. De duimknoppen zijn mat afgewerkt, maar blijven mij toch wat te klein. De muis glijdt met de PFTE-voetjes (teflon) aangenaam over zachtere ondergronden - noem het een muismat.
Is de Viper 8KHz een pollingsnelheid gimmick? Nee. De combinatie van een deftige sensor, een snellere pollingsnelheid en de tweede generatie Razer optische switches komen mooi samen. Ik ben ervan overtuigd dat we meer hogere pollingsnelheid muizen in de toekomst gaan zien, hoewel het onder de 144 Hz niet soepeler doet aanvoelen. Ook gaan diverse games en applicaties nog niet samen met de hogere pollingsnelheid, iets om in acht te houden.