Sponsor

Refresh Xbox Series S onderweg met 6nm-APU van AMD?

Hardware nieuws, pc

We krijgen vandaag een gerucht voorgeschoteld op het console-gebied, om precies te zijn voor de Xbox Series S. Volgens YouTuber Moore’s Law is Dead (MLID) is er namelijk een refresh onderweg van Microsoft’s console. Die versie zou in 2022 arriveren met een geüpdatet APU van AMD op basis van TSMC’s nieuwe 6nm-proces. Dat betreft een verfijnde versie van het bestaande 7nm-proces en gaan we volgend jaar ook zien in de Arc-videokaarten van Intel.

Het resultaat van de nieuwe APU is dat het aantal Compute Units (CU’s) van 20 naar 24 gebracht wordt op de Xbox Series S. Voor een betrouwbare yield en productie is het aantal CU’s beperkt tot 20, maar daar kan met de refresh dus verandering in komen. Daarbij duidt MLID aan dat de refresh tot wel 50% sneller kan zijn dan het huidige model dankzij de extra CU’s én mogelijk zelfs hogere kloksnelheden.

Verder zou de refresh van de Xbox Series S zo’n 50,- dollar duurder worden, met een adviesprijs van 349,- dollar. Wel zou de huidige Xbox Series S blijven bestaan en een prijsdaling moeten zien, resulterende in een verkoopprijs tussen de 189,- en 249,- dollar. Het is onduidelijk of de nieuwe APU nog steeds gebaseerd zal zijn op de Zen 2-architectuur of tegen die tijd met Zen 3 zal verschijnen.

Tenslotte kaart MLID aan dat we in 2023 een refresh kunnen verwachten van de Xbox Series X, al is het onduidelijk op basis welk van proces dat zal zijn. Tegen die tijd zouden Microsoft en AMD kunnen besluiten om TSMC’s 5nm-proces te gebruiken. Datzelfde proces gaan volgend jaar in gebruik én actie zien bij AMD’s RDNA 3 en Zen 4. Wederom is het onzeker of we dan Zen 2, 3 of 4 gebruikt zullen zien in de Xbox Series X-refresh.

Xbox Series S refresh - MLID

Bron: VideoCardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid